Μουσικη

16 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 26 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 2023

Αφιερώματα στους Κ. Δοξιάδη και Γ. Μαρκόπουλο στη Στέγη, Piano therapy στο Μέγαρο, Madeleine Peyroux στο Κολλέγιο Αθηνών, Φάλσταφ στη Λυρική, Παζάρι Βιβλίου στην Κλαυθμώνος κ.ά.

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 856
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

16 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 26 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Κωνσταντίνος Δοξιάδης και πληροφοριακός μοντερνισμός
Τη δεκαετία του 1960 το γραφείο του περίφημου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη, μέσα από το πρόγραμμα «Ανθρώπινη κοινότητα», ασχολήθηκε με την προσαρμογή των κατοίκων της Αθήνας στον ρυθμό και τους χώρους της μεταπολεμικής πόλης, αναζητώντας πώς μπορούν να είναι ευτυχισμένοι. Αυτή η έρευνα υπήρξε η αφετηρία για την έκθεση «Κωνσταντίνος Δοξιάδης και πληροφοριακός μοντερνισμός – Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου» που επιπλέον επιχειρεί μια κριτική αναδρομή της με πρόσφατα αφιχθέντες μετανάστες και πρόσφυγες. Εξετάζει, έτσι, τη σύμπτυξη πόλεων, ανθρώπων, πληροφοριών και υπολογισμών τα τελευταία πενήντα χρόνια θέτοντας ένα ακόμα ερώτημα: πώς χρησιμοποιείται στις μέρες μας η συλλογή δεδομένων.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 28 Ιανουαρίου – 26 Φεβρουαρίου, 18:00 - 23:00

Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης και η έρευνα του γραφείου του «Ανθρώπινη κοινότητα» αφετηρία για τη νέα περιοδική έκθεση στη Στέγη

Πιάνο το θεραπευτικό
Χρησιμοποιείται διεθνώς ως εργαλείο των μουσικών θεραπευτών, βοηθώντας παιδιά και ενήλικες να ξεπεράσουν συναισθηματικά και σωματικά τους προβλήματα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Piano Days@Megaron, ο καρδιολόγος και συνθέτης Θανάσης Δρίτσας και η πιανίστα Ευγενία Παπαδήμα εστιάζουν, μέσα από παραδείγματα κλασικών έργων και έναν βιωματικό μουσικό αυτοσχεδιασμό, στις βιολογικές επιδράσεις της μουσικής και στον θετικό της αντίκτυπο στην υγεία. Θα παρουσιαστούν και θα σχολιαστούν έργα των Μπαχ, Μότσαρτ, Ραχμάνινοφ, Σούμαν, Γκέρσουιν αλλά και του γνωστού γιατρού και αναπληρωτή διευθυντή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 29 Ιανουαρίου στις 17:00

Piano therapy στο Μέγαρο Μουσικής: με τον καρδιολόγο και συνθέτη Θανάση Δρίτσα

«Πέρα από τη θάλασσα» στη Στέγη
Πάντα θεωρούσε ότι οι παρτιτούρες του Γιάννη Μαρκόπουλου θα έπρεπε να φυλάσσονται σε κάποιο μουσείο παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς. Με αφορμή τα ογδοντάχρονα του μεγάλου συνθέτη, που «καταφέρνει και κάνει να ακούγεται το ασύλληπτο σαν φυσιολογικό και επαναπροσδιορίζει την ελληνικότητα ανοίγοντας ορίζοντες», ο Παύλος Παυλίδης επανασυστήνει 16 σημαντικά κομμάτια του, τοποθετώντας τα σε ένα σύγχρονο ηχητικό περιβάλλον, εμπλουτισμένα με ηλεκτρικούς και synth ήχους, λούπες και πολυφωνίες.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 1-5 Φεβρουαρίου στις 20:30

Ο Παύλος Παυλίδης στη Στέγη: στιγμιότυπο από την πρόβα για το αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο με τίτλο "Πέρα από τη θάλασσα" © Πηνελόπη Γερασίμου

