- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Οι σουφραζέτες μέσα από το «Άλμπατρος» της Σώτης Τριανταφύλλου
Η ταινία «Σουφραζέτες» της Σάρα Γκάβρον που προβάλλεται αυτόν τον καιρό μοιάζει (αλλά, δεν είναι) εμπνευσμένη από ένα δικό μας, ελληνικό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε το 2003 με τον τίτλο «Άλμπατρος».
Πρόκειται για την ιστορία των αγώνων των γυναικών για την ψήφο στις αρχές του 20ού αιώνα: μια μεγάλη, ηρωική ιστορία από την οποία δεν έλειψαν οι φυλακίσεις, οι αυτοκτονίες, οι συμπλοκές με την αστυνομία.
Κι όπως περιγράφει η Σώτη Τριανταφύλλου στο «Άλμπατρος»,εκδόσεις Πατάκη, μέσα στο περιβάλλον του μισογυνισμού και της υποτίμησης, ήταν αποφασιστική η στήριξη ορισμένων ανδρών στις γυναίκες που διαδήλωναν για τα πολιτικά τους δικαιώματα.
Στην ταινία, την πρωτοπόρο σουφραζέτα Έμιλυ Πάνκχερστ, που υπάρχει και στις σελίδες του βιβλίου, ερμηνεύει η Μέριλ Στριπ: είναι το πρώτο κινηματογραφικό πορτρέτο της Πάνκχερστ-έχει προηγηθεί μόνο μια τηλεοπτική σειρά.

Το Λονδίνο από το 1880 μέχρι το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, το σύστημα των κοινωνικών τάξεων στη Βρετανία, η βαρβαρότητα και το μεγαλείο της Αυτοκρατορίας, αλλά και οι ασυμβίβαστοι ταξικοί αποστάτες-όπως ο βαρωνέτος Έντμουντ Μάθιουσελντ και ο μαρκήσιος Νέλσον Τζαίημς-είναι το υλικό αυτού του μυθιστορήματος που έχει τον τίτλο ενός μεγάλου ωκεάνιου πουλιού. Στο κέντρο της δράσης βρίσκεται ένα κοριτσάκι που μεγαλώνει σε μια άθλια φτωχογειτονιά, αλλά εισβάλλει μέσα στον κόσμο με την απόφαση ν αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Η Μόλλυ Γιάρροου δεν δέχεται να δουλέψει σε σπιρτοποιείο, δεν δέχεται να υποκύψει στη μοίρα• το «Άλμπατρος» είναι η αφήγηση αυτής της ανυποχώρητης άρνησης, και μαζί η περιγραφή μιας εποχής, μιας μητρόπολης κι ενός γάμου που ανατρέπει τις βικτωριανές αξίες και τον ίδιο του τον εαυτό: είναι η ιστορία του Έντμουντ και της Μόλλυ Γιάρροου• η ιστορία του κόσμου στο γύρισμα του αιώνα• και το χρονικό του πώς οι γυναίκες έγιναν άνθρωποι.
Διαβάστε εδώ την κριτική του Γιώργου Κρασσακόπουλου για την ταινία «Σουφραζέτες».
Τα βιβλία της Σώτης Τριανταφύλλου από τις εκδόσεις ATHENS VOICE books.
Η Σώτη Τριανταφύλλου μιλά για το πρόσφατο έργο της «Ασκήσεις Αταραξίας» στον Δημήτρη Φύσσα.
Όλη η αρθρογραφία της Σώτης Τριανταφύλλου στο athensvoice.gr
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μετάφραση του Παπαδιαμάντη ξεκίνησε το 1889
Ο συγγραφέας μιλάει στην Athens Voice για αθηναϊκές ιστορίες με ρεαλισμό και φαντασία
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Παύει ένα έργο να «ανήκει» στον συγγραφέα μόλις τελειώσει η συγγραφή του;
Τα βιβλία τους «Απεταξάμην» και «Παλμαρέ» αντίστοιχα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μίνωας
Οι λέσχες ανάγνωσης γίνονται η πιο όμορφη αφορμή για νέες γνωριμίες, συζητήσεις και έμπνευση στην πόλη
Διαβάσαμε το βιβλίο «Flesh» του Ντέιβιντ Σολόι που κέρδισε το βραβείο Booker 2025
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ποικίλες αναγνωστικές προτάσεις για τις αρχές του 2026
Δύο βιβλία που ξεχώρισα το 2025: «Μαύρο Χαϊκού» της Γιάννας Μπούκοβα (εκδόσεις Ίκαρος) και «Δεν θ’ αργήσω» της Βασιλικής Πέτσα (εκδόσεις Πόλις)
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.