Βιβλιο

8 νέα αστυνομικά που θα ανεβάσουν τον δείκτη της αγωνίας το φθινόπωρο

Έρχονται προσεχώς και επιφυλάσσουν απολαυστικές αναγνώσεις

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
jaredd-craig-744902-unsplash.jpg
photo © Jaredd Craig | Unsplash

Βρε καλώς τα, τα καινούργια βιβλία. Ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που φέρνει το φθινόπωρο, είναι οι ολόφρεσκες κυκλοφορίες. Ο αναγνώστης θέλει φόνο και τα περισσότερα από τα μυθιστορήματα που σταχυολογήσαμε από το εκδοτικό πρόγραμμα του β΄ εξαμήνου των εκδόσεων Διόπτρα, βελονίζουν κατευθείαν το σημείο του νωτιαίου μυελού που διεγείρεται από εγκλήματα, γρίφους, ιδιόρρυθμους ντετέκτιβ, άστατους χαρακτήρες, μουντό κλίμα, αφηγηματικό κρυφτούλι γύρω από μια αλήθεια που επιμένει να υποκρύπτεται έως την τελευταία αγωνιώδη σελίδα. Να τι θα διαβάζουμε τη φετινή σεζόν, όσο οι μέρες μικραίνουν και τα σύννεφα πυκνώνουν.

Nicci French – Η όγδοη μέρα
Δίνουν ατμόσφαιρα στις αναγνώσεις μας από το 2011, απέκτησαν φανατικό following και δε χρειάζονται παραπανίσιες συστάσεις. Οι Nicci French, συγγραφικό δίδυμο και σύντροφοι στη ζωή, σύστησαν την ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν με το «Blue Monday». Η πολυαναμενόμενη κλιμάκωση της σειράς η οποία δανείζεται τίτλους από τις ημέρες της εβδομάδας, έρχεται επτά χρόνια αργότερα, μέσα από την οριστική καταβύθιση σε ένα Λονδίνο που καμουφλάρει τη δράση ενός στυγερού σίριαλ κίλερ, ενώ η πρωταγωνίστρια συσπειρώνεται για το οριστικό φινάλε, αντιμέτωπη με τη νέμεσή της.
(Κυκλοφορεί 18/10)

Camilla Grebe – Κενό μνήμης
Σουηδικό μυθιστόρημα από τη συγγραφέα που τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου αστυνομικού το 2017 στη χώρα της, καμωμένο από τα αρχετυπικά υλικά του Scandi-noir: Έναν βίαιο φόνο, μια ταραγμένη τοπική κοινωνία, μια απαιτητική αστυνομική έρευνα, ένα κουαρτέτο πολυδιάστατων χαρακτήρων με βαρύ προσωπικό φορτίο. Προορίζεται να διαβαστεί απνευστί από τους αναγνώστες της Camilla Läckberg, του Jo Nesbø και του Jørn Lier Horst.
(Κυκλοφορεί 18/10)

Stefan Ahnhem – Μείον 18ο
Τον γνωρίσαμε μέσα από το «Χωρίς πρόσωπο», ένα εκρηκτικό θρίλερ με έντονη κοινωνική προβληματική που εξασφάλισε στον συγγραφέα του παγκοσμίως υψηλές πωλήσεις, μεγάλες διακρίσεις και μεταφράσεις σε αρκετές γλώσσες. Ο δημιουργός του επιθεωρητή Φάμπιαν Ρισκ ανανεώνει το ραντεβού του με τους μανιώδεις του σκανδιναβικού αστυνομικού στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, πάντοτε τοποθετημένο στο ζοφερό τοπίο του βορειοευρωπαϊκού χειμώνα και το σκοτάδι του ψυχισμού των ανενόχλητων σίριαλ κίλερ.
(Κυκλοφορεί 18/10)

Sophie HannahTo μυστήριο των τριών τετάρτων
Άθλος του Ηρακλή Πουαρό στα 00’s, καθώς ο πιο πολυδιαβασμένος ντετέκτιβ του 20ου αιώνα αναγεννήθηκε χάρη στην πένα της Sophie Hannah και επανακάμπτει για τρίτη φορά υπό την υπογραφή της. Περιληπτικά: Ο Ηρακλής Πουαρό επιστρέφει σπίτι του ένα βράδυ, όπου τον περιμένει η Σύλβια Ρουλ, έξαλλη μαζί του. Βρήκε ένα γράμμα από τον Πουαρό στο οποίο την κατηγορούσε ότι ήταν η δολοφόνος του Μπάρναμπας Πάντυ, τον οποίο η γυναίκα ούτε καν γνωρίζει. Ο Πουαρό δηλώνει έκπληκτος, διότι δεν έχει ακούσει ποτέ το όνομα αυτό και ουδέποτε έστειλε γράμμα στην άγνωστη γυναίκα. Μπαίνοντας στο σπίτι του, και πριν ακόμη συνέλθει, βρίσκει έναν επισκέπτη να τον περιμένει, έναν άντρα που επίσης ισχυρίζεται ότι έλαβε ένα γράμμα από τον Πουαρό με την κατηγορία της δολοφονίας του Μπάρναμπας Πάντυ. Τι τρέχει εδώ; Υπόθεση για τον πληθωρικό ερευνητή με το τσιγκελωτό μουστάκι.
(Κυκλοφορεί 18/10)

