- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μετά τον Γιάννη Μαρή και τον αστυνόμο Μπέκα, μόνο ο Πέτρος Μάρκαρης με τον αστυνόμο Χαρίτο κατόρθωσε να εδραιωθεί και να γνωρίσει επιτυχία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Κάποιες άλλες προσπάθειες δημιουργίας μιας σειράς βιβλίων με ήρωα Έλληνα αστυνόμο έπεσαν στο κενό και στη λήθη. Δεν θα τρέξουμε να πούμε δικαίως, τουλάχιστον όχι για όλες τις περιπτώσεις ‒ ας μνημονεύσω για παράδειγμα τα δύο βιβλία του Σέργιου Γκάκα με ήρωα έναν αλκοολικό δικηγόρο στη «θέση» του αστυνόμου. Η περίπτωση του Γκάκα μάς υποχρεώνει να υπογραμμίσουμε πως για να εδραιωθεί ένας ήρωας χρειάζεται και μια τακτική εμφάνιση ώστε να μπορέσει να εισχωρήσει στη ζωή των αναγνωστών.
Η έκδοση του βιβλίου «Στο πίσω κάθισμα» της Ευτυχίας Γιαννάκη συνοδεύτηκε με την υποσημείωση «η σειρά των αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο, εγκαινιάζεται με αυτή την υπόθεση που αποτελεί μέρος της Τριλογίας της Αθήνας». Πρόκειται βεβαίως για μια πρόθεση που μένει να αποδειχτεί αν θα συμβεί, ωστόσο, δημιουργεί υποσχέσεις αφού δηλώνει πως η συγγραφέας έχει πάρει στα σοβαρά τον ήρωά της.
Ένας σκηνοθέτης βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο υπόγειο του θεάτρου της Πλάκας, ενώ λίγες ημέρες αργότερα θα βρεθεί δολοφονημένη και η γυναίκα που δούλευε στο πατρικό του. Ο αστυνόμος Κόκκινος θα αναλάβει τη διαλεύκανση των δολοφονιών σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του, αφού ο γιος του θα βρεθεί προφυλακισμένος για κακοποίηση ανηλίκου.
Πρέπει να ομολογήσω πως συνειδητά ή ασυνείδητα πέρασαν πολλές σελίδες για να σταματήσω να κάνω συγκρίσεις του βιβλίου με τα βιβλία του Μάρκαρη. Δεν είναι μόνο γιατί και οι δύο αστυνόμοι κινούνται στην Αθήνα, που τους υποχρεώνει να έχουν σχεδόν παρόμοιες αντιδράσεις ‒παρόμοιες και με όλους εμάς που κινούμαστε στην πόλη‒, αλλά και γιατί το επαγγελματικό περιβάλλον τους είναι παρόμοιο, ενώ πολλοί από τους συναδέλφους τους μοιάζει να βγήκαν από την ίδια δεξαμενή έμπνευσης.
Στα βιβλία με ήρωα έναν αστυνομικό ‒που ήρθε για να μείνει‒ όσο ρόλο παίζει η υπόθεση του μυστηρίου για να αιχμαλωτιστεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη, άλλο τόσο παίζει και η ανάπτυξη του χαρακτήρα του ήρωα. Συγνώμη από τη συγγραφέα που θα επιμείνω λίγο ακόμα στον Χαρίτο του Μάρκαρη, αλλά εκεί, από το πρώτο βιβλίο της σειράς, είχαμε μια ευκρινή εικόνα της μικροαστικής καταγωγής και ζωής του. Εδώ, ακόμα και αφού έκλεισα το βιβλίο, δεν κατόρθωσα να πλάσω το πλήρες πορτρέτο του αστυνόμου καθώς πολλές φορές διανοουμένιζε σαν να μας μετέφερε τις σκέψεις της συγγραφέως και όχι τις δικές του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν κέντρισε το ενδιαφέρον μου ή δεν λαχταράω να μάθω την εξέλιξη της ζωής του και της σχέσης του με το γιο του. Θέλω να πιστεύω πως στο δεύτερο κιόλας βιβλίο όλα θα αποσαφηνιστούν καλύτερα.
