Θεατρο - Οπερα

15 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 2 - 8 Φεβρουαρίου 2023

Ο Γιάννης Χουβαρδάς στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής, ο Τheodore στο Oddity Club κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 857
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πηνελόπη Τσιλίκα και ο Αναστάσης Ροϊλός στην "Παρεξήγηση" του Καμύ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά
"Η παρεξήγηση" του Καμύ από τον Γιάννη Χουβαρδά στο Θέατρο Τέχνης με τους Πηνελόπη Τσιλίκα και Αναστάση Ροϊλό © Ελευθερία Νικολαϊδου

 15 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 2-8 Φεβρουαρίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Ο Γιάννης Χουβαρδάς ανεβάζει Καμύ
Μια μητέρα (Μαριάννα Κάλμπαρη) με την κόρη της (Πηνελόπη Τσιλίκα), που ληστεύουν και δολοφονούν τους πελάτες του πανδοχείου τους λαχταρώντας μια ζωή ηλιόλουστη, μπροστά στη θάλασσα. Και ο γιος (Αναστάσης Ροϊλός) ο οποίος, επιστρέφοντας μετά από 20 χρόνια στα πάτρια, πέφτει θύμα τους. «Αν θέλετε να ξέρετε, υπήρξε κάποια παρεξήγηση. Όσο άμαθη κι αν είστε στη ζωή, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά συμβαίνουν»ξεστομίζει η Μάρθα στη σύζυγο τού αδερφού της, τον οποίο –χωρίς να αναγνωρίζει– έχει δηλητηριάσει. Πάνω σε αυτή τη σαρκαστική ατάκα και με τον Blaine L. Reininger να σολάρει επί σκηνής, ο Γιάννης Χουβαρδάςχτίζει μέσα σε μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα την προσέγγισή του στην«Παρεξήγηση» του νομπελίστα Γάλλου συγγραφέα.
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, 3 Φεβρουαρίου-9 Απριλίου

Η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Πηνελόπη Τσιλίκα και ο Blaine L. Reininger στην "Παρεξήγηση" σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά
"Η παρεξήγηση" από τον Γιάννη Χουβαρδά στο θέατρο Τέχνης: Μαριάννα Κάλμπαρη, Πηνελόπη Τσιλίκα και Blaine L. Reininger © Ελευθερία Νικολαϊδου

80 χρόνια Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Οκτώ δεκαετίες πριν έδινε την πρώτη της συναυλία στο κατάμεστο Ολύμπια λίγες ώρες πριν την κηδεία του Κωστή Παλαμά. Αυτή την Παρασκευή γιορτάζει τη γόνιμη διαδρομή που μεσολάβησε. Με τον βιρτουόζο Βαντίμ Ρέπιν, να αναμετράται με το απαιτητικό Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα του ΠιότρΊλιτςΤσαϊκόφκυ. ΤηνΤσέλια Κοστέα να ερμηνεύει το Vocalise για υψίφωνο και ορχήστρα του Νέστορα Ταίηλορ, μια σύνθεση που αντιμετωπίζει τη φωνή ως ορχηστρικό όργανο. Και τον Λουκά Καρυτινό να ηγείται μίας νέας ανάγνωσης της «τιτάνιας» Πρώτης Συμφωνίας του Μάλερ, μίας από τις πλέον δημοφιλείς συμφωνίες του ύστερου ρομαντισμού.
Μέγαρο Μουσικής, 3 Φεβρουαρίου στις 20:30

«Ταξιδεύοντας» με τον Τheodore
Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε με τον γνωστό τραγουδοποιό, αφού η χρονιά του ανοίγει συναυλιακά στο κλαμπ της Ηρακλειδών 61 όπου είχε εμφανιστεί και τον Δεκέμβριο. Προσκαλώντας μας σ’ ένα ταξίδι στο διάστημα ή στον βαθύτερο εαυτό μας, τα ατμοσφαιρικά ηχοτοπία του τελευταίου του άλμπουμ «TheVoyage» θα συνοδεύουν προβολές βίντεο τέχνης και ένα εκρηκτικό lightshow. Μια συναυλία με την υποστήριξη του ATHENS VOICE 102.5.
Oddity Club, 3 Φεβρουαρίου στις 21:30