Jessica Fellowes – Υπόθεση Μίτφορντ
Νέα προσθήκη στη νουάρ βιβλιοθήκη των εκδόσεων Διόπτρα, με τη συγγραφέα που εργάστηκε στο «Downtown Abbey» και ανιψιά του δημιουργού της διάσημης σειράς. Ταιριαστά με το κλίμα εποχής για το οποίο έχει διακριθεί, το στόρι του βιβλίου διαδραματίζεται το 1919. Το όνειρο της Λουίζα Κάνον είναι να δραπετεύσει από τη στερημένη ζωή της στο Λονδίνο αλλά κυρίως από τον καταπιεστικό και επικίνδυνο θείο της. Η τύχη, καθώς και ένας ερωτευμένος μαζί της νεαρός αστυνόμος τη φέρνουν στο σπίτι των Μίτφορντ, στην εξοχή του Οξφορντσάιρ. Όταν η Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ Σορ, βαφτισιμιά και συνονόματη της διάσημης νοσοκόμας βρίσκεται δολοφονημένη μέρα μεσημέρι στο κουπέ ενός τρένου, οι ήρωες θα βρεθούν μπλεγμένοι στα δίχτυα ενός δολοφόνου που θα κάνει τα πάντα για να μείνει ασύλληπτος. Όλες οι αρετές του παραδοσιακού whodunit και του κλασικού αστυνομικού συνταιριάζουν στο πολλά υποσχόμενο μυθιστόρημα που εισάγει μια καινούργια σημαντική φωνή.
(Κυκλοφορεί 18/11)

Sebastian Fitzek – Η θεραπεία
Το ελληνικό ντεμπούτο του συγκαταλέγεται στις κυκλοφορίες της χρονιάς, καθώς «Το δέμα» σκαρφάλωσε ψηλά στις κατηγορίες των ευπώλητων. Ο νούμερο ένα συγγραφέας θρίλερ της Γερμανίας, ο οποίος υπόσχεται ξέπνοα ταξίδια στον κόσμο του ψυχολογικού νουάρ, φτάνει ξανά στα χέρια μας με την επανέκδοση του παλαιότερου έργου του, «Η θεραπεία». Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2006 και έμεινε για έντεκα εβδομάδες στη λίστα των μπεστ σέλερ.
(Κυκλοφορεί 18/11)

John Verdon – Ο λευκός ποταμός φλέγεται
Φυλετικές εντάσεις και πολιτικός αμοραλισμός σε αιματοβαμμένο φόντο, σε ένα μυθιστόρημα ευθυγραμμισμένο με τα δεινά της σύγχρονης Αμερικής, το οποίο δεν παύει να κρατιέται σφιχτά από τα νήματα του hardboiled και του whodunit, που έχουν καταξιώσει τον John Verdon. Στο Γουάιτ Ρίβερ ξεσπούν αναταραχές όσο πλησιάζει η επέτειος του θανάτου ενός μαύρου αυτοκινητιστή, ο οποίος είχε πυροβοληθεί σε μπλόκο της αστυνομίας. Η φορτισμένη πόλη θυμίζει πυριτιδαποθήκη, αντιμέτωπη με οργισμένες διαδηλώσεις, εμπρηστικές επιθέσεις και λεηλασίες. Ο δημιουργός του Ντέιβ Γκάρνεϊ, γνωστός ανάμεσά μας από τα μπεστ σέλερ «Σκέψου έναν αριθμό» και «Η λίμνη των λύκων»,  σε ένα από τα πιο καίρια έργα του.
(Κυκλοφορεί 18/11)

Michael Connelly – Φόνοι στην Πόλη των Αγγέλων
Ο μεταφρασμένος σε 40 γλώσσες συγγραφέας που τιμήθηκε με κάθε σημαντική διάκριση στο υβρίδιο του αστυνομικού και κατέγραψε πωλήσεις 60 εκατομμυρίων αντιτύπων, αφήνει κατά μέρους τον σειριακό ήρωά του, Ιερώνυμο «Χάρι» Μπος, για να μας συστήσει μια νέα του ηρωίδα, την ντετέκτιβ Ρενέ Μπάλλαρντ. Αναμείνατε χορταστικά κύματα αδρεναλίνης από την σαγηνευτικά σκιαγραφημένη ερευνήτρια που δρα με τη νοοτροπία μοναχικού λύκου στο μεταμεσονύκτιο Λος Άντζελες.  
(Κυκλοφορεί 18/11)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