- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Απόψε ένα επίκαιρο δοκίμιο για το Μακεδονικό στη Στοά του Βιβλίου
Η συμφωνία των Πρεσπών με τη ματιά του γνώστη των Βαλκανίων πρέσβη ε.τ. Αλέξανδρου Π. Μαλλιά
Ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς παρουσιάζει το νέο του και απολύτως επίκαιρο δοκίμιό του με τίτλο «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία – Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών» (εκδόσεις Ι. Σιδέρης) στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5)απόψε στις 18.30.
Ο κ. Μαλλιάς, ένας κατ΄ εξοχήν γνώστης των Βαλκανίων., ασχολείται με το σύγχρονο Μακεδονικό ζήτημα συστηματικά και συνεχώς από το 1991.Το 1995, ήταν ο πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Σκόπια μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνία. Σαν διπλωμάτης υπηρέτησε υπό 11 Κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών.
Το βιβλίο παρουσιάζουν απόψε οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κουμουτσάκος, Μίλτος Κύρκος, Χάρης Παμπούκης και η Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα, Kate Smith. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον πρόλογο τονίζει: «Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς παρακολουθεί συστηματικά τα εθνικά θέματα και ανταποκρίνεται στην υποχρέωση να διατυπώνει τις απόψεις του, συμβάλλοντας σε έναν εθνικό διάλογο που, δυστυχώς, είναι κολοβός και επηρεασμένος σχεδόν πάντα από τις συγκυριακές σκοπιμότητες της εσωτερικής πολιτικής. Το βιβλίο του αυτό είναι μια πρώτη, άμεση, πολύ χρήσιμη ανάλυση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που την τοποθετεί στα ιστορικά και ευρύτερα διεθνοπολιτικά συμφραζόμενά της».
Στο νέο του εξαιρετικά επίκαιρο δοκίμιο «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία – Η Αυτοψία της Δύσκολης Συμφωνίας των Πρεσπών» επισημαίνεται ότι προϋπόθεση αναζήτησης λύσης στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα είναι η συνεννόηση και η συναίνεση και κατακρίνεται η έλλειψη ειλικρινούς προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή. Στην πρώτη αυτή αυτοψία της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναδεικνύεται η θετική σημασία της erga omnes σύνθετης ονομασίας «Βόρειος Μακεδονία» με συνταγματική μάλιστα αναθεώρηση. Ταυτόχρονα, το δοκίμιο αυτό εξηγεί γιατί τα κεντρικά ζητήματα της γλώσσας και της εθνότητας/ιθαγένειας/υπηκοότητας αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» της συμφωνίας, η οποία δεν εξασφαλίζει την καθαρότητα και την απόλυτη σαφήνειά τους.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στο Guide της Athens Voice
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.