Θεατρο - Οπερα

Στέγη: Ο γύρος του (σκηνικού) κόσμου σε 11 παραστάσεις

Δυναμικοί Έλληνες δημιουργοί και μεγάλα διεθνή ονόματα μας προ(σ)καλούν να λάβουμε… θέση από την καρδιά της Αθήνας ως τη Μαλακάσα

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 890
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι" με την Τίλντα Σουίντον
"Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι" με την Τίλντα Σουίντον

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: τα μεγάλα θεατρικά ραντεβού για το 2023-24

Το σπίτι (έως 19/11)
Μια παραβολή για τη βία και τον εθισμό στην εικόνα, η περφόρμανς του Δημήτρη Καραντζά που κέρδισε τις εντυπώσεις, συνεχίζει την πορεία της στη Στέγη. Η Αλεξία Καλτσίκη και ο Φιντέλ Ταλαμπούκας εκτελούν την καθημερινή τελετουργία του νοικοκυριού στο διαμέρισμά τους έως ότου η πραγματικότητα εισβάλει και καταλύει τα πάντα.

Romáland – Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν (2-26/11)
Επτά χρόνια μετά τις καθαρίστριες της «Καθαρής πόλης», ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης φέρνουν στη σκηνή τις ιστορίες Ελλήνων Ρομά. Μια παράσταση στην παράδοση του θεάτρου-ντοκιμαντέρ η οποία στοχεύει να αναδείξει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς που αντιμετωπίζουν και τις καθημερινές προσπάθειές τους να τους ξεπεράσουν. 

"Romáland – Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν" από τους Ανέστη Αζά και Πρόδρομο Τσινικόρη στη Στέγη
"Romáland – Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν" © Oliwia Tado

Constantinopoliad (21-26/11)
Μετά τη Νέα Υόρκη, η περφόρμανς που δημιούργησαν η εικαστικός Sister Sylvester και η Αιγύπτια μουσικός Nadah El Shazly φτάνει στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Με σημείο αναφοράς τις ημερολογιακές καταχωρήσεις του Κ.Π. Καβάφη από το ταξίδι του στην οθωμανική Κωνσταντινούπολη, μας προσκαλούν ν’ ακολουθήσουμε τη διαδρομή του μεγάλου ποιητή από εφηβεία του μέχρι την ωριμότητα.

Το "Constantinopoliad" των Sister Sylvester και Nadah El Shazly έρχεται στη Στέγη
Το "Constantinopoliad" των Sister Sylvester και Nadah El Shazly έρχεται στη Στέγη © Zachary Schulman

Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες (4-8/12)
Τα μέλη μιας οικογένειας στη νότια Πορτογαλία έχουν την παράδοξη παράδοση, μία φορά τον χρόνο, να εγκαταλείπουν την κανονική ζωή τους για να σκοτώσουν έναν φασίστα. Το δυστοπικό θεατρικό έργο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Τιάγκο Ροντρίγκες θίγει το φλέγον ζήτημα τι σημαίνει φασισμός.

"H Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες" του Τιάγκο Ροντρίγκες
"H Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες" του Τιάγκο Ροντρίγκες © Joseph Banderet

Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι (11-16/12)
Η Οσκαρική ηθοποιός Τίλντα Σουίντον, σαν μια σιωπηλή κούκλα βιτρίνας, φορά ένα ένα περισσότερα από τριάντα κοστούμια και αντικείμενα από ταινίες του αντικομφορμιστή κινηματογραφιστή και ποιητή, από τη «Μήδεια» και τις «Χίλιες και μία νύχτες» ως το «Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα». Μια τελετουργική περφόρμανς που συνυπογράφει με τον επιμελητή μόδας Ολιβιέ Σαγιάρ.

