Βιβλιο

Γίνε φίλος με τον εαυτό σου καθώς περνάς το κατώφλι της εφηβείας

Η Μαρί-Ζοζέ Οντερσέ δίνει έξυπνες ιδέες σε ένα μοντέρνο και ιδιαίτερο βιβλίο (εκδ. Πατάκης)

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρί-Ζοζέ Οντερσέ  «Γίνε φίλος/η με τον εαυτό σου», εκδ. Πατάκη

Η εφηβεία είναι μια πολύ σημαντική και περίπλοκη περίοδος στη ζωή των παιδιών. Μια περίοδος που ψάχνουν να βρουν τον εαυτό τους, να προσαρμοστούν στις δεκάδες αλλαγές στο σώμα τους, στην εξωτερική τους εμφάνιση, στον τρόπο που αισθάνονται και στις πρωτόγνωρες συναισθηματικές εκρήξεις που τους κατακλύζουν. Είναι η εποχή που αρχίζουν να αμφισβητούν τους γονείς και να επαναστατούν με τον δικό τους τρόπο απέναντι στα στερεότυπα και στις υποδείξεις. Η Μαρί-Ζοζέ Οντερσέ, δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών έργων για εφήβους, έγραψε ένα ιδιαίτερο και σύγχρονο βιβλίο, με τίτλο «Γίνε φίλος/η με τον εαυτό σου. Η αυτοπεποίθηση - Οδηγίες χρήσης» με σκοπό, όχι να κουνήσει το δάχτυλο και να δώσει κατευθυντήριες γραμμές, αλλά να προσφέρει γρήγορες και έξυπνες συμβουλές που θα βοηθήσουν τους εφήβους να αποδεχτούν όσα τους συμβαίνουν και να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να τα αντιμετωπίσουν.

Με μια κομψή, μοντέρνα και έξυπνη εικονογράφηση, που ανήκει στην Ιζαμπέλ Μαρόζε, και τη συμβολή της εξαιρετικής μετάφρασης Μαρίζα Ντεκάστρο, η συγγραφέας απαντάει με μικρά και κατανοητά κείμενα στα δεκάδες ερωτήματα που τριβελίζουν το μυαλό των εφήβων και τα οδηγούν στην απογοήτευση, στη μελαγχολία, στην έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και αυτοπεποίθησης. «Ποιος/α είμαι;», «Πώς και γιατί μεταμορφώνεται το σώμα μου;», «Γιατί δεν είναι όλες οι σχέσεις ίδιες;», «Γιατί δεν με καταλαβαίνουν οι γονείς μου;», «Γιατί με ενοχλούν συνεχώς τα αδέρφια μου;», «Πώς μπορώ να ανήκω σε μια παρέα χωρίς να κάνω εκπτώσεις σε όσα πιστεύω και θέλω;», «Πώς να διαχειριστώ σωστά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;», «Γιατί το σχολείο είναι στρεσογόνο;»

Ερωτήματα απλά, που κάποιες φορές φαντάζουν αστεία, αλλά για τον κάθε έφηβο/η είναι ζωτικής σημασίας καθώς οι αλλαγές που του/της συμβαίνουν είναι απότομες και του/της προκαλούν φόβο, αγωνία, και πανικό. Οι έφηβοι τη μια στιγμή νιώθουν υπέροχα και την επόμενη είναι σίγουροι πως δεν υπάρχει τίποτα ωραίο και καλό πάνω τους. Μια κουβέντα, ένα νεύμα, μια κίνηση, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς και δεκάδες αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες συμπεριφορές. Η Μαρί-Ζοζέ Οντερσέ ενστερνίζεται τους προβληματισμούς τους και τους προτρέπει να ανακαλύψουν τα προσόντα τους, να μείνουν ο εαυτός τους και να αγαπήσουν τις αλλαγές που τους συμβαίνουν, να ξεκουράζονται, να φροντίζουν το σώμα τους, να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης με τους γονείς τους,  να ανακαλύψουν τη χρυσή τομή στις σχέσεις με τα αδέρφια τους αλλά και με τους φίλους τους, να αποκτήσουν σωστές διαδικτυακές συνήθειες, να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους, να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους και να σταθούν όρθιοι απέναντι στο άγχος που χαρακτηρίζει κάθε στιγμή αυτής της παράξενης και έντονης μετάβασης.

Μαρί-Ζοζέ Οντερσέ  «Γίνε φίλος/η με τον εαυτό σου», εκδ. Πατάκη
Με έξυπνα κείμενα γραμμένα στη γλώσσα των νέων, μοναδικά σκίτσα που παραπέμπουν σε σκηνές της καθημερινότητά τους, έντονα χρώματα και μοντέρνα σχεδίαση και διάταξη, η συγγραφέας κατορθώνει να τραβήξει την προσοχή των παιδιών που διανύουν τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας και να τους δώσει χρήσιμες κατευθύνσεις για να απεγκλωβιστούν από τις εκρηκτικές δονήσεις που νιώθουν. Παράλληλα, παραθέτει χρήσιμες πληροφορίες στη στήλη «Το ξέρεις;», ιστορίες από το παρελθόν στη στήλη «Τι ιστορία!» αλλά και αποφθέγματα σπουδαίων προσωπικοτήτων στη στήλη «Το είπε!», ανάλογα το θέμα που πραγματεύεται σε κάθε ενότητα δίνοντας μια ιδιαίτερη και σύγχρονη νότα στο βιβλίο. Ο απλός λόγος και οι σύντομες φράσεις, μαγνητίζουν το βλέμμα των νέων, που εντυπωσιάζονται από τις συχνές εναλλαγές των χρωμάτων, των εικόνων και των σχημάτων, και επιτυγχάνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον τους και να τους δείξουν τον δρόμο της αυτοπεποίθησης, της αυτογνωσίας, της σταδιακής αποδοχής του εαυτού τους.

 

Το βιβλίο «Γίνε φίλος/η με τον εαυτό σου» είναι ένα βιβλίο που μπορεί και ξέρει να προσφέρει λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα που ταράζουν την ηρεμία των παιδιών καθώς περνούν το κατώφλι της εφηβείας, με τρόπο ευφάνταστο, σύγχρονο, σαφή και κυρίως διασκεδαστικό. Ένας πραγματικός φίλος για κάθε έφηβο/η.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