O Theodore με το άλμπουμ του «The Voyage» στο Oddity Club
O Theodore με το άλμπουμ του «The Voyage» στο Oddity Club © Πάρις Αναγνωστόπουλος

Το φάντασμα της όπερας είναι εδώ
Στην 35χρονη πορεία του έχει κεντρίσει 140.000.000 θεατές σε όλο τον κόσμο. Ξεκινώντας τη φετινή του περιοδεία, το «The phantom of the opera», το διάσημο μιούζικαλ του ΆντριουΛόυντ Βέμπερ με τις μελωδίες που έχουν γράψει ιστορία, κάνει την πρώτη στάση του στην Αθήνα. Τον μυστηριώδη άνδρα που κρύβεται στα σκοτάδια των παρασκηνίων και χειραγωγεί την τραγουδίστρια Κριστίνερμηνεύει ο TimHowarτων Mike + The Mechanics και τη νεαρή πριμαντόνα, η ηθοποιός και σοπράνο Harriet Jones (γνωστή και από την κινηματογραφική «Πεντάμορφη και το τέρας» με την Emma Watson).
Christmas Theater, από τις 8 Φεβρουαρίου

«The phantom of the opera» στο Christmas Theatre
«The phantom of the opera» στο Christmas Theatre

Μίκης, αυτός ο άγνωστος
Το 1969, κατά τη διάρκεια της εξορίας του στη Ζάτουνα, ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε το ποίημα «Ο επιζών» του Τάκη Σινόπουλου. Αυτήντην καντάτα-τραγούδι ποταμός ερμηνεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Μαρία Φαραντούρη. Μαζί της ο διακεκριμένος βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου για να ξεδιπλώσουν, επίσης, γνωστά τραγούδια του μεγάλου συνθέτη από τους κύκλους «Οδύσσεια», «Poetica», «Asmata», «Σερενάτες», «Μαουτχάουζεν», «Μπαλάντες». Τις ενορχηστρώσεις και τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο γνωστός πιανίστας Αχιλλέας Γουάστωρ.
Μέγαρο Μουσικής, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 20:00

Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καντάτα «Ο επιζών» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάκη Σινόπουλου
Η Μαρία Φαραντούρη στο Μέγαρο Μουσικής: ερμηνεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την καντάτα «Ο επιζών» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάκη Σινόπουλου © Γιάννης Μαργετουσάκης

Στο Κύτταρο με Φοίβο και Αποστόλη

Τσολιάς εν δε Τσόλια Μπαντ!
Μετά τις φθινοπωρινές εμφανίσεις του στον Σταυρό του Νότου, ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης ξαναχτυπά με το εκλογικό βιβλιάριο στο χέρι και «Αριστεία καπαμά». Σ’ έναν αθυρόστομο και καυστικό μονόλογο, μπλεγμένο με σατιρικά τραγούδια και live νότες από την ορχήστρα, ο punk φουστανελάς καυτηριάζει την πολιτική επικαιρότητα. Συμμετέχει ο δημοσιογράφος-ΜΑΤ Μπαλούρδος.
Κύτταρο Live, κάθε Παρασκευή στις 22:00, 3 Φεβρουαρίου – 10 Μαρτίου

Ο Τσολιάς - Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης στο Κύτταρο
Ο Τσολιάς - Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης στο Κύτταρο

Όλος ο Φοίβος (Δεληβοριάς) σε μια συναυλία
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η αυλή της Τεχνόπολης ήταν γεμάτη για την πρώτη παρουσίαση του «ΑΝΙΜΕ», του νέου δίσκου του. Τώρα, με τη γνώριμη μουσική παρέα (Σωτήρης Ντούβας, Κωστής Χριστοδούλου, Κώστας Παντέλης, YoelSoto)και τον ΧρήστοΛαϊνά μας δίνουν ραντεβού για μια μουσική παράσταση βασισμένη σε όλη την τραγουδοποιία του Φοίβου από τα 16 του έως σήμερα.
Κύτταρο Live, κάθε Σάββατο στις 22:30, 4 Φεβρουαρίου-8 Απριλίου 

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο Κύτταρο
Ο Φοίβος Δεληβοριάς στο Κύτταρο

