- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°

5 σκηνοθέτες (Γιολάντα Μαρκοπούλου, Λίλλυ Μελεμέ, Δημήτρης Μπίτος, Ελένη Μποζά, Άρης Τρουπάκης) προσκάλεσαν 5 σημαντικούς νεοέλληνες συγγραφείς να ανασύρουν θησαυρούς της αρχαίας τραγωδίας και να τους αναμείξουν με εύφλεκτα υλικά του παρόντος. Οι Δημήτρης Γκενεράλης, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Σάκης Σερέφας, Αλέξης Σταμάτης και Μισέλ Φάις έγραψαν τα κείμενα και παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία των προβών. Μετά το τέλος της παράστασης οι συγγραφείς συζητούν με το κοινό για τις ποικίλες αντανακλάσεις του κειμένου αλλά και για τη διαδικασία θεατρικοποίησής του.
Αυτή την Παρασκευή 11/2 o Μισέλ Φάις συζητάει για το έργο του «Μετά τις τελευταίες μας λέξεις» (σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ/ διανομή: Ά. Κουτσαφτίκη, Χ. Χαραλάμπους). Δες τι είπε στην Α.V.
«Ο αδιάπτωτος, τυφλός και ωμοφαγικός τσακωμός ενός μεσοαστικού ζευγαριού σ’ ένα τηλεοπτικό στούντιο είναι το θέμα στο μονόπρακτο με το οποίο συνεργάζομαι στο σπονδυλωτό σχήμα «Έξοδος» (με άλλους τέσσερις συγγραφείς) της θεατρικής ομάδας Συνεργείο. Η γυναίκα στο «Μετά τις τελευταίες μας λέξεις» δουλεύει περιστασιακά ως γυμνό μοντέλο στη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ ο άντρας βιοπορίζεται φτιάχνοντας σταυρόλεξα.
Ο θεατής παρακολουθεί την αποσύνθεση (και το θέαμα της αποσύνθεσης) μιας σχέσης που εκτίθεται βορά σε κοινή θέα, ενώ στο βυθό της βράζει μια ευρύτερη απειλή. Ωστόσο ο αθέατος πρωταγωνιστής, ο κρυφός ρόλος του έργου, είναι οι λέξεις: λέξεις που καλύπτουν τον πανικό του κενού, λέξεις που θυμίζουν επιθανάτιους ρόγχους, λέξεις που δεν σημαίνουν πλέον αυτά που γράφουν τα λεξικά, λέξεις που γίνονται φονικά όργανα.
Η τηλεόραση, ως «άρρωστη» αρχαία αγορά, γίνεται το πεδίο όπου το ιδιωτικό και το δημόσιο αλληλοαφανίζονται ή εναλλάσονται σαν το παιχνίδι με τις μάσκες που συμβαίνει συνεχώς επί σκηνής.
Η παρτιτούρα μιας παροξυσμικής στιχομυθίας διακόπτεται από περιπαθή τραγούδια, παρωδίες ονείρων, εξομολογητικές εξάρσεις ή σιωπηλές καταβυθίσεις. Κατά στιγμές, ένας άτυπος χορός σχολιάζει αυτά που εκτυλίσσονται στο «κοίλο» της τηλεόρασης, αντανακλώντας εντέλει το άλυτο εσωτερικό σταυρόλεξο όλων μας».
Info
Παρασκευή 18/2: ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος για τα «Μυρμήγκια». Κυριακή 20/2: ο Σάκης Σερέφας για το «Ερινύα με τανάλια». Παρασκευή 25/2: ο Δημήτρης Γκενεράλης για το «Κυριακή πρωί». Παρασκευή 4/3: ο Αλέξης Σταμάτης για το «Θάλαμος». Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.00. Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη - Κυριακή. Διάρκεια/είσοδος: 100 λεπτά, € 15, € 10 (φοιτ.), Κολωνού 31, Μεταξουργείο, 698 1802544
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σ’ αυτή τη ζωή είναι δώρο το ότι δεν ξέρουμε τι μας περιμένει»
Ένα μικρό εσωτερικό ταξίδι στα κείμενα που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια
Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του «Στην άκρη του γκρεμού, Ελλάδα 2007 - 2019»
Πού μπορείτε να την παρακολουθήσετε Live
Η ζωή και το έργο του Έλληνα ποιητή που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας
Ο Μάικλ Γουλφ κάνει μια ταχύτατη και αιχμηρή καταγραφή της πορείας του Ντόναλντ Τραμπ από την ήττα του στις εκλογές του 2020 μέχρι την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο το 2024.
Εμβληματική μορφή των νορβηγικών γραμμάτων - Διαχρονικά υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να ανακτήσεις τον χρόνο που έχει περάσει
Το βιβλίο του Χουάνγκ Σοκ Γιονγκ θεωρείται ένα από τα εμβληματικότερα και πιο αντιπροσωπευτικά έργα της σύγχρονης κορεατικής λογοτεχνίας
Τα 50 χρόνια των metal θρύλων μέσα από σπάνιο υλικό - Η πρώτη ματιά στην πολυτελή έκδοση
Εξαιρετικές επιλογές συγγραφέων σε συνδυασμό με άριστους επιμελητές εκδόσεων αποτελούν εγγύηση ποιότητας για κάθε βιβλίο
Αναδεικνύεται η λογοτεχνική παραγωγή της χώρας και οι διεθνείς προοπτικές της
Χρύσα Σταυροπούλου και Έφη Χαλκέα μιλούν για τα βιβλία τους
Ο David B. Moris γράφει για τον ρόλο της επιθυμίας στην ασθένεια
«Το μεγάλο ζητούμενο σε ένα μυθιστόρημα δεν είναι να σε διασκεδάζει. Αλλά να σου αλλάζει, έστω και λίγο, τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο»
Ο Ραντουάν Νασάρ πραγματεύεται τα προαιώνια θέματα της πατριαρχίας, των ορίων της συνύπαρξης στους κόλπους της οικογένειας, της ελευθερίας, της μοναξιάς, της βίας
Από τη βάναυση, δύσκολη επαρχιώτικη ζωή στην Ιρλανδία μέχρι το καυτό τοπίο του αμερικάνικου νότου
Όλα όσα είπαμε με έναν εκ των επιμελητών του βιβλίου που εξέδωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Μιλήσαμε με τη συγγραφέα με αφορμή το νέο της βιβλίο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του ηλικιωμένου μέσα από τη δύναμη της μουσικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.