- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
O «Αόρατος άνθρωπος» του Ραλφ Έλισον, ένα κλασικό βιβλίο από το ράφι με τα απαραίτητα
Το αφροαμερικάνικο μυθιστόρημα - ορόσημο του εικοστού αιώνα, σε νέα έκδοση
Γράφτηκε μια άλλη εποχή, διαβάζεται κάθε εποχή. Δηλητηριώδης, αλλά συνάμα διασκεδαστική αφήγηση είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του βιβλίου που κυκλοφόρησε το 1952 και εξακολουθεί να γοητεύει έως τις μέρες μας. Ένα τρελό σουρεαλιστικό στροβίλισμα, με παραληρηματική γλώσσα, παράφορο τέμπο και με μια εισαγωγική φράση που πέρασε στην ιστορία: «Είμαι αόρατος απλώς επειδή οι άνθρωποι αρνούνται να με δουν».
Μια καταπληκτική εξερεύνηση στη μαύρη ταυτότητα, το φυλετικό ζήτημα, τη σκλαβιά που ξεπερνά τις νομοθετικές παραμέτρους και καταντά πολιτισμική, μια παραβολή εξιστορημένη στις σκληρές ασπρόμαυρες εικόνες του πρώιμου εικοστού αιώνα, της οποίας τις προεκτάσεις μπορείς να δεις και μέσα από την προοπτική του σήμερα. Ιδανικό μυθιστόρημα για όσους βρίσκουν τον καλύτερό τους εαυτό μέσα στα βιβλία που ανοίγουν μάτια.
O ανώνυμος πρωταγωνιστής του βιβλίου, τοποθετημένου στο Νότο τη δεκαετία του 1920 και το Χάρλεμ στα ’30s, κερδίζει υποτροφία στο κολέγιο έπειτα από έναν εξευτελιστικό αγώνα μποξ ο οποίος δόθηκε για την ψυχαγωγία των πλούσιων λευκών. Συνδέεται με τον κύριο Νόρτον, ευεργέτη του ιδρύματος, και μέσα από μια σειρά γκροτέσκων επεισοδίων αφηγούμενων στο πυρετικό πρώτο πρόσωπο το οποίο υιοθετεί από την αρχή ο Έλισον, ξεκινά μια τουρνέ της περιθωριακής μαύρης Αμερικής, στη διάρκεια της οποίας συγχρωτίζεται με αιμομίκτες και στη συνέχεια με τρόφιμους ψυχιατρείων επισκεπτόμενους πορνείο, αρκετά διαυγείς ωστόσο για να διακρίνουν το πραγματικό πρόσωπο της λευκής φιλανθρωπίας: «Δύστυχοι, βαδίζετε σαν τυφλοί και κανένας δεν μπορεί να δει τον άλλον. Για σας, κύριε, ο νεαρός δεν είναι παρά ένας βαθμός στην κάρτα με τα αποτελέσματα των επιτευγμάτων σας, ένα πράγμα, όχι άνθρωπος. Ένα παιδί ή κάτι ακόμα λιγότερο, ένα άμορφο μαύρο πράγμα. Κι εσείς, με όλη σας την εξουσία, δεν είστε άνθρωπος γι’ αυτό τον νεαρό, είστε Θεός, μια δύναμη…». Σε ακόμη πιο αποφατικό τόνο, δίνεται το τελικό χτύπημα («Πιστεύει σε σάς όπως ακριβώς πιστεύει στους χτύπους της καρδιάς του. Πιστεύει σ’ αυτή τη μεγάλη ψεύτικη σοφία που διδάσκει τα ίδια σε σκλάβους και πραγματιστές, πως το λευκό είναι δίκαιο»), προτού ο λιπόθυμος κύριος Νόρτον φυγαδευτεί από τη χαοτική σκηνή, πίσω στην ασφάλεια του κάμπους.
Ο αφηγητής καταλήγει απόβλητος, στο δρόμο για τη Νέα Υόρκη και κατόπιν στο Χάρλεμ, όπου καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση σε μαρξιστικής έμπνευσης αδελφότητα, μονάχα για να συνειδητοποιήσει ότι για άλλη μια φορά μετακινείται στη σκακιέρα σαν πιόνι. Η απομυθοποίηση θα τον στείλει «αποφασισμένο να ζήσει στο υπόγειο», πέρα από την εποχή που, «γεμάτος ψευδαισθήσεις, ζούσα μια δημόσια ζωή και προσπαθούσα να λειτουργήσω με την πεποίθηση ότι ο κόσμος ήταν στέρεος και το ίδιο ίσχυε και για τις ανθρώπινες σχέσεις». Αν διέσχιζες το ταξίδι του Έλισον, πώς θα έβλεπες άραγε εσύ τον κόσμο; Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα βιβλία που θα βρεις μπροστά σου. Ένα σκληροπυρηνικά σοβαρό, απροσδόκητα καυστικό έργο, με μια σπουδαία, εκπληρωμένη φιλοδοξία από μέρους του Έλισον: «Ποιος ξέρει αν, σε κάποια άλλη ηχητική συχνότητα, δε μιλάω εκπροσωπώντας κι εσάς;».
Ραλφ Έλισον, «Αόρατος άνθρωπος», 608 σελίδες, εκδόσεις Κέδρος, μετάφραση Αγορίτσα Μπακοδήμου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
210 εκδοτικοί οίκοι αναμένουν το αναγνωστικό κοινό με πλούσιες εκδηλώσεις
Tο έργο του διερεύνησε τα τραύματα του 20ού αιώνα και χαιρετίστηκε για τον πειραματικό και τολμηρό χαρακτήρα του
Ένα λυρικό και την ίδια στιγμή ένα σκληρά ρεαλιστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη που την κατάπιαν οι φλόγες
Ο Κωνσταντίνος Τσικλέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τους ξεχασμένους ήρωες της μουσικής και τις ιδιαίτερες ιστορίες τους
Η συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Τους χαιρετισμούς μου στην Ιθάκη»
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα και βασικός σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ
Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα για την κακοποίηση των γυναικών βασίζεται σε αληθινή ιστορία
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.