Οι αφορμές για τα περισσότερα μεσογειακά εγκλήματα είναι οικονομικής φύσεως. Η Γιαννάκη φαίνεται, τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη ιστορία, να φλερτάρει με τη σκανδιναβική σχολή ‒ αλλά θα αποφύγω τις λεπτομέρειες για να μην καταστρέψω το σασπένς, το οποίο ενορχηστρώνει με μαεστρία. Η συγγραφέας δείχνει έντιμη και γνώστρια της καλής αστυνομικής λογοτεχνίας καθώς δεν μεταχειρίζεται κάποια κλασικά κόλπα (δείγμα έλλειψης ταλέντου για μένα) άλλων συγγραφέων: Δεν φέρνει σε δύσκολη θέση τον αναγνώστη αποκρύπτοντάς του στοιχεία που θα τα φανερώσει στο τελευταίο κεφάλαιο, ώστε να αναδείξει πόσο έξυπνος είναι ο ήρωάς της, αλλά και ούτε τον παραπλανεί με ανούσιες ανατροπές ώστε να γραφτεί στο οπισθόφυλλο η κοινότυπη πλέον φράση «ένα βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις».
Το σίγουρο είναι πως περιμένουμε με αδημονία το δεύτερο βιβλίο της σειράς για να χαιρετήσουμε με σιγουριά την καθιέρωση του νέου Έλληνα αστυνόμου Χάρη Κόκκινου.

*Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Διαβάσαμε επίσης: «Οι χαρισματικοί» του Marcus Sakey
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Οι σέκτες, οι αιρέσεις, οι απόκρυφες ομάδες ασκούν πάντα μια γοητεία στην ανθρώπινη φύση. Είναι το μυστήριο πίσω από την κλειστή πόρτα. Το απαγορευμένο.
Ένα βιβλίο που μας καλεί να ξανασκεφτούμε τι σημαίνει μάθηση
Η ελευθερία δεν είναι αφηρημένη ιδέα. Είναι η απουσία φόβου. Κι αυτό, τελικά, είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.
Το 3,5% στους δρόμους του Ιράν: Σχολιασμός με αφορμή το βιβλίο του Marcel Dirsus, «Πώς ανατρέπονται οι τύραννοι» (Εκδόσεις Μίνωας)
Όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και επ' ουδενί δεν περιορίζονται εκεί
Τα εκατό δωμάτια ενός βιβλίου
«Το βιβλίο αποτελεί ένα δημοσιογραφικό και πολιτικό οδοιπορικό»
Η μετάφραση του Παπαδιαμάντη ξεκίνησε το 1889
Ο συγγραφέας μιλάει στην Athens Voice για αθηναϊκές ιστορίες με ρεαλισμό και φαντασία
Τι συμβαίνει όταν μια σαρανταπεντάρα επιτυχημένη συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μια ανατροπή στη ζωή της και να αναζητήσει μια νέα μορφή ελευθερίας;
Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των πάγων, των ανθρώπων της Γροιλανδίας και ενός τοπίου που αλλάζει για πάντα
Ο συγγραφέας και ιστορικός μιλάει για τον Φρίντριχ Νίτσε, τον Ζαρατούστρα και την κληρονομιά του ονόματός του
Η δικαιοσύνη δεν είναι υπόθεση συναισθήματος, είναι αρχιτεκτονική.
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Μια πολιτισμική-ιστορική «εγκυκλοπαίδεια» φοβιών και εμμονών
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Κέδρος
Ένα βιβλίο που δεν γράφτηκε για παιδιά αλλά κατέκτησε τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο
Παύει ένα έργο να «ανήκει» στον συγγραφέα μόλις τελειώσει η συγγραφή του;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.