Βιβλιο

Διαβάσαμε πρώτοι «Το χρυσό κλουβί» της Camilla Lackberg

Νούμερο ένα στη λίστα των μπεστ σέλερ της Σουηδίας, το ψυχολογικό θρίλερ που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι μια ιστορία γυναικείας εκδίκησης

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
ΤΕΥΧΟΣ 697
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Camilla Lackberg «Το χρυσό κλουβί», εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Camilla Lackberg, η βασίλισσα της σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας, δεν πρόλαβε να ανακοινώσει το εξώφυλλο του νέου της βιβλίου στις αρχές Ιανουαρίου με τίτλο «Χρυσό κλουβί» και έγινε νούμερο ένα στη λίστα των μπεστ σέλερ της Σουηδίας μόνο από τις προπαραγγελίες. Η δημοφιλής συγγραφέας αποφάσισε να αφήσει για λίγο στην άκρη την επιτυχημένη σειρά της Φιελμπάκα –που έχει πουλήσει πάνω από 23 εκατομμύρια αντίτυπα σε 60 χώρες– και να αποτυπώσει στο χαρτί μια ιστορία γυναικείας εκδίκησης που κινείται με ένταση στα χνάρια του ψυχολογικού θρίλερ. 

Η Φέι έχει όσα ονειρεύτηκε: έναν γοητευτικό και επιτυχημένο σύζυγο, τον Τζακ, μια υπέροχη κόρη, τη Ζιλιέν, και οικονομική ευρωστία που της παρέχει κάθε υλική απόλαυση αλλά και τη δυνατότητα να βρίσκεται στην πυραμίδα της καλής κοινωνίας. Υπάρχουν όμως στιγμές που νιώθει άδεια και ταπεινωμένη από τη συμπεριφορά του άντρα της, εγκλωβισμένη στα δικά του θέλω και υποταγμένη στις αλλοπρόσαλλες διαθέσεις του. Εκείνες τις στιγμές, οι αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία την κατακλύζουν και τη στοιχειώνουν. Οι ανασφάλειες τη σφίγγουν σαν μέγγενη και εκείνη προσπαθεί με εξαντλητικές δίαιτες και αλόγιστες αγορές να καλύψει το συναισθηματικό κενό. Μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτει πως ο άντρας της την απατά. Ξαφνικά, όλα γύρω της καταρρέουν και εκείνη καλείται να σταθεί στα πόδια της και να ξεκινήσει από το απόλυτο μηδέν. Μοναδικοί της σύμμαχοι η Κρις και η Σέρστιν, αλλά και μια άσβεστη φλόγα που σιγοκαίει και την πυροδοτεί: η φλόγα της εκδίκησης!

«[…]γιατί η Φέι ήταν εξυπνότερη. Πάντοτε ήταν. Απλώς είχε επιτρέψει τόσο σ’ εκείνον όσο και στον εαυτό της να το ξεχάσουν».

Η μεταμόρφωση της Φέι είναι σταθερή και αδιόρατη, και πηγάζει από την ανάγκη της για εκδίκηση. Η συντριβή του πρώην συζύγου αποτελεί για εκείνη αυτοσκοπό. Καθώς το σχέδιό της μπαίνει σε εφαρμογή και αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, κατορθώνει να βρει ψήγματα της χαμένης της αξιοπρέπειας και να αποκαταστήσει τη σχέση της με όσους αγαπά και με τον εαυτό της. Στην πορεία, η αδυναμία της τη φέρνει συχνά στο κατώφλι μιας εκ νέου υποταγής, όμως αντιστέκεται σθεναρά. Οι συναισθηματικές συγκρούσεις που βιώνει είναι έντονες, βίαιες, σκληρές και καθώς το πιάτο της εκδίκησης είναι έτοιμο να σερβιριστεί, οι αποκαλύψεις θα τη συντρίψουν. Θα ξυπνήσουν μέσα της το έρεβος του παρελθόντος και θα την αναγκάσουν να μεταλλάξει τα αρχικά της πλάνα. 

