- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Θέατρο μαζί»: Οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ για το 2023-24
Γνωστοί σκηνοθέτες φέτος στη Θεσσαλονίκη: Cassiers, Καραζήσης, Καραντζάς, Πιατάς, Τζουμέρκας
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: οι παραστάσεις της σεζόν 2023-24
Με σύνθημα «Θέατρο μαζί» πορεύεται τη νέα καλλιτεχνική περίοδο ο μεγάλος θεατρικός οργανισμός της Θεσσαλονίκης ποντάροντας στη συνεργασία, την ομαδικότητα, τον σεβασμό τη διαφορετικότητα, εντέλει στη συνύπαρξη. «Με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για όλους, με επιλογές ρεπερτορίου και συνεργατών που συνάδουν με την αποστολή, τις αξίες, το όραμα ενός ιστορικού αλλά ταυτόχρονα σύγχρονου, τολμηρού, υπερβατικού θεάτρου, το ΚΘΒΕ συνεχίζει δυναμικά με παραστάσεις από το ελληνικό και το ξένο ρεπερτόριο, με πολυαναμενόμενες νέες παραγωγές, με έργα που θα παρουσιαστούν σε πανελλήνια πρώτη, αλλά και με παραστάσεις που αγαπήθηκαν και επανέρχονται» αναφέρει ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Αστέριος Πελτέκης. Να, λοιπόν, τα θεατρικά νέα από τη συμπρωτεύουσα.
ΚΘΒΕ: οι παραστάσεις στο Βασιλικό Θέατρο
Η σεζόν άνοιξε με τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ που παρουσίασε πέρσι ο Γιάννης Κακλέας, ενώ το επόμενο κάλεσμα έρχεται από τον Σύλλα Τζουμέρκα ο οποίος ανεβάζει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ τη «Λυσσασμένη γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς (από 1/12). Κορυφαία στιγμή της δραματουργίας του κλασικού Αμερικανού συγγραφέα, το κείμενο μιλά για την υποκρισία, την απληστία, την πατριαρχία, την ανάγκη για έλεγχο και εξουσία, αλλά και για την ομοφοβία, καθώς οι πρωταγωνιστές, μέλη μιας οικογένειας, εποφθαλμιούν την περιουσία του άρρωστου πατέρα. Από τον Φεβρουάριο περιμένουμε και τους «Ληστές» του Φρίντριχ Σίλλερ από τον Ακύλλα Καραζήση, ένα «επαναστατικό παραμύθι» που παρακολουθεί τις διαδρομές δύο αδελφών, του Καρλ ο οποίος βγαίνει στην παρανομία για να διεκδικήσει, σαν άλλος «Ρομπέν των δασών», το δίκαιο των καταπιεσμένων και του Φραντς που μηχανορραφεί εναντίον του. Τον Μάρτιο, πάλι, ο Δημήτρης Καραντζάς προτείνει τη δική του ματιά στο εμβληματικό «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
ΚΘΒΕ: τι θα δούμε στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το έργο «Εχθροί, μια ερωτική ιστορία» του Νομπελίστα Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ διά χειρός Στάθη Λιβαθινού συνεχίζει την πορεία του και το φθινόπωρο, πριν τη σκυτάλη πάρει το νοσταλγικό και με χιούμορ «Βίρα τις άγκυρες» των Μιχάλη Ρέππα & Θανάση Παπαθανασίου (από 15/12). Με αφορμή τα 130 χρόνια επιθεώρησης, ο Αστέριος Πελτέκης μας ταξιδεύει στον λαμπερό κόσμο αυτού του θεατρικού είδους, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής. Εδώ καταφθάνει τον Μάρτιο και ο Guy Cassiers, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους θεατροποιούς στην Ευρώπη και καλλιτεχνικός διευθυντής του Toneelhuis. Με τη χαρακτηριστική σκηνική του γλώσσα, που παντρεύει την εικαστική τεχνολογία, τη λογοτεχνία και τη μουσική, μας ταξιδεύει στον κόσμο της νουβέλας «Mister Linh and his child» του Φιλίπ Κλωντέλ, τη συγκινητική ιστορία ενός άντρα που αναγκάζεται να δραπετεύσει από τη χώρα του με τη μικρή του εγγονή. Μια συμπαραγωγή με την εταιρία Λυκόφως και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Έρχονται στο Φουαγιέ του Θεάτρου ΕΜΣ από το ΚΘΒΕ
Μετά την «Πράγα» του Χαβιέρ δε Διός, που επανακάμπτει, σε σκηνοθεσία Θέμη Θεοχάρογλου, για έναν νέο κύκλο παραστάσεων (από τις 14/12), τον Μάρτιο θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε το καινούργιο έργο του Γιώργου Βέλτσου με τίτλο «Προσδοκώ» μέσα από τη ματιά της Σοφίας Καρακάντζα. Μια αλληγορική διαδρομή προς την τελευταία κατοικία, εστιάζει στις έννοιες της μνήμης, του θανάτου και της αθανασίας.