Ο Δημήτρης Πλατανιάς ως Φάλσταφ
Υπήρξε το κύκνειο άσμα του Βέρντι και πηγή απόλαυσης, όπως ο ίδιος ομολογούσε, η σύνθεση της μουσικής του. Οι ερωτικές περιπέτειες του ξεπεσμένου ιππότη σερ Τζων Φάλσταφ, του πιο αγαπητού διαβολάκου του Σαίξπηρ (από την κωμωδία «Εύθυμες κυράδες του Ουίντσορ») ζωντανεύουν από την ΕΛΣ με τον κορυφαίο βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά να κάνει το ντεμπούτο του στον ομώνυμο ρόλο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φημισμένου Φεστιβάλ Όπερας του Γκλάιντμπορν Στήβεν Λάνγκριτζ, ο οποίος επίλεξε να μεταφέρει τη δράση στην Αγγλία της δεκαετίας του 1930, προσκαλώντας μας ν’ αναγνωρίσουμε πως «Όλα σ’ αυτόν τον κόσμο είναι μια φάρσα».
Εθνική Λυρική Σκηνή, 26, Ιανουαρίου & 1, 4, 7, 10 Φεβρουαρίου στις 19:30, 29 Ιανουαρίου στις 18:30

"Φάλσταφ" στην ΕΛΣ: στιγμιότυπο με τους Τσέλια Κοστέα και Δημήτρη Πλατανιά © Valeria Isaeva

Madeleine Peyroux: Μια Αθηναία από την Τζόρτζια
Ήταν το άλμπουμ που την εκτόξευσε στην κορυφή, ξεπερνώντας στις ΗΠΑ τις 500.000 πωλήσεις τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του, ενώ εγκαινίασε τη θερμή της σχέση και με το ελληνικό κοινό. Το «Careless Love Forever» επανακυκλοφόρησε και η Αθήνα δεν θα μπορούσε να λείπει από τη σχετική παγκόσμια περιοδεία της Madeleine Peyroux.
Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών, 26 Ιανουαρίου στις 21:00

H Madeleine Peyroux με το άλμπουμ «Careless Love Forever» στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών

Ο John Talabot στο Ωδείο
Οι λάτρεις του ηλεκτρονικού ήχου έχουν να λένε για τα ολονύχτια set του σε χώρους και φεστιβάλ όπως τα Sónar, Pickle Factory, Moog, Primavera Sound. Αυτή την Κυριακή, ο ονομαστός DJ και παραγωγός John Talabot πιάνει θέση στα dexx στην Αθήνα. Μαζί του, για πρώτη φορά στα μέρη μας, ο Νορβηγός Sotofett, ενώ τη βραδιά θα ανοίξει η «δική» μας GIGANTA. Ο ATHENS VOICE 102,5 είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης που ανοίγει με εγκαταστάσεις από το one Continuous Lab και το ADAF.
Ωδείο Αθηνών, 29 Ιανουαρίου στις 17:00

O DJ και παραγωγός John Talabot έρχεται στο Ωδείο Αθηνών

Στα δωμάτια της περφόρμανς
Μια μελέτη για τη γυναικεία φύση, το νέο άσμα της Χαράς Κολαΐτη, μια μακράς διάρκειας δράση με παραγωγή συνεχόμενου λόγου, ένα «υπολογιστικό» fashion show που μας προτρέπει να… γίνουμε μοντέρνοι, μια αλληγορική χειρονομία επιδιόρθωσης τραυμάτων με την μέθοδο Kintsugi: είναι κάποια από τα ραντεβού στα φετινά Performance Rooms. Δεκαπέντε επιμελητές παρουσιάζουν 20 περφόρμερ από τις εικαστικές αλλά και από τις παραστατικές τέχνες, τη μουσική και τα νέα μέσα, σε διάστημα τριών εβδομάδων, εστιάζοντας σε πέντε δράσεις κάθε φορά.
Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, 26 Ιανουαρίου-11 Φεβρουαρίου

Performance Rooms 2023 στην αίθουσα τέχνης Καππάτος: από τη δράση της Μαρίας Ζούρου - Sasori