Οι θαλασσινές περιπλανήσεις του Γιάννη Μίχα
Μεταφέρει σταθερά στον καμβά όσα βίωσε στα ναυπηγεία, στα λιμάνια και μαζί με ανθρώπους που αφιερώθηκαν στη θάλασσα, ισορροπώντας την παλέτα του σε τόνους θερμούς και ψυχρούς, με γραφή ρεαλιστική που εμβολιάζεται από κυβιστικά στοιχεία.Στη νέα του έκθεση με τίτλο «Από σκουριά και αλμύρα»ο Γιάννης Μίχαςαντιπαλεύει, όπως δηλώνει, «τη λήθη και το ξεθώριασμα ψυχής και εικόνας», άλλοτεδιαβάζοντας τα καράβια του «σαν σπασμένα ουράνια τόξα» και άλλοτε βλέποντάς τα «να φιλούν τα όρια του νερού σαν δύο χείλη και τον ουρανό να φουσκώνει σαν να θέλει να εκραγεί στον ορίζοντα».
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, εγκαίνια 8/2 στις 19:00, μέχρι 18 Φεβρουαρίου

Ελαιογραφία του Γιάννη Μίχα
Ελαιογραφία του Γιάννη Μίχα

Ρέα Γαλανάκη στη σκηνή
Ποια είναι σήμερα η σχέση μας με τα χρόνια της κρίσης; Πώς άλλαξαν οι ζωές μας έκτοτε; Με το βραβευμένο μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη«Η άκρα ταπείνωση» καταπιάνεται ο Παντελής Φλατσούσης. Στο μεταίχμιο ανάμεσα στημυθοπλασία και την πραγματικότητα, η παράστασή του θα επιχειρήσει να αναψηλαφήσει τη μνήμη των πρώτων ετών της περασμένης δεκαετίας και συνολικότερα την ελληνική κοινωνία κατά τα μεταπολιτευτικά χρόνια, στην προσπάθεια να βρει απαντήσεις για το μέλλον.Παίζουν: Βαγγέλης Αμπατζής, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Λάμπρος Γραμματικός, Μαριάμ Ρουχάτζε.
Θέατρο Θησείον, πρεμιέρα στις 8 Φεβρουαρίου

Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας σκηνοθετεί το Γκιακ
Ο λασπωμένος κόσμος του ανδρικού λόγου τιμής,της βεντέτας από τα διηγήματα του Δημοσθένη Παπαμάρκουζωντανεύει ξανά στο θεατρικό σανίδι. Και είναι ο δημιουργός του «Έλληνα βρυκόλακα» και της «InsomniaGreca» πουεστιάζει σκηνοθετικά στις έννοιες του ηρωισμού, του αρσενικού προσώπου της βίας αλλά και στο τραύμα του πολέμου. Οι ήρωες του έργου, βετεράνοιτης Μικρασιατικής Εκστρατείας, έρχονται αντιμέτωποι με το εθνικό φαντασιακό της επίσημης ιστορίαςαλλά και με την παραδοχή ότι με πρόσχημα μιαν ιδέα χρησιμοποίησαν και τους χρησιμοποίησαν.
Θέατρο104, 3 Φεβρουαρίου - 9 Απριλίου, κάθε Παρασκευή-Κυριακή

"Γκιακ" σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα
"Γκιακ" σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα © Παναγιώτης Λαμπής

Το «Θέατρο της μνήμης» της Μάγια Τζόρτζεβιτς
Την έννοια της ευθραυστότητας εξερευνά στα νέα ζωγραφικά και βίντεο έργα της η Σέρβα καλλιτέχνιδαστα οποία εκθέτει τις γυμνές φιγούρες της, επίμονους πρωταγωνιστές των ζωγραφικών της επινοήσεων, στη σκηνογραφία μιας φαντασιακής εικόνας που αναπτύσσεται σε σχέση με την ιδέα του θεάτρου της μνήμης. Επιμένοντας να ζωγραφίζει καμβάδες καμουφλαρισμένους με ράστερ γραφικών υπολογιστή και τοποθετημένους ως αντικείμενα στον εκθεσιακό χώρο, καταθέτει ένα σχόλιο για την ανεξέλεγκτη και συχνά χαοτική κυκλοφορία των ψηφιακών εικόνων.
Δύο Χωριά, 4 Φεβρουαρίου-14 Μαρτίου

