- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
101 χρόνια Σολ Μπέλοου
Ανήκει στους συγγραφείς των οποίων το έργο θα επιζήσει για πολλά χρόνια
Έζησε την ζωή του σαν περιπέτεια. Όχι με την τυχοδιωκτική ένταση του Χέμινγουέι, αλλά με το σαράκι της γραφής να τον κατατρώει και να τον οδηγεί σε ταξίδια εβδομάδων στο Μεξικό, στα μονοπάτια της παλιάς Ευρώπης και στα χωμάτινα βουνά της κεντρικής Αφρικής. Γράφοντας πάντα. Γεμίζοντας σημειωματάρια και σελίδες επιστολογραφίας. Και συνθέτοντας μυθιστορήματα που έμειναν στο πάνθεον της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Ο Σολ Μπέλοου γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1915, από οικογένεια Εβραίων της Λιθουανίας, και έμελλε να αποτυπώσει ανεξίτηλα το στίγμα του στα γράμματα του εικοστού αιώνα. Είναι ο μοναδικός συγγραφέας που έχει κερδίσει τρεις φορές το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου Αμερικής. Και υπήρξε επίσης ο θριαμβευτής της Σουηδικής Ακαδημίας στα Νόμπελ του 1976, με το σκεπτικό της βράβευσης να εστιάζει «στο μείγμα του πλούσιου περιπετειώδους μυθιστορήματος και της λεπτής αναλύσεως του πολιτισμού μας, της ψυχαγωγίας, των σημαντικών και τραγικών επεισοδίων σε γρήγορη διαδοχή, με τη φιλοσοφική αναζήτηση…» Μόνο όποιος έχει βυθιστεί στα μεγάλα έργα αυτού του «αχαλιναγώγητου αρλεκίνου των λέξεων» (σύμφωνα με τον Νόρμαν Μέιλερ) μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς εννοούσαν οι Σουηδοί. Το περιπετειώδες μυθιστόρημα είναι οι «Περιπέτειες του Όγκι Μαρτς», η λεπτή ανάλυση του πολιτισμού είναι το «Χέρτσογκ», η φιλοσοφική αναζήτηση είναι το «Ράβελσταιν». Και όλα, μέσα από ένα χιούμορ διαβρωτικό, που σε φέρνει αντιμέτωπο με τον εαυτό σου, με τις επιλογές σου, με τη δική σου ζωή μέσα στο άλγος του δυτικού πολιτισμού.
Και η δική του ζωή; Γάμοι, διαζύγια, επεισοδιακές δικαστικές διαμάχες με πρώην συζύγους, ταξίδια, βραβεία. Δύο φορές κοντά στον θάνατο, την πρώτη στα οκτώ του, όταν νοσηλεύτηκε για έξι μήνες με οξεία μόλυνση του αναπνευστικού, τη δεύτερη, μεγάλος πια, στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα, όταν δηλητηριάστηκε από χαλασμένο ψάρι και στη συνέχεια ένα μικρόβιο προσέβαλε το νευρικό του σύστημα και χρειάστηκε να εισαχθεί επειγόντως στην εντατική, όπου παρέμεινε για πέντε βδομάδες. Και στο μεταξύ, γράμματα. Αναρίθμητα γράμματα. Μανιώδης επιστολογράφος, στο δρόμο των μυθιστοριογράφων που θαύμαζε, έγραφε γράμματα κάθε μέρα, όπως ο Χέρτσογκ του ομώνυμου βιβλίου του, και τα έστελνε σε ερωμένες, παιδιά, φίλους. Σε αυτά τα γράμματα έβλεπες μια ασίγαστη τρυφερότητα, το πάθος της επικοινωνίας που αναδύεται μέσα από μια βαθύτερη μοναξιά και απομόνωση. Στο βιβλίο «Letters», όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες από τα γράμματα που έστειλε, διακρίνεις το άγχος για την επιβίωση, την αγάπη προς τον μεγάλο του γιο, την εκτίμηση που τον συνέδεε με συναδέλφους όπως ο Τζον Τσίβερ και ο Γουίλιαμ Φώκνερ. Και πάντοτε ορατή σε τούτες τις επιστολές ήταν η αναζήτηση της κομψότητας και της πρωτοτυπίας στα έργα του. «Ψάχνω έναν καινούργιο τρόπο αφήγησης», έγραφε στον ιστορικό Σόλομον Φογκς την εποχή που ξεκινούσε τον Όγκι Μαρτς, και τι ρηξικέλευθο, επαναστατικό τρόπο αφήγησης μπορούμε εμείς οι αναγνώστες να απολαύσουμε διαβάζοντας το αποτέλεσμα της δουλειάς των επόμενων μηνών εκείνου του γράμματος («η αφήγηση του μέλλοντος», αποφάνθηκαν οι New York Times, παρουσιάζοντας τον Όγκι Μαρτς).