Τρεις νύχτες στο Κύτταρο
Ambient, punk, r'n'r, ροκ: πες το και θα παίξει στο γνωστό μουσικό στέκι της Ηπείρου και Αχαρνών. Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου (στις 21:00) οι Ιταλοί μετρ του ατμοσφαιρικού ήχου Messa φέρνουν στις αποσκευές τους το άλμπουμ «Close». Μια βραδιά αργότερα, την ίδια ώρα, από το μικρόφωνο θ’ ακούς στίχο ελληνικό από τα γκρουπ Κροταλίας, Πεθαίνουν στο τέλος και Αγόριαstonilio. Τριπλέτα και το Σαββατόβραδο (στις 22:00) με κλασικές επιτυχίες και τραγούδια σε πρώτη μετάδοση από τρεις θεμελιωτές της εγχώριας ροκ σκηνής των 90s, τα Υπόγεια Ρεύματα, τους Magic de Spell και τον Δημήτρη Μητσοτάκη.
Κύτταρο Live, 26-28/1

Οι Magic de Spell επιστρέφουν στο Κύτταρο

Βιβλία από ένα ευρώ στο Παζάρι Βιβλίου
Διακόσιοι εκδότες από όλη την Ελλάδα και πάνω από 10.000 τίτλοι βιβλίων σε τιμές που δεν ξεπερνούν το 30% της αρχικής τους λιανικής τιμής. Το καθιερωμένο Παζάρι Βιβλίου που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών επιστρέφει για 26η χρονιά. Όσοι πιστοί, ετοιμαστείτε για… ανασκαφές στους πάγκους.
Πλατεία Κλαυθμώνος, 27 Ιανουαρίου-19 Φεβρουαρίου

Μια ζωγραφική «Κατάθεση ψυχής»
Γιατρός, πρώην βουλευτής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο Δημήτρης Λιντζέρης παρουσιάζει την πρώτη του εικαστική έκθεση. Καταφεύγοντας για την εικονογραφία του σε όψεις της συλλογικής μνήμης και σε προσωπικά του βιώματα επιχειρεί, όπως δηλώνει, «μία βουτιά στον ελληνισμό και στις ανθρώπινες αξίες και συγχρόνως μία προτροπή αγάπης στις ρίζες και στον διαχρονικό μας πολιτισμό».
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοϊζος» Δήμου Νικαίας, έως 30 Ιανουαρίου στις 10:00-20:00 

Ο Δημήτρης Λιντζέρης επί το έργον

Nέα ζωγραφική δουλειά του Ευτύχη Πατσουράκη
Παράθυρα που απεικονίζουν ουρανούς, οροφογραφίες ή λιμνούλες από την Ιστορία της Τέχνης; Αποδοσμένα με λάδι σε ξύλο, μέσα από μία αργή διαδικασία, τα νέα έργα του γνωστού ζωγράφου «μιλούν» τη ρευστή γλώσσα της αφαίρεσης μέσα από απαλά ροζ, γαλάζια και κίτρινα χρώματα αλλά και τα σημάδια που αφήνει ο καπνός στον καμβά. Εκτίθενται, παράλληλα με ένα σύνολο νέων φωτορεαλιστικών ζωγραφικών έργων, στο πλαίσιο του τριπλού αφιερώματος της γνωστής γκαλερί Rodeo στους χώρους της στον Πειραιά, το Λονδίνο και, μέσα στον Φεβρουάριο, στη μεγάλη φουάρ ARCO στη Μαδρίτη.
Rodeo, 27 Ιανουαρίου - 4 Μαρτίου

Ευτύχης Πατσουράκης: από τα νέα αφαιρετικά έργα ζωγραφικής που παρουσιάζει στη Rodeo Gallery

Η «Αλέα» της Νατάσσας Σαρρή
Η ζωγραφική είναι ο τρόπος να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και να εμβαθύνει σε ορατές κι αθέατες νομοτέλειες που ορίζουν την φύση και τον άνθρωπο. Στην πρώτη της ατομική στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Αθηνά Σχινά, οι συλλογισμοί της Νατάσσας Σαρρή «συνεχίζουν να περιστρέφονται γύρω από κινήσεις επιπέδων, όπως κι επιφανειών, μέσα από γεωμετρικά και βιομορφικά σχήματα».
Gallery Genesis, έως 11 Φεβρουαρίου

Νατάσσα Σαρρή, "Τα σύμβολα της Ήρας ΙΙ"