Το «Θέατρο της μνήμης» της Μάγια Τζόρτζεβιτς
Μάγια Τζόρτζεβιτς, «Το θέατρο της μνήμης» στα Δύο Χωριά

Ξέρει από… «Slalom» η Ηώ Αγγελή;
Στη ζωγραφική της τα όρια διαρρηγνύονται το έξω μπορεί να βρίσκεται μέσα, ο αστικός χώρος συναντά την ύπαιθρο, αγριολούλουδα και θαλεροί κήποι ξεφυτρώνουν σε πλακόστρωτα δωμάτια. Στην έκθεση «Slalom -Μια διαδρομή αλλιώς», η γνωστή εικαστικός καταστρώνει χώρους πέρα από τους τυπικούς οπτικούς κανόνες, διαταράσσοντας την ομαλότητα της πορείας του βλέμματος, πάνω σε τελάρα με κάθε λογής πράσινα, φαιά και μπλε της νύχτας και ασπρόμαυρα σχέδια. Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, 2 Φεβρουαρίου-11 Μαρτίου

Ηω Άγγελή, "Εκεί που φυτρώνει ο κρώκος"
Ηω Άγγελή, "Εκεί που φυτρώνει ο κρώκος" © Studio Vaharidis

Ευθύμης Φιλίππου στον Νέο Κόσμο
Σ’ ένα ζαχαροπλαστείο στην Αθήνα, σε απροσδιόριστο χρόνο, δυο άνθρωποι προσπαθώντας να επικοινωνήσουν, γελάνε, θυμώνουν, λένε ιστορίες κι όταν πιέζονται, παίζουν. Παραμένουν καθισμένοι εκεί, πολλές φορές σκεπτόμενοι να φύγουν. Ίσως σ’ αυτή την απόφαση συμφωνήσουν σε κάτι. Θα προλάβουν,όμως, να αποφασίσουν; Η ΤζωρτζίναΛιώση και η ΝάνσυΜπούκλη, δύο ηθοποιοί της νεότερης γενιάς,παίζουν και σκηνοθετούν το «Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα» του βραβευμένου σε Κάννες και Βενετία σεναριογράφου και συγγραφέα.
Θέατρο του Νέου Κόσμου, πρεμιέρα 6 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15

Η Αλεξία Ιμάνο Μαρούλη και η άγρια φύση
Στο κοινωνικό ασυνείδητο «Η άγρια φύση και η αδάμαστη γυναίκα» εκλαμβάνονται ως υπάρξεις επικίνδυνες και αρπακτικές. Αρχέτυπα που προκαλούν φόβο και που έχουν κυνηγηθεί, κάποιες φορές μέχρι και την εξάλειψή τους. Στην ομότιτλη έκθεσή της, η ζωγράφος επιδιώκει να αποδομήσει την προδιάθεση του ανθρώπου για κυριαρχία πάνωστην «εξωτική φύση» και να συνδέσει τον θεατή με την αίσθηση της απώλειας, του φόβου, της μοναξιάς, του ανήκειν, πυροδοτώντας ένα υπαρξιακό δέος για κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς.Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης.
Γκαλερί Άλμα, 2-25 Φεβρουαρίου 

Έργο της Αλεξίας Ιμάνο Μαρούλη στη γκαλερί Άλμα
Έργο της Αλεξίας Ιμάνο Μαρούλη στη γκαλερί Άλμα

Μια σκηνική ματιά στο προξενιό
Μαρτυρίες καταπίεσης, έρωτα και επιλογών ξετυλίγει η devised/documentary παράσταση «Δια μίαν ανάμνησιν» του Παναγιώτη Λιαρόπουλου. Ηθοποιοί από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με όχημα την παράδοση και μνημονικές καταγραφές, συν-δημιουργούν και καταθέτουν σκέψεις πάνω στον έρωτα, την οικογένεια και το καθήκον. Γι’ αυτούς που βάφτισαν «επιλογή» τον δρόμο που τους χάραξαν άλλοι και βρήκαν στις μνήμες τη δύναμη για να πορευθούν.
Θέατρο Μπέλλος, πρεμιέρα στις 6 Φεβρουαρίου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