Θεατρο - Οπερα

10 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 19 - 25 Ιανουαρίου 2023

Ευριπίδης Λασκαρίδης στην Ελευσίνα, "Ανεμοδαρμένα ύψη" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Η Αθήνα της Μεγάλης Ιδέας στο Μουσείο Μπενάκη, Μπρεχτ δια χειρός Άρη Μπινιάρη κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 855
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης στο "ELENIT"
Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης στο "ELENIT" © Julian Mommert

10 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 19-25 Ιανουαρίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, θέατρο, ταινίες, εκθέσεις

Τι κρύβουν οι Κάμαρες του Ευριπίδη Λασκαρίδη;
Μια πανύψηλη κυρία με ιδιαίτερη κώμη και ακόμη πιο ιδιαίτερη μύτη. Δύο μοναχικά πλάσματα σε ένα αέναο παιχνίδι φαινομενικά χωρίς σκοπό. Όνταπαράξενα που μιλούν σε μια ολόδική τους γλώσσα. Θραύσματα από το σύμπαν του ταλαντούχου περφόρμερ, υλικά και χαρακτήρες από το Ρέλικ, τους Τιτάνες, το Ελενίτ και την Τουρνέ του θα κυκλοφορούν για ένα τριήμερο στο πλαίσιο της 2023 Eleusis Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πρωταγωνιστές ενός αναρχικού σωματικού θεάτρου με ιδιοσυγκρασιακή υπογραφή, βγαίνουν από την αμιγώς σκηνική συνθήκη και «καταλαμβάνουν» ένα γνώριμο μα και μεταμορφωμένο κτίριο της δεκαετίας του ’30 στην Ελευσίνα, προσκαλώντας μας να τα ανακαλύψουμε κινούμενοι ημιαυτόνομα στα δωμάτια και στην αυλή του.
Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, 20-22 Ιανουαρίου

Ο Χήθκλιφ και η Κάθριν στον Πειραιά
Ένα από τα πιο εμβληματικά μυθιστορηματικά ζευγάρια ανεβαίνει σε ένα από τα πιο ιστορικά θέατρα της πόλης. Πέντε χρόνια μετά την παράσταση του ΚΘΒΕ, ο Γιάννης Καλαβριανός επιστρέφει στο κλασικό μυθιστόρημα της Έμιλυ Μπροντέ, «ένα πρωτόγονο, ζωικό, δυνατό έργο, που συνορεύει μάλλον με την τραγωδία και όχι με το ρομαντικό δράμα», με ζευγάρια που αναζητώντας την ευτυχία δεν διστάζουν να φτάσουν στα άκρα. Ο Γιώργος Γλάστρας ντύνεται ξανά το κοστούμι του Χήθκλιφ, την Κάθριν ενσαρκώνει η Ιωάννα Κολλιοπούλου ενώ κεντρική αφηγήτρια παραμένει η οικονόμος Νέλυ (Αγγελική Λεμονή), η οποία ζωντανεύει τρεις δεκαετίες κοινής πορείας των δύο οικογενειών.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από 25 Ιανουαρίου-2 Απριλίου

Τα "Ανεμοδαρμένα ύψη" της Έμιλι Μπροντέ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Τα "Ανεμοδαρμένα ύψη" σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά © Ελίνα Γιουνανλή

Η Αθήνα της Μεγάλης Ιδέας στην οθόνη
Πώς ήταν η πρωτεύουσα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και ως το 1922; Γιατί οι Αθηναίοι βρέθηκαν τόσες φορές στομέτωπο, από την ελληνοτουρκική σύρραξη του 1897 και τους Βαλκανικούς στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική εκστρατεία; Πώς μεταμορφώθηκε η πόλη από τα χρόνια της Μπελ Επόκ στα χρόνια του Εθνικού διχασμού και της Καταστροφής του 1922; Συνεχίζοντας την περιδιάβασή της στη νεότερη ελληνική ιστορία, η Μαρία Ηλιού ξεδιπλώνει στο ντοκιμαντέρ και την έκθεση με τίτλο «Η Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα. 1896-1922» το γύρισμα και το ξεκίνημα της πόλης στον 20ό αιώνα μέσα από άγνωστο αρχειακό οπτικό υλικό, φωτογραφίες και φιλμάκια που ανακαλύφθηκαν σε Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη.
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, 25 Ιανουαρίου- 23 Απριλίου