Ο Μικρός Κλέφτης «μπουκάρει» στη Λιοσίων
Μετρά πάνω από δυο δεκαετίες πίσω από το μικρόφωνο με ουκ ολίγες sold out συναυλίες και είναι από τους αγαπημένους ράπερς του ελληνικού κοινού. Γνωστός για τον τρόπο που φτιάχνει ρίμες και για την ικανότητά του να κάνει freestyle με τις ώρες, επιστρέφει στη σκηνή του Gagarin με υλικό από όλη του την πορεία.
Gagarin 205, 28 Ιανουαρίου στις 20:00

Η ζωή που (δεν) έζησαν στην Πειραματική
Αν υπήρχε ένα τηλεκοντρόλ που θα σου επέτρεπε να πατήσεις παύση και να γυρίσεις πίσω τη ζωή σου, τι θα έκανες διαφορετικά; Στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου, επτά ηθοποιοί συναντιούνται για να δώσουν απάντηση στο ερώτημα μέσα από την παράσταση Δε Φάιναλ Θολούθιον. Μια σκηνική σύνθεση με αφετηρία καυστικά και ιδιοσυγκρασιακά κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη.
Θέατρο REX, από τις 28 Ιανουαρίου

"Δε Φάιναλ Θολούθιον" στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου

Το ντεμπούτο άλμπουμ του Eliot ζωντανά
Οι επιρροές του ποικίλες προέρχονται από τους νέους ρομαντικούς και την πρώιμη ντίσκο μέχρι την electronica και τη dance, χωρίς να παραμερίζει τη δυναμική επίδραση της ποπ. Η ατμόσφαιρα των 80s είναι εμφανής στο «Lotus», το ντεμπούτο άλμπουμ του που συστήνει live αυτή την Παρασκευή. Μαζί του οι Lia Hide, IOTA PHI και morphy, ενώ τη συναυλία ανοίγει η πρωτοεμφανιζόμενη MC/ rapper Ero Seagull.
Six D.O.G.S., 27 Ιανουαρίου στις 21:00

Τα σχέδια του πολυμήχανου Νίκου Βέλμου
Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, με δράση πολυσχιδή και κοινωνικά ευαίσθητη ματιά, ο Νίκος Βέλμος (1890-1930) ασχολήθηκε με το θέατρο, τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική. Από το 1926 και για τρία χρόνια επιδόθηκε στο εκδοτικό εγχείρημα του περιοδικού Φραγκέλιο κατακρίνοντας με τα κείμενά του την υποκρισία και το κατεστημένο της εποχής και παρουσιάζοντας, μέσα από τα Φύλλα Τέχνης, μονογραφίες καλλιτεχνών, όπως οι Θεοτοκόπουλος, Μπετόβεν, Χαλεπάς κ.ά. Παράλληλα, στο ισόγειο του σπιτιού του στην Πλάκα άνοιξε το Άσυλον Τέχνης, όπου σύχναζαν πρωτοπόροι διανοούμενοι (Στρατής Δούκας, Φώτης Κόντογλου, Σπύρος Παπαλουκάς, Αγήνωρ Αστεριάδης, Τζούλιο Καΐμη, Δημήτρης Πικιώνης), έδειξε για πρώτη φορά δουλειά του ο Γιάννης Τσαρούχης και οργανώνονταν συζητήσεις για καλλιτεχνικά και κοινωνικοπολιτικά θέματα. Για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του, μέρος των σχεδίων του, που ανήκουν στη Συλλογή Έργων Τέχνης του Αμερικανικού Κολλεγίου, παρουσιάζονται σε μια έκθεση που επιμελείται η Γαλήνη Νόττι. Φιγούρες φίλων του, αλλά και ανθρώπων της βιοπάλης και του περιθωρίου, τοπία, δέντρα, ζώα, διακοσμητικά μοτίβα, αλλά και θεατρικά σκηνικά, πολλά αποτελούν εικονογραφήσεις για το Φραγκέλιο. Αποτυπώνουν την Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και την άποψη ότι τέχνη και ζωή είναι αλληλένδετες ενός ανθρώπου που συντάσσονταν με τους αδύναμους ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας.
Radio Athènes, 29 Ιανουαρίου-12 Μαρτίου