Βιβλιο

Η Έλλη μάς ταξιδεύει

Μαθήτρια της πρώτης Λυκείου, η Έλλη Βασιλείου μάς γεμίζει αισιοδοξία

Αλέκος Λιδωρίκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Έλλη Βασιλείου, μαθήτρια της πρώτης Λυκείου, κυκλοφόρησε το δεύτερο παιδικό της βιβλίο της «Η Έλλη ταξιδεύει» για παιδιά 3-9 ετών.

Έγραψε το πρώτο της παιδικό βιβλίο, σε μορφή ποιήματος, όταν ήταν ακόμη παιδί, στην έκτη δημοτικού. Κυκλοφόρησε πρόσφατα με την υποστήριξη της αλυσίδας καταστημάτων Public το δεύτερο παιδικό της βιβλίο της για παιδιά 3-9 ετών, που ταξιδεύει όμως και τους μεγαλύτερους καθώς το διαβάζουν στα παιδιά τους πηγαίνοντάς τους σε μέρη γνώριμα, όπως στη Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο, αλλά και σε πιο μακρινά όπως στην Αργεντινή, το Τόκιο μέχρι και στην παγωμένη Γροιλανδία.

Μαθήτρια της πρώτης Λυκείου, σήμερα, η Έλλη Βασιλείου γεμίζει με αισιοδοξία όποιον συνομιλεί μαζί της, με τις ιδέες της, τα σχέδιά της, τον χαρακτήρα της. Εμπνεύστηκε το βιβλίο της με τίτλο «Η Έλλη ταξιδεύει», όπως η ίδια μας λέει, κυρίως από τα ταξίδια που έκανε στις περισσότερες από αυτές τις χώρες μαζί με τους γονείς της. «Οι κουλτούρες και οι πολιτισμοί με έχουν μαγέψει» μας λέει, κάτι που διαπιστώνει κανείς με τις εύστοχες επιλογές της από την κάθε χώρα που αναφέρει, από τα αξιοθέατα, τις γεύσεις, τις νοοτροπίες, καταφέρνοντας να δώσει εικόνες στα μικρά παιδιά για τις χώρες του κόσμου. Εικόνες που ζωντανεύουν με την εξαιρετική εικονογράφηση της Θεανώς Πετρίδου.

Περισσότερη χαρά όμως μας δημιουργούν οι αξίες που πιστεύει, όπως αυτή του εθελοντισμού, που μας δείχνουν ότι η νέα γενιά δεν ασχολείται μόνο με τις νέες τεχνολογίες και τα social media. «Από πολύ μικρή έχω μάθει ότι πρέπει να αφιερώνουμε μέρος του χρόνου μας για να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας. Εκτός από τα έσοδα του βιβλίου που πηγαίνουν στο Μαζί για το Παιδί, πηγαίνω τακτικά και διαβάζω ιστορίες σε παιδάκια σε έναν από τους παιδικούς σταθμούς που είναι υπό την αιγίδα του. Επιπρόσθετα κάνω διάφορες εθελοντικές δράσεις στο σχολείο σε συνεργασία με το δεκαπενταμελές. Τα τελευτά χρόνια έχω αναλάβει το πρόγραμμα Secret Santa & Easter Bunny για το Μαζί για το Παιδί, όπου τα Χριστούγεννα κάθε τμήμα αγοράζει δύο δώρα σε παιδιά ανάλογα με τις ανάγκες τους, ενώ το Πάσχα μαζεύουμε λαμπάδες και σοκολατένια αυγά», μας λέει η Έλλη.

Τη ρωτάμε εάν θέλει να γίνει συγγραφέας, για τα αγαπημένα της μαθήματα, αλλά και για τα όνειρά της. «Στο σχολείο το αγαπημένο μου μάθημα είναι η Βιολογία και οι ξένες γλώσσες, μαθαίνω αγγλικά, γαλλικά, άλλα έχω ξεκινήσει και κινέζικα. Μου αρέσουν επίσης η χημεία και τα μαθηματικά. Στον ελεύθερό μου χρόνο γράφω ποιήματα, ακούω μουσική, διαβάζω βιβλία μυστήριου, καθώς βάζουν το μυαλό σε σκέψη και έχουν μεγαλύτερη αγωνία, και βγαίνω με τις φίλες και τους φίλους μου».

«Μέσα από τις ενέργειές μας πρέπει να δείχνουμε αγάπη για τους γύρω μας. Είναι απαραίτητο να δείχνουμε ενδιαφέρον για τους άλλους και να είμαστε καλοί με τον κόσμο γύρω μας, καθώς κάνοντας τους άλλους χαρούμενους είναι σίγουρο ότι θα χαμογελάσουμε και εμείς», μας αναφέρει.

Έχει ήδη θέσει στόχους και δείχνει αποφασισμένη να τους πετύχει. «Όταν μεγαλώσω, αν και θα συνεχίσω να γράφω, δεν νομίζω να γίνω συγγραφέας. Θέλω πολύ να σπουδάσω Νευροεπιστήμες (Νeuroscience). Με ενθουσιάζει να διερευνήσω σε βάθος τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι και αντιδρούν, πώς παίρνουν αποφάσεις σε διαφορετικές συνθήκες, πώς δημιουργούν και ποιες μνήμες κρατούν. Επειδή ταυτόχρονα είμαι πρακτικός άνθρωπος, σκέφτομαι να πάρω και πτυχίο στα οικονομικά και το επιχειρείν και να συνδέσω αυτά τα δύο μεταξύ τους».

Κλείνοντας τη συζήτηση με την Έλλη τη γυρνάμε μερικά χρόνια πριν και τη ρωτάμε εάν τις άρεσαν τα παραμύθια.
«Μου αρέσει πολύ να γράφω και δεν σας κρύβω ότι έχω πάρα πολλές ιδέες για αρκετά επόμενα βιβλία. Εφόσον έχω πάρει την απόφαση η έκδοση των βιβλίων μου να στηρίζει έναν καλό σκοπό, θα προσπαθήσω να γράψω όσα περισσότερα γίνεται. Όταν ήμουν μικρή κάθε καλοκαίρι τελείωνα δέκα βιβλία και παραπάνω. Η αγαπημένη μου όμως στιγμή ήταν όταν διάβαζα παραμύθια με τον μπαμπά μου».