Θεατρο - Οπερα

13 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 9 - 15 Φεβρουαρίου 2023

Καβάκος και Πλετνιόφ στο Μέγαρο, τρίπτυχο σύγχρονου χορού στην ΕΛΣ, Στηβ Γιανάκος στη Citronne, αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας στο Ολύμπια, η Κωνσταντίνα Τάκαλου ως Μαρί Κιουρί κ.ά.

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 858
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

13 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 9-15 Φεβρουαρίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Kavakos and Friends
Η μουσική δωματίου θα έχει την τιμητική της στο νέο ραντεβού που μας δίνει στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Λεωνίδας Καβάκος. Ο κορυφαίος βιολονίστας συμπράττει με τέσσερις λαμπρούς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων σολίστ, που έχουν αναπτύξει στενή καλλιτεχνική σχέση μαζί του,τους Αλέξανδρο Σακαρέλλο (βιολί), Ηλία Λιβιεράτο (βιόλα), Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν (βιολοντσέλο) και Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο),για να ερμηνεύσουν δύο έργα-ορόσημα του Ρομαντισμού, τα Κουιντέτα για έγχορδα και πιάνοτου Ρόμπερτ Σούμαν και του Γιοχάννες Μπραμς.
Μέγαρο Μουσικής, 14 Φεβρουαρίου στις 20:30

Ο Λεωνίδας Καβακος με τους Ηλία Λιβιεράτο, Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν και Βασίλη Βαρβαρέσο © Χάρης Ακριβιάδης

Στον ρυθμό των 3 Rooms
Μετά την πρεμιέρα του περασμένου Μαϊου, το τρίπτυχο σύγχρονου χορού επιστρέφει για τέσσερα βράδια στην ΕΛΣ. Για να μας ταξιδέψει στον ρυθμό του «Petite mort» του σπουδαίου Γίρζι Κύλιαν –ένα έργο πάνω στα αργά μέρη από τα δημοφιλή κοντσέρτα για πιάνο αρ. 21 και 23 του Μότσαρτ–, αλλά καιστο «Minus 16» του επί χρόνια καλλιτεχνικού διευθυντή της περίφημης ομάδας χορού Μπατσέβα, Οχάντ Ναχαρίν –μια χορογραφία που καταργεί τα όρια μεταξύ κοινού και χορευτών με έναν απρόβλεπτο τρόπο.Οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ ερμηνεύουν, επίσης, τη χορογραφική πρότασητου Κωνσταντίνου Ρήγου πάνω στο «Ισοκράτημα ενός παιδιού» του Γιώργου Κουμεντάκη.
Εθνική Λυρική Σκηνή, 15, 16, 18Φεβρουαρίου στις 19:30, 19 Φεβρουαρίου στις 18:30

"3 rooms" με το Μπαλέτο της ΕΛΣ: το «Minus 16» του Οχάντ Ναχαρίν © Ανδρέας Σιμόπουλος

O Στηβ Γιανάκος και οι περιπέτειες του Loop du Loop
Τι δουλειά έχει το πρόσωπο ενός ώριμου μουστακαλή σε σώματα γυναικεία και κοριτσίστικα, με νεγκλιζέ στο κρεβάτι ή με μαθητική περιβολή μπροστά σε αρχαιοελληνικές σκηνές; Το καυστικό χιούμορ, ο σεξουαλικός υπαινιγμός, η αποδόμηση των μορφώνκαι η αμφισβήτηση των στερεοτύπων είχαν πάντα θέση στην εικονογραφία του ελληνικής καταγωγής Αμερικανούκαλλιτέχνη. Εκφραστής μιας μετα-ποπ εικαστικής γλώσσας, ο Γιανάκος εκθέτει πρόσφατα έργα μεγάλων διαστάσεων καθώς και έξι παλαιότερες δημιουργίες του και, όπως σημειώνει ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος, «πρώτη φορά στο πολύχρωμο σύμπαν του το gender-bender εμφανίζεται τόσο έντονα».
Citronne Gallery, 9 Φεβρουαρίου-24 Μαρτίου (εγκαίνια: Πέμπτη στις 19:00)

Στηβ Γιανάκος, "The professor"

Ο Ραχμάνινοφ του Μιχαήλ Πλετνιόφ
Οι ερμηνείες του, «γέννημα μιαςυπέροχης φαντασίας εξωφρενικής ομορφιάς», σύμφωνα με τους Times, του έχουν χαρίσει διεθνή αναγνώριση και σημαντικά βραβεία. Αυτή την Τετάρτη ο Ρώσος πιανίστας συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για την παρουσίαση της «Ραψωδίας σ’ ένα θέμα του Παγκανίνι για πιάνο και ορχήστρα»,δημιουργία του αγαπημένου του συνθέτη Σεργκέι Ραχμάνινοφ, που για τον ίδιο «Ήταν κάτι περισσότερο από πιανίστας, αρχιμουσικός και συνθέτης. Ήταν πνεύμα». Η βραδιά κορυφώνεται με το αυτοβιογραφικό συμφωνικό ποίημα «Η ζωή ενός ήρωα» του Ρίχαρντ Στράους. Στο πόντιουμ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Λουκάς Καρυτινός.
Μέγαρο Μουσικής, 15 Φεβρουαρίου στις 20:30

Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας
Μία συναυλία-φόρο τιμής στη μεγάλη ντίβα του λυρικού τραγουδιούπροτείνουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, στον χώρο που συνδέθηκε με το ξεκίνημα της καλλιτεχνικής της διαδρομής και φέρει πλέον το όνομά της. Η μέτζο-σοπράνο Karine Deshayes και οι υψίφωνοι Klára Kolonits και Μαριτίνα Ταμπακόπουλος, υπό τη διεύθυνση του Ιταλού αρχιμουσικού Sebastiano Rolli, τραγουδούν άριες και αποσπάσματα από όπερες των Βέρντι, Γκλουκ, Κερουμπίνι, Μασκάνι, Μότσαρτ, Μπελίνι, Μπετόβεν, Ντονιτσέττι, Πουτσίνι και Ροσσίνι, τις οποίες ερμήνευσε η Κάλλας.
Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», 9 Φεβρουαρίου στις 20:30

100 χρόνια Μαρία Κάλλας στο Ολύμπια: συμμετέχει η μέτζο-σοπράνο Karine Deshayes © Aymeric Giraudel

Σαίξπηρ στον Φάρο
Ερωτικά τρίγωνα, μεταμφιέσεις, φαρσικές ανατροπές, ευφυολογήματα και εξομολογήσεις: ένα θεατρικό σύμπαν ποτισμένο με διονυσιακό οίστρο αλλά και βαριά μελαγχολία, όπου βασιλεύει ο πόθος και οι ανεξάντλητες μεταμορφωτικές του δυνάμεις ζωντανεύει αυτό το Σαββατοκύριακο στις Παραβάσεις, το θεατρικό αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Σαίξπηρ, η Κατερίνα Γιαννοπούλου καταπιάνεται με τη «Δωδέκατη νύχτα», μία από τις δημοφιλείς κωμωδίες του βάρδου, που δομείται πάνω στο δίπολο έρως-πένθος και αποτελεί μια τολμηρή για την εποχή της μελέτη του κοινωνικού φύλου και της σεξουαλικής ταυτότητας.Στην παράσταση της Κυριακής θα υπάρχειδιερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 11 & 12 Φεβρουαρίου στις 17:00

Τα λευκά πορτρέτα του Ekene Stanley Emecheta
Βρήκε τον δρόμο του στην τέχνη πέρα από την ακαδημαϊκή εκπαίδευση κι από την Αμπούτζα της Νιγηρίας η ζωγραφική του έφτασε να φιγουράρει σε συλλογές στο Πεκίνο, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Πουέρτο Ρίκο. Οι χαρακτηριστικές, εσκεμμένα χωρίς χρώμα, φιγούρες του Emecheta επιστρέφουν στο Μεταξουργείο. Τοποθετημένες σε περιβάλλοντα είτε μονόχρωμα είτε κατάφυτα ανακαλούν επεισόδια από ιστορικές στιγμές ή από τη ζωή του καλλιτέχνηκαι μας καλούν να συνδεθούμε με την ιστορία του κάθε χαρακτήρα.
The Breeder, 9 Φεβρουαρίου - 11 Μαρτίου (εγκαίνια: Πέμπτη στις 19:00 - 22:00)

Ekene Stanley Emecheta, "Funtime in the bushes II"

Μπέργκμαν στη σκηνή
Ανάμεσα σε μια πρόβα που έχει τελειώσει και σε μια πρεμιέρα παράστασης που δεν έχει ακόμη γίνει, τότε όπου όλα μπορούν ακόμα να αιωρούνται, συναντιούνται οι ήρωες στο «Μετά την πρόβα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Ο απαιτητικός σκηνοθέτης Χένρικ Βόγκλερ που ανεβάζει ξανά το «Ονειρόδραμα» του Στρίντμπεργκ, η Άννα, η νεαρή πρωταγωνίστριά του και κόρη της πρώην ερωμένης του, και η νεκρή πλέον αλκοολική ηθοποιός μητέρα της, Ράκελ. Κείμενο ψυχογράφημα για το δίπολο ηθοποιού-σκηνοθέτη, το δημοφιλές έργο του Σουηδού διάσημου δημιουργού παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βαλάντη Φράγκου, με τον Ιερώνυμο Καλετσάνο και την Ελένη Ζαραφίδου.
θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες, 14 Φεβρουαρίου-11 Απριλίου, Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00

