Οπτικόs αλφαβητισμόs στην ποίηση της Πατρίτσιας Κολαΐτη
Σκληρή αλλά και τρυφερή συνάμα μετουσιώνει, παρατηρεί, αγκαλιάζει
Σκληρή αλλά και τρυφερή συνάμα μετουσιώνει, παρατηρεί, αγκαλιάζει. Διαπραγμετεύεται θέματα όπως τη σχέση μάνας - κόρης, την έλειψη του ανθρώπινου, το διάλογο, το παραλόγο αλλά και τη σύγχυση.
«Ο Λιθόπαις» λοιπόν, μέσα σε ένα λιτό κλασικό εξώφυλλο του εκδοτικού Νεφέλη, που η λεπτεπίλεπτη μονοκονδυλική γραφή της βινιέτας της Γεωργίας Μαλτέζου οπτικοποιεί με μια εμπρόθετη τάση ωραιοποίησης και σχηματοποίησης τον τίτλο του βιβλίου.
Απάνθρωπα και παράλογα αυτά με τα οποία καταπιάνεται η Πατρίτσια στην ποίησή της, τόσο αληθινά και σύγχρονα και όμως καταφέρνει και τα μεταμορφώνει.
Μέσα από την αλήθεια και την ωμότητα δεν μπορεί παρά να ανθίσουν υπέροχα λουλούδια. Δεν την φοβάται, τη σκληράδα, δεν την αποφεύγει, κάθεται μέσα της και την αφουγκράζεται... ψάχνει για αυτά τα λουλούδια. Τα βρίσκει και με εξαιρετική μαεστρία δημιουργεί συνθέσεις που μοιάζουν σε τεχνική με την ανθοδετική τέχνη του Kado. Με τον τρόπο του Kado στη ποίηση της Πατρίτσιας το ανθρώπινο στέκεται ως η μοναχική φιγούρα, η μέση κατάσταση που συνδέει γη και ουρανό και τα μεταβολίζει.
Γη ως η μολυσματική κατάσταση, ουρανός ως λεπτότητα, πνευματικότητα, και έμπνευση. Γη και Ουρανός συνέχονται μέσω του ανθρώπου που ενώ βρίσκεται στον κενό μη χώρο, στο χώρο της μη απόφασης μεταβολίζει τη μολυσματική συνθήκη σε ποιητική εικόνα καθισμένος, όπως περιγράφει η ποιήτρια, σε εκείνη την καρέκλα που τρίζει πάντα κάτω από το βάρος του και κοιτώντας την ατελείωτη ευθεία απ’ όπου ποτέ τίποτα δεν ήρθε.
Η Πατρίτσια κατέχει καλά τον οπτικό αλφαβητισμό. Ενσωματώνει την ικανότητα διαπραγμάτευσης, ερμηνείας και εντέλει εξαγωγής (δημιουργίας) νοήματος σε πληροφορία, η οποία παρουσιάζεται με την μορφή ποιητικής εικόνας.
Η έννοια η ίδια του οπτικού αλφαβητισμού βασίζεται στην προϋπόθεση και παραδοχή ότι οι εικόνες μπορούν να διαβαστούν σύμφωνα με το σύστημα που τις δομεί και που καθιστά δυνατή, αναγκαία αλλά και αναπόφευκτη τη δημιουργία νοήματος. Εκείνη αντίστοιχα γνωρίζει σε βάθος τη δεξιότητα της ρητορικής, κατέχει τη χειραφέτηση των λέξεων ώστε να τις επιστρατεύει για τη δημιουργία του προσωπικού της ποιητικού αλφαβήτου.
Όχι μόνο δεν πεθαίνει, όπως λέει ο Ομιλητής Α σε ένα από τα ποιήματά της, αλλά «Κάτω απ’ το παγωμένο δέρμα [της]/ Γρήγορο
/ Και ζεστό/ Τρέχει το αίμα».
Με αυτό τον τρόπο η ποιήτρια μας δίνει το κλειδί για να έρθουμε πιο κοντά και να ξεκλειδώσουμε το ποιητικό αλφάβητό της.
Σε ευχαριστούμε πολύ, Πατρίτσια
* Η Δρ. Μαγδαληνή Παπανικολοπούλου είναι καθηγήτρια Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας στα ΤΕΙ Αθήνας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μυθιστόρημα «Οι φόνοι του Μαρμπλ Χολ» του Anthony Horowitz (μετάφραση Χριστιάννα Σακελλαροπούλου, Εκδόσεις Διόπτρα), κυκλοφορεί στις 4 Μαρτίου
Μιλήσαμε μαζί του με αφορμή το «Φονικό στους Κορφούς», την αστυνομική νουβέλα σε 69 σκαλοπάτια
Μια συνέντευξη με τον Ιταλό συγγραφέα με αφορμή το βιβλίο του «Τασμανία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Η Γερμαναρμένισσα συγγραφέας, στο λογοτεχνικό ντεμπούτο της δίνει φωνή σε μια ολόκληρη γενιά από παιδιά και εγγόνια μεταναστών εργατών.
Ένα βιβλίο που προσφέρει μια ριζοσπαστική αλλά και πρακτική επανεκτίμηση της σχέσης των γυναικών με το χρήμα
Ο Διευθύνων σύμβουλος της Lamda Developmet και συγγραφέας μιλάει με αφορμή το βιβλίο «Γιατί αυτοί πέτυχαν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Ο βραβευμένος Σουηδός μεταφραστής γράφει στην Athens Voice για το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Μπέργκεν της Νορβηγίας αλλά και για τη λογοτεχνία εν καιρώ πολέμου στην πολύπαθη Ουκρανία
Η εκπληκτική ιστορία τού πιο παραγωγικού κλέφτη βιβλίων στην ιστορία
Η «τέλεια» απόδοση ενός κειμένου σε μια άλλη γλώσσα υπάρχει και είναι εφικτή
Είχε τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 1963
Ένα βιβλίο για τη μνήμη, τον χρόνο, την αγάπη και τη σημασία να φεύγεις την κατάλληλη στιγμή
Τα βιβλία «Όσα ξέρουμε μα δεν τα λέμε», «Το αντίδωρον» και «Το όμορφό μας αύριο» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Από «πατέρας» της σημειολογίας, συγγραφέας best seller
Ένα βιβλίο που αν ήταν ταινία θα είχε τη μορφή δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ
Ένα άγνωστο χρονικό για την Ελλάδα του 1850, γραμμένο από την πρωτοπόρο της σύγχρονης νοσηλευτικής
Μια συζήτηση με τη Φωτεινή Τσαλίκογλου για το Απόλυτο Κακό, τα ανείπωτα τραύματα του Εμφυλίου και τη λογοτεχνία ως τρόπο να κοιτάξουμε κατάματα όσα δεν αντέχουμε
Τρεις προτάσεις για τον Φεβρουάριο από τον Εκδοτικό Οίκο
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.