Visual Browsing
Το «Κόκκινο Δωμάτιο» των Nicci French θα σου παγώσει το αίμα

Το «Κόκκινο Δωμάτιο» των Nicci French θα σου παγώσει το αίμα

Νουάρ πολικής θερμοκρασίας από ένα δοκιμασμένο συγγραφικό δίδυμο
© Massimo Mancini / Unsplash

To τέλειο βιβλίο για τις πολύτιμες ώρες των νυχτερινών αναγνώσεων έχει διάσημη υπογραφή. Με είκοσι μπεστ σέλερ στο παλμαρέ τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες και μια από τις πιο κουλ πρωταγωνίστριες του σύγχρονου αστυνομικού να αποτελεί αποκύημα της άγριας φαντασίας τους, οι Nicci Gerrard και Sean French, ζευγάρι στη ζωή και συνέταιροι στο έγκλημα, χαρίζουν με σταθερότητα νουάρ ύψιστης στάθμης. Τα «Blue Monday», «Tuesday’s Gone», «Σκοτεινή Τετάρτη», «Σημαδεμένη Πέμπτη», «Οργισμένη Παρασκευή» και «Το ρέκβιεμ του Σαββάτου» καταβροχθίστηκαν, εξαντλήθηκαν, ανατυπώθηκαν, εμφανίστηκαν κατά πρόσωπο στο κοινό της Ελλάδας – πλέον η ψυχοθεραπεύτρια και ερευνήτρια Φρίντα Κλάιν διασχίζει ολομόναχη την αστική έρημο της Βρετανίας περιμένοντας το επόμενο κάλεσμά της: τιτλοφορείται «Sunday Morning Coming Down», ντεμπουτάρισε στις 13 Απριλίου και μεταφράζεται ήδη από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ως τότε, η βουλιμία για περισσότερους Nicci French μπορεί να καταπραϋνθεί με μια εκδοτική βουτιά στον προγενέστερο κατάλογό τους και ακριβώς μια τέτοια πείνα έρχεται να καλύψει η νέα αυτή κυκλοφορία. Rewind στο 2001 λοιπόν, και στο «Κόκκινο δωμάτιο» με τη θριλερίστικη επίπλωσή του. Στη γνωστή, καλή, ευανάγνωστη συνταγή του συγγραφικού ντουέτου.

Πρόλογος: Η ψυχίατρος Κιτ Κουίν –μάτια γκρίζα σαν τον ουρανό, ουλή στο μάγουλο, επώδυνες αναμνήσεις μιας μητέρας που υπάρχει μόνο σαν φωτογραφία, ενσυναίσθηση απέναντι στους διαταραγμένους και τους παράφρονες–  ασφυκτιά στο κόκκινο δωμάτιο των εφιαλτών της τρεις μήνες μετά από μια ανάκριση στο τμήμα Στρέτον Γκριν που πήγε στραβά. Σε συνέντευξη με τον Μίκι Ντολ, νεαρό ψυχάκια κυριευμένο από σκοτεινές φαντασιώσεις τις οποίες εκπληρώνει στους δρόμους, έγινε ατύχημα με την ίδια να είναι το ατύχημα. Όλα αυτά τα πληροφορούμαστε σε πρωτοπρόσωπη, λιτή αφήγηση η οποία κάνει προσφιλή έναν χαρακτήρα αντισυμβατικό όσο και αγαπησιάρικο. Η Κιτ Κουίν είναι μια γυναίκα που πασχίζει να κοιτάξει «μπροστά, όχι πια πίσω». Θα υποχρεωθεί να στρέψει το βλέμμα πίσω από τον ώμο της όταν ο ντετέκτιβ Φερθ ζητά τη βοήθειά της για να συνδέσει τον Ντολ με μια δολοφονία στο κανάλι Ρίτζεντ του Λονδίνου. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο διοικητής του, επιθεωρητής Όμπαν επιθυμούν όσο τίποτα να χρεώσουν στον Μίκι Ντολ το έγκλημα. Καθώς αρνείται να γνωμοδοτήσει υπέρ τους, και ενόσω διαφορετικοί, φαινομενικά άσχετοι φόνοι ξαφνικά εμφανίζουν κοινά μοτίβα, η Κιτ στέκεται απέναντι στη συνειδητοποίηση ότι ένας σίριαλ κίλερ μπορεί να καιροφυλακτεί στη βρετανική μητρόπολη. Και το roller coaster αγωνίας ξεκινά, με τη διήγηση να ξετυλίγεται όλο μπρίο και τα δάχτυλα να κάνουν ράλι στις σελίδες.

Όντας οι Nicci French, δεν είναι μόνο η πλοκή, αλλά ο τρόπος που διαχειρίζονται το υλικό τους σου παίρνει το μυαλό. Το «Κόκκινο δωμάτιο» είναι περίτεχνο αίνιγμα όσο και σπουδή χαρακτήρων οι οποίοι δοκιμάζουν τη φιλία, την προοπτική του έρωτα, τις αντιλήψεις τους απέναντι στη ζωή και την κοινωνία. Είναι προπάντων μια μελέτη ενός αξιοσημείωτου χαρακτήρα, της Κιτ Κουίν, και των όσων βιώνει σε σκηνές εγκλημάτων, ανακριτικά γραφεία, άσυλα φρενοβλαβών, καθώς και στα μυστικά κόκκινα δωμάτια του ιδιόρρυθμου προσωπικού της κόσμου. Το ψυχολογικό θρίλερ έχει μεγάλη ρέντα τα τελευταία χρόνια. Δοκίμασέ το από τα χέρια των καλύτερων εκφραστών του. Διάβασε και μη φοβάσαι. Ειδικά εσένα, κανείς δε θα σε πειράξει!

Nicci French, «Το κόκκινο δωμάτιο», 416 σελίδες, εκδόσεις Διόπτρα, μετάφραση Ιλάειρα Διονυσοπούλου

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5