Θεατρο - Οπερα

Εθνικό Θέατρο: Showcase με διεθνείς καλεσμένους

Στόχος να ταξιδέψουν παραγωγές του οργανισμού στο εξωτερικό

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνικό Θέατρο, κτίριο Τσίλλερ
Εθνικό Θέατρο, κτίριο Τσίλλερ

Το Εθνικό Θέατρο στοχέυει σε διεθνείς συνεργασίες & residencies και προβάλλει τις παραστάσεις του σε εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ και θεάτρων 

Την πρώτη του προσπάθεια για άνοιγμα στο εξωτερικό κάνει το Εθνικό Θέατρο αυτό το διάστημα, από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, με 20 καλεσμένους ξένους καλλιτεχνικούς διευθυντές/-ντριες και επιμελητές/-τριες από σημαντικά φεστιβάλ και θέατρα.

«Πιστεύουμε στη δύναμη των δικτύων, στις διεθνείς συνεργασίες, στα residencies, στον δημιουργικό διάλογο με συναδέλφους μας από το εξωτερικό. Αυτή είναι μια διαδικασία που διευρύνει την κατανόησή μας για την τέχνη μας αλλά και για την οπτική μας για τον σύγχρονο κόσμο» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος, ο οποίος από το ξεκίνημα της θητείας του είχε θέσει ως στόχο την εξωστρέφεια πραγματοποιώντας συναντήσεις με ανθρώπους από μεγάλους ευρωπαϊκούς θεατρικούς οργανισμούς.

Οι Αγορίτσα Οικονόμου, Ανατολή Αθανασιάδου και Λαέρτης Μαλκότσης στο "Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα"
"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα" στο Εθνικό Θέατρο © Ελίνα Γιουνανλή

Το Showcase είναι κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας του Εθνικού Θεάτρου για να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο διεθνών συνεργασιών. Στόχος είναι να παρακολουθήσουν οι διακεκριμένοι καλεσμένοι/-ες παραστάσεις και πρόβες των παραγωγών του, να γνωρίσουν καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτές, να αναδειχθεί η ορατότητα του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό και, βεβαίως, να επιχειρηθεί να ταξιδέψουν παραστάσεις του οργανισμού σε σημαντικά ξένα φεστιβάλ, αλλά και να δρομολογηθούν συνεργασίες-συμπαραγωγές για το μέλλον.

Με το κτίριο Τσίλλερ να επαναλειτουργεί, οι καλεσμένοι του Εθνικού Θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους «Βρυκόλακες» του Χένρικ Ίψεν που σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής στην Κεντρική Σκηνή, καθώς και το «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» του πολυβραβευμένου Τόνυ Κούσνερ, στο πρώτο του ανέβασμα στην Ελλάδα από τον Γιάννη Μόσχο στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

«Βρυκόλακες» στο Εθνικό Θέατρο
Οι «Βρυκόλακες» στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή © Γιώργος Καβαλλιεράκης

Θα έχουν, επίσης, πρόσβαση στις πρόβες για τις νέες πολυαναμενόμενες παραγωγές της πρώτης σκηνής της χώρας: το σαιξπηρικό «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» μέσα από τη ματιά του Δημήτρη Καρατζά που θα κάνει πρεμιέρα στις 20 Απριλίου με τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Ηρώ Μπέζου, Ρένη Πιττακή, Άρη Μπαλή, Γιάννη Νταλιάνη κ.ά., καθώς και στο «Μια νύχτα στην Επίδαυρο», μια σύλληψη του Νίκου Καραθάνου, σε κείμενο των Λένας Κιτσοπούλου και Γιάννη Αστερή με μια δυναμική ομάδα ερμηνευτών (Χάρις Αλεξίου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Έλλη Πασπαλά, Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.ά.).

Τα Showcases του Εθνικού Θεάτρου πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα επόμενα δύο χρόνια θα πραγματοποιηθούν άλλα δύο. Πρόσφατα μια αντίστοιχη πρωτοβουλία παρουσίασης έργων θεάτρου και χορού ανακοίνωσε για τον Ιούλιο 2023 και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