Η Κωνσταντίνα Τάκαλου ως Μαρί Κιουρί
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια στη Βαρσοβία, οι σπουδές στη Σορβόννη, ο αγώνας να αναγνωριστεί ως ισότιμο μέλος μιας ανδροκρατούμενης επιστημονικής κοινότητας, τα χημικά στοιχεία που την «στοίχειωσαν», οι αγώνες για μια επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου. Στο γύρισμα του 20ου αιώνα η Μαρί Skłodowska Κιουρί χάραξε με ακατάβλητη θέληση την πορεία της, ανατρέποντας κάθε στερεότυπο.Τη μυθιστορηματική της πορεία ξεδιπλώνει στη σκηνή ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης, επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα τοπίο μνήμης, εικόνων και ήχων με κινηματογραφικούς όρους και να μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής της, συνομιλώντας με κλασικά συμφωνικά έργα και πρωτότυπες συνθέσεις της Αλεξάνδρας Μικρούτσικου.
Σύγχρονο Θέατρο, από 10 Φεβρουαρίου

"Μαρί Skłodowska Κιουρί" η Κωνσταντίνα Τάκαλου © Ελίνα Γιουνανλή

Η μωβ βροχή του Πάνου Παπαδόπουλου
Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία ατομική παρουσίαση της δουλειάς του στην Αθήνα, ο 48χρονος ζωγράφος (και συνιδρυτής της εικαστικής κολλεκτίβαςDaDaDaAcademy) μας συστήνει τα νέα επεισόδια της αναμέτρησής του με τα χρώματα και τον καμβά. Συνθέσεις νυχτερινές, τα έργα της έκθεσης «Purplerain» συμπυκνώνουν «αναμνήσεις και συναισθηματικές εκρήξεις, την αδρεναλίνη του να ζεις τη ζωή σου στα στέκια του καλλιτεχνικού κόσμου». Μια αφήγηση που ξετυλίγεται σε συνθέσεις μινιμαλιστικές, με χειρονομία και γραμμώσεις, στην παλέτα των μαύρων χρωμάτων του μεσονυκτίου.
Γκαλερί Ελένη Κορωναίου, 10 Φεβρουαρίου-8 Απριλίου (εγκαίνια: Παρασκευή στις 18:00-21:00)

Ποιος κρατάει το φανάρι στο Γκάζι;
Ποιες ήταν οι συνθήκες εργασίας για τους εργάτες του παλιού εργοστασίου φωταερίου; Δούλευαν εκεί γυναίκες; Ποιο ήταν το καθιερωμένο δρομολόγιο ενός φανοκόρου; Η ιστορία της μονάδας παραγωγής ενέργειας που έδωσε φως στην πρωτεύουσα για περισσότερα από 120 χρόνια ζωντανεύει μέσα από θεατρικές ξεναγήσεις. Με οδηγό τον ηθοποιό Χρήστο Χριστόπουλο από την ομάδα «Ανεμόμυλοι», οι επισκέπτες ανακαλύπτουν βιωματικά τους χώρους και την ιστορία του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος και τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, μέσα από τις μνήμες ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους μετο Γκαζοχώρι.
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 13 & 20 Φεβρουαρίου στις 18:00

«Το αίμα των κρίνων» στο Θέατρο 104
Ένας άντρας, περιθωριοποιημένος από επιλογή, υπέρμαχος του απαγορευμένου, της αμαρτίας και της τρέλας, εμπνέει ένακίνημα ανθρώπων που υιοθετούν σταδιακά αυτόν τον τρόπο ζωής. Οι αποκαλύψεις για το παρελθόν του, που δημοσιοποιούνται παραποιημένες, θα οπλίσουν το χέρι των υποστηρικτών του εναντίον του. Το αντιπολεμικό έργο της Δέσποινας Αποστολίδου, γραμμένο στο πλαίσιο της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία την περίοδο 2019-2020, προσεγγίζει ο Κωνσταντίνος Ρόδης με μινιμαλιστικό σκηνικό, ατμόσφαιρα φιλμ νουάρ και με βασικό καμβά της σκηνοθεσίας την παραπλάνηση.
Θέατρο 104, από τις 12 Φεβρουαρίου, κάθε Κυριακή στις 18:30

«Το αίμα των κρίνων» στο Θέατρο 104 © Κωνσταντίνος Λέπουρης

Οι ψυχο-δομές του Γιώργου Λουλούδη
Κτίρια απόκοσμα, σκιώδη και ασαφή, γεννήματα της φαντασίας αλλά συνάμα προικισμένα με αληθοφάνεια, κατοικούν τους πίνακες που παρουσιάζει ο ζωγράφος στην ενότητα με τίτλο «Κτίσματα: θεμέλια της ψυχής». Αποδοσμένα στον μουσαμά με ποικίλα υλικά (ακρυλικό στόκο, χώμα, τσιμεντόσκονη, γάζες, παχύρευστη πάστα), για τον ίδιο αποτελούν κάτι περισσότερο από απλές λειτουργικές δομές. Γίνονται προβολές του εσωτερικού του κόσμου και ταυτόχρονα φορείς αναμνήσεων, σκαριά που κουβαλούν εντός τους μνήμες, όπως και ο άνθρωπος.
Gallery Genesis, 14 Φεβρουαρίου-11 Μαρτίου (εγκαίνια: Τρίτη στις 20:00)

Έργο του Γιώργου Λουλούδη στη γκαλερί Genesis