Τα έργα του Σολ Μπέλοου άγγιξαν την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, την ταξική κινητικότητα της Αμερικής, τον παραδοσιακό πολιτισμό της Ευρώπης, και ανέδειξαν ήρωες παθιασμένους, νευρωτικούς, αστείους, χαρούμενους, βαθύτατα θλιβερούς, και το σημαντικότερο τρυφερούς και μόνους. Δικαίως χαρακτηρίστηκε από τον Τζον Απντάικ «ο πιο Ευρωπαίος από τους θρυλικούς Αμερικανούς συγγραφείς του εικοστού αιώνα». Οι καταβολές του, και εν γένει η ιδιοσυγκρασία του, τον έκαναν να φύγει από την στεγνή αναζήτηση του μεγάλου αμερικανικού μυθιστορήματος (που τελικώς εγκλώβισε δημιουργούς σαν τον Μέιλερ), και να στραφεί στο μεγάλο οικουμενικό μυθιστόρημα, στα ίχνη του Τολστόι, του Προυστ και του Μπαλζάκ, τους οποίους λάτρευε.
Εκεί, προς το τέλος της ζωής του, συντροφιά με νεότερους συγγραφείς όπως ο Φίλιπ Ροθ, και πολύ νεότερους του, όπως ο Μάρτιν Έιμις, ο Σολ Μπέλοου διαπίστωσε πόσο βαθιά είχε χαράξει την σελίδα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. «Όταν βλέπω τις επόμενες γενιές να αναζητούν τόσο έντονα την παρέα μου», έγραψε στον Ρίτσαρντ Τεμπλ του New Yorker, «τότε καταλαβαίνω ότι το έργο μου μπορεί να επιζήσει λίγο ακόμα».
Έφυγε από τη ζωή στις 5 Απριλίου του 2005, σε ηλικία 90 ετών, αλλά ανήκει στους συγγραφείς των οποίων το έργο θα επιζήσει για πολλά χρόνια ακόμη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συγγραφή στο εξωτερικό είναι επάγγελμα και όχι πάρεργο
Ο συγγραφέας μάς εξηγεί όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το νέο βιβλίο του «Πάντα η Αλεξάνδρεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
«Οι βιβλιοπώλες σώζουν ζωές. Τελεία και παύλα», δήλωσε μέσω του εκδότη του
Το τελευταίο της βιβλίο, που το υλικό του το δούλευε καθ’ ομολογίαν της για δέκα χρόνια, επιχειρεί ένα είδος λογοτεχνικής ταχυδακτυλουργίας
Κάτι μικρό, αλλά πανέμορφο, πριν τη νέα του ταινία Bugonia
Το Men in Love ξαναπιάνει την ιστορία της διαβόητης παρέας αμέσως μετά το τέλος του καλτ βιβλίου του 1993
O 76χρονος Αμερικανός συγγραφέας έχει αφήσει τη σειρά βιβλίων ημιτελή από το 2011
Μια συζήτηση για το βιβλίο του «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (εκδόσεις Κέδρος)
Αποσπάσματα από το βιβλίο Έρωτας και Ασθένεια του David Morris
Σε μια περίοδο όπου η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονταν διαχειριστές, όχι ηγέτες, η κ. Μέρκελ ήταν ό,τι έπρεπε
Η ελληνική κρίση καταλαμβάνει 37 μόνο σελίδες από τις 730 των απομνημονευμάτων της
Η Ιστορία, το βίωμα, τα ντοκουμέντα, οι μαρτυρίες συμπορεύονται με τη μυθοπλασία
Η χαρισματική αφήγηση του Morris, μέσα από σημαντικές πηγές και σπουδαίο documentation
Τίτλος του «Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα» - Θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη
Η συγγραφέας φωτίζει τα παράδοξα και τις αντιθέσεις της ιταλικής κοινωνίας
Αν δεν υπήρχε καμιά εξωτερική επίπτωση, τιμωρία, θα άλλαζες κάτι από τις επιλογές στη ζωή σου;
Ανήκε στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά των Ελλήνων πεζογράφων
Απόψε στις 7:30 μμ. παρουσιάζεται το βιβλίο «Συνομιλίες με πρόσωπα της Υγείας» των εκδόσεων ATHENS VOICE BOOKS
Η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός μιλά για μια από τις ηρωίδες της ζωής της
Μιλήσαμε με τον συγγραφέα για το νέο του βιβλίο με τίτλο, το τρίτο και τελευταίο μέρος της «Τριλογίας των Φάρων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γραφή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.