Camilla Lackberg «Το χρυσό κλουβί», εκδόσεις Μεταίχμιο
Η Lackberg είναι μια έμπειρη, ικανή και διεισδυτική συγγραφέας και το αποδεικνύει περίτρανα με «Το χρυσό κλουβί»: ένα ρεαλιστικό μυθιστόρημα που μιλάει ανοικτά για την κακοποίηση, για την οδύνη της απώλειας, για το αναπόφευκτο του θανάτου, για τη χειραγώγηση,  για την προδοσία, για την εκδίκηση χωρίς έλεος, διατηρώντας τα στοιχεία της ανατροπής στο απόλυτο. Με μια γραφή ωμή και ανεπιτήδευτη, η συγγραφέας ξεπερνάει διαχωριστικές γραμμές και τολμά να καταδικάσει όλους εκείνους που προσπαθούν καθημερινά να φιμώσουν κάθε γυναίκα, να αναδείξει την ανάγκη για ισότητα σε κάθε επίπεδο της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, να προκαλέσει τις γυναίκες να απαγκιστρωθούν από τα στερεότυπα που οι άντρες επιβάλλουν και να επιλέξουν τους ρόλους που θέλουν να υπηρετήσουν βάζοντας σε προτεραιότητα τον εαυτό τους. Την ίδια στιγμή, προσφέρει στον αναγνώστη μια συναρπαστική ιστορία με σασπένς, γρήγορο ρυθμό, καταιγιστικές εξελίξεις και μια πρωταγωνίστρια που παλεύει με τους εσωτερικούς της δαίμονες.

Η πλοκή κινείται σε πολλές διαφορετικές χρονικές περιόδους, με τις συνεχείς εναλλαγές να επιτείνουν την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι και ταυτόχρονα να προβάλλουν στοιχεία που αποσαφηνίζουν στάσεις και συμπεριφορές της πρωταγωνίστριας. Η Φέι είναι ένας αντιφατικός χαρακτήρας που δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα στον αναγνώστη. Κρύβει πολύ καλά το σκοτεινό και πολύπαθο παρελθόν της και τις μαύρες τρύπες των παιδικών της χρόνων, που διαμόρφωσαν την ψυχική της ανισορροπία και την ώθησαν να κυνηγήσει χωρίς αναστολές ένα καλύτερο μέλλον. Ο γάμος τής έχει αφαιρέσει μεθοδικά μία προς μία όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς της και με την πάροδο του χρόνου έχει μεταμορφωθεί σε κάτι που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

«Οι προσδοκίες είναι ένα πανίσχυρο ναρκωτικό».

Η ιστορία αγγίζει ευαίσθητες γκρίζες ζώνες της γυναικείας υπόστασης και τραβάει τις κουρτίνες ώστε να φανερωθούν όσα προσπαθούν να κρατήσουν ερμητικά σφραγισμένα οι πόρτες των σπιτιών. Η ηρωίδα καταπιέζεται καθημερινά από τις επιταγές του συζύγου της και όμως θυσιάζει τις επιθυμίες της, τις ανάγκες της, τον ίδιο της τον εαυτό προκειμένου να τον ικανοποιήσει. Αρνείται να κοιτάξει την αλήθεια κατάματα και αναλώνεται σε φαύλους κύκλους ενοχών και ανασφαλειών που την οδηγούν στην τρέλα, σε καταπιεσμένη οργή και σε απότομα ξεσπάσματα, ακόμα και στο παιδί της. Η μόνη σταθερά στη ζωή της είναι η φιλία της με την Κρις, «η χαραμάδα που αφήνει να μπει το φως», αλλά και η καθοριστική υποστήριξη της Σέρστιν που θα της μάθει την αξία της γυναικείας αλληλεγγύης.

Κάθε γεγονός αποτελεί και μία ακόμα πράξη δράματος στην παράσταση της ζωής της. Κάθε διάλογος, κάθε μικρή απογοήτευση, κάθε ματαίωση των σχεδίων της για αληθινή ευτυχία, ξύνει και μια πληγή του παρελθόντος αφήνοντας διόδους στις ζοφερές σκέψεις να την κυριεύσουν. Η Lackberg ξεγυμνώνει την ηρωίδα της χωρίς φόβο και αναστολές. Δεν κάνει καμιά προσπάθεια να την δικαιολογήσει, να εξωραΐσει τις πράξεις της, να υπερθεματίσει τις αποφάσεις της. Παραθέτει κάθε πτυχή της προσωπικότητάς της και αφήνει τον αναγνώστη να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα. Πρωτοπρόσωπη και τριτοπρόσωπη αφήγηση δίνουν η μία τη σκυτάλη στην άλλη απασφαλίζοντας μία μία τις χειροβομβίδες της ηρωίδας που θέλει να κλείσει όλες τις πηγές της και να εξοντώσει τον άνθρωπο που την διέλυσε. Μόνο που όλα έχουν ένα τίμημα…

«Δύσκολο πράγμα ν’ αλλάζεις δέρμα. Δυσκολότερο απ’ όσο νόμιζα».

 «Το χρυσό κλουβί» αποτελεί το πρώτο μέρος μιας συναρπαστικής διλογίας που φλερτάρει με τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων και εξυμνεί τις γυναίκες που τολμούν να υψώσουν το ανάστημά τους παραμένοντας πιστές στον εαυτό τους και όσους αγαπούν.


«Το χρυσό κλουβί» Camilla Lackberg, εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 432

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