ΝΕΚΥΙΑ (21/12/2023-28/1/2024)
Στο πιο υποβλητικό ομηρικό τοπίο, τη ραψωδία λ, όπου περιγράφεται η κάθοδος του Οδυσσέα στον Άδη, μας προσκαλεί να καταδυθούμε ο Γιάννης Αγγελάκας. Την αφήγηση αναλαμβάνει ο ίδιος και η Όλια Λαζαρίδου, με συνοδοιπόρους δυο μουσικούς, τέσσερις γυναικείες φωνές και τον ηχητικό σχεδιασμό του Coti Κ. Σκηνοθετεί ο ανερχόμενος χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος. 

ROHTKO (8-10/3/2024)
Για όσους δεν πρόλαβαν πέρσι ή θέλουν να την ξαναδούν, η πολυεπίπεδη παράσταση-εμπειρία Rohtko του Λούκας Ταρκόφσκι επανακάμπτει. Στα όρια θεάτρου, σινεμά και video art και υπό τους ήχους ατμοσφαιρικών beats, επιδιώκει να εγείρει προβληματισμούς για την τέχνη και την αξία της, την ελευθερία του καλλιτέχνη και τη σημασία του αυθεντικού σήμερα.

Καύσωνας (30/3-14/4/2024)
Μέσα σ’ ένα καυτό 24ωρο, μια ζωντανή πινακοθήκη αντιηρώων ακολουθούν τις μικρές τους τελετουργίες. Χαζεύουν βίντεο, κάνουν μπάνιο και κήρυγμα, πουλάνε και αγοράζονται σε προσιτή τιμή. Μια παράσταση του Γιάννη Παναγόπουλου για το ελληνικό καλοκαίρι, φτιαγμένη από όνειρα και εφιάλτες, ερωτισμό και ηδονοβλεψία. Αφετηρία της διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου.

Lapis Lazuli (4-21/4/2024)
Η νέα παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη κάνει πρεμιέρα στη Στέγη. Δημιουργός μιας απόλυτα προσωπικής υβριδικής γλώσσα, επικεντρώνεται εδώ στην υπαρξιακή μας σχέση με τον φόβο και τον τρόμο και επιζητά να εξερευνήσει μια σειρά από δίπολα, όπως το υλικό με το πνευματικό, το ονειρικό με το εφιαλτικό και το συνειδητό με το ασυνείδητο.

Περιμένοντας τον Γκοντό (15-19/5/2024)
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος αναμετριέται με το περίφημο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ καταθέτοντας μια παράσταση στα όρια του μνημειακού και του κωμικού. Σ’ ένα μαύρο ικρίωμα, δυο παρίες του δρόμου (οι βετεράνοι Σισιλιάνοι ηθοποιοί Έντσο Βετράνο και Στέφανο Ραντίζι) αερολογούν αναμένοντας εκείνον που δεν θα έρθει ποτέ να τους γλιτώσει από το οντολογικό αδιέξοδο της προσδοκίας.

"Περιμένοντας τον Γκοντό", σκηνοθεσία Θεόδωρος Τερζόπουλος
"Περιμένοντας τον Γκοντό", σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου © Johanna Weber

Respublika (14-16/6/2024)
Πώς μπορεί να μοιάζει ένας πιο δίκαιος κόσμος; Ο Πολωνός σκηνοθέτης Λούκας Ταρκόβσκι επιστρέφει για δεύτερη φορά μέσα στη σεζόν και μας προσκαλεί στη Μαλακάσα σ’ ένα εξάωρο rave party, με μπαρ, σάουνα αλλά και ένα ησυχαστήριο. Θα έχουμε το ελεύθερο να παρακολουθήσουμε τη δράση από μια θέση ή περιπλανώμενοι στα δωμάτια του σκηνικού με τους ερμηνευτές.

Η "Respublika" του Λούκας Ταρκόβσκι έρχεται στη Μαλακάσα
Η "Respublika" του Λούκας Ταρκόβσκι έρχεται στη Μαλακάσα © Andrej Vasilenko

Info:
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Νέος Κόσμος, 211 1981784, www.onassis.org

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