Οι παραστάσεις στη Μονή Λαζαριστών από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» ο Γιώργος Καπουτζίδης μας καλεί «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» για δεύτερη χρονιά (από 28/10). Τον Ιανουάριο, όμως, καταφθάνουν και «Οι κωμικοί» του Δημήτρη Πιατά και του Σάκη Σερέφα, μια παράσταση με στοιχεία μπουρλέσκ, ζωντανή μουσική και ιστορικά ντοκουμέντα, αφιερωμένη στους πρώτους Έλληνες κωμικούς του βωβού κινηματογράφου. Στα προσεχώς της άνοιξης και το «Μαρίκα με είπανε, Μαρίκα με βγάλανε» των Γιώργου Ανδρέου και Οδυσσέα Ιωάννου, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.
Στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών ο Χρήστος Θεοδωρίδης επιστρέφει με το «Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη (από 17/11). Η σεζόν κλείνει με το «Landscapes of Devastation» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Πρόδρομου Τσινικόρη (από τον Μάρτιο 2023). Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η συμφωνία για το ανέβασμα έργου του βραβευμένου συγγραφέα Χριστόφορου Χριστοφή στη νέα θεατρική σεζόν.
Για τους νεότερους θεατρόφιλους
Ο «Γκάρης, το μιούζικαλ» της Τασούλας Επτακοίλη περιμένει και φέτος τα πιτσιρίκια στο Βασιλικό Θέατρο για να ανατρέψει την αναμενόμενη απάντηση του παιχνιδιού «πετάει ο γάιδαρος;» (από 22/10). Από τον Ιανουάριο έρχεται και το «Fake Newsical», μια παράσταση γεμάτη φήμες, ψέματα και παραμυθομπερδέματα, σε κείμενο των Σταυρούλας Παγώνα και Στάθη Παχίδη.
Στην Εφηβική Σκηνή, στη Μονή Λαζαριστών ο Ευθύμης Θέου και η Αργυρώ Χιώτη ταξιδεύουν τους εφήβους στο ποιητικό σύμπαν του «Ερωτόκριτου» (από 21/11). Στο θέταρο της ΕΜΣ οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων μπορούν να παρακολουθήσουν το Workshop Φιλοσοφίας «Από τον Σωκράτη στην Τεχνητή Νοημοσύνη» του Γιώργου Χατζηβασιλείου (από 1/11).
INFO:
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2315 200200, www.ntng.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είδαμε την παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου και φτιάξαμε… συκώτι
Η γνωστή ηθοποιός παίζει στην παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» στο θέατρο Ζίνα
Τελευταίες παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το σπίτι στην Εθνική- Ένα ήσυχο μέρος» στο θέατρο Άλφα- Ληναίος Φωτίου
Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται τον Χουάν στο «Τεστ», σε σκηνοθεσία Χρήστου Σούγαρη
Η γνωστή ηθοποιός μας μιλά για τον ρόλο της στην παράσταση της Χαράς Ρόμβη στο Από Μηχανής Θέατρο
Δυνατά κείμενα, μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαίες ερμηνείες
Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή του «Festen» στο θέατρο Άλμα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη με αφορμή τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ερρίκου Ίψεν
Ο Δημήτρης Τάρλοου μεταφέρει την επιδαυρική παραγωγή σε εσωτερικό περιβάλλον, μεταφέροντάς μας «πιο μέσα» στο παλάτι, στους χώρους υποδοχής του.
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη με αφορμή το «Intra muros» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Κωμωδίες, ρομαντικές και ανθρώπινες ιστορίες, κλασικά έργα, μουσικές και παιδικές παραστάσεις στα θέατρα της Αθήνας
Μια σόλο τελετουργία της Χριστίνας Κυριαζίδη στο σταυροδρόμι του χορού, του θεάτρου και της ποίησης.
Η ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην «Ήμερη» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη
Με την παράσταση αυτή ολοκληρώνεται η τριλογία «Μια Σπουδή Πάνω στην Γυναικότητα» της Χριστίνας Κυριαζίδη
Είδαμε το νέο έργο της Συντεχνίας Γέλιου και μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη Βασίλη Κουκαλάνι
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό με αφορμή την παράσταση «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου
Το έργο του Tiago Rodrigues έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές
Ο ηθοποιός μάς μίλησε με αφορμή τον ρόλο του στην «Ηλέκτρα εντός» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου
Εκεί όπου ένα ζευγάρι αποζητά την ηρεμία, αλλά τελικά αυτή αποδεικνύεται σύντομη και πολύ επικίνδυνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.