Η Μαρίνα Σάττι σε live YENNA
Με… «Σπίρτο και βενζίνη» καταφθάνει η δημοφιλής ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός. Στις αποσκευές της θα έχει «Πάλι», «Πόνο κρυφό», όλο αυτό δηλαδή το υλικό από τον πρώτο της δίσκο με τίτλο YENNA που έπαιξε δυνατά στα ραδιόφωνα παντρεύοντας τους ήχους της ελληνικής επαρχίας –από τον ζουρνά και το νταούλι του βορρά μέχρι τα γλέντια της Κρήτης– με pop και urban στοιχεία. «Για μένα παράδοση είναι οι άνθρωποι –που έρχονται και φεύγουν–, ο τρόπος που βρίσκονται μεταξύ τους, που επικοινωνούν και αυτά που αφήνουν πίσω τους» δηλώνει η ίδια και ετοιμάζεται να μοιραστεί για ένα βράδυ τις πολυφωνικές αλχημείες και την χαρακτηριστική αισθητική της.
VOX, 25 Ιανουαρίου στις 21:00 

Η Μαρίνα Σάττι για μια βραδιά στο VOX
Η Μαρίνα Σάττι για μια βραδιά στο VOX © Παναγιώτης Δελχάς

Ένας ποιητής κοιτά την «Πλανητική ταραχή»
Όχι, όμως, με τα συνήθη σύνεργα της τέχνης του. Πολυγραφότατος λογοτέχνης και επίμονος εκδότης, ο Ντίνος Σιώτης παρουσιάζει μια άλλη δημιουργική του πλευρά, τα κολάζ του. Με βάση την αρχή «βλέποντας, κόβοντας και κάνοντας», εποπτεύει το υλικό του, το κομματιάζει και ανακατασκευάζει έναν κόσμο ταραγμένο που επιμένει στην αναζήτηση της λύτρωσης. Καταπιάνεται με το είδος ήδη από το 1971. Κάποια κολάζ του, μάλιστα, έχουν δημοσιευτεί σε ποιητικές συλλογές του εκείνη τη δεκαετία. Στα έργα του συγκατοικούν μορφές αταίριαστες με ετερόκλητη καταγωγή, από την πολιτική, τη διαφήμιση, την ειδησεογραφία, τον πόλεμο, το περιβάλλον. «Εμπνεύσεις πλανητικής ταραχής» που, όπως και η ποίησή του «αιμορραγούν το καθημερινό, το τυχαίο, το παράδοξο, το ανθρώπινο».
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έως 29 Ιανουαρίου

Κολάζ του ποιητή Ντίνου Σιώτη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Ντίνος Σιώτης: τα κολάζ του παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί Μπρεχτ
Μια νέα θεατρική σκηνή κάνει πρεμιέρα στην Κυψέλη και είναι ο Άρης Μπινιάρης που θα ανεβάσει την αυλαία. Ο σκηνοθέτης με τη χαρακτηριστική μουσική δημιουργική υπογραφή καταπιάνεται με την «Άνοδο του Αρτούρο Ούι», ένα έργο-παραβολή του Μπέρτολτ Μπρεχτ για την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία. Ο Γερμανός συγγραφέας ανασυνθέτει την ιστορία μεταφέροντας τη δράση στο γκανγκστερικό περιβάλλον της Αμερικής του μεσοπολέμου. Τον αποτρόπαιο ομώνυμο χαρακτήρα, δομημένο πάνω στο πρότυπο του σαιξπηρικού «Ριχάρδου Γ΄», ερμηνεύει ο Γιώργος Χρυσοστόμου.
Θέατρο ARK, πρεμιέρα 25 Ιανουαρίου

"Η άνοδος του Αρτούρο Ούι" σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, με τον Γιώργο Χρυσοστόμου
"Η άνοδος του Αρτούρο Ούι" σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο νέο θέατρο ARK © Πάτροκλος Σκαφίδας

Ο Πουλικάκος πιάνει τα… 80 στη σκηνή
Η πρώτη πρόσκληση, την περασμένη Παρασκευή και 13, έκανε γρήγορα soldout οπότε η επανάληψη φάνηκε μονόδρομος. Αυτό το Σάββατο, μάλιστα, ο Δημήτρης Πουλικάκος γιορτάζει τα γενέθλιά του στο μουσικό στέκι της Ηπείρου και Αχαρνών με τους «Γεια σου Τάκη» και εκλεκτούς προσκεκλημένους: Σπυριδούλα, AlexK. (LastDrive), Βαγγέλη Χάνο& οι Ω-ρημάζοντες, την Τάνια Τσανακλίδου και τον Μανώλη Μητσιά. Έλα όπως είσαι.
Κύτταρο Live, 21 Ιανουαρίου στις 21:30 

Ο Δημήτρης Πουλικάκος ογδονταρίζει στο Κύτταρο Live
Ο Δημήτρης Πουλικάκος ογδονταρίζει στο Κύτταρο Live

Η «Μετάβαση» της Μανταλίνας Ψωμά
Με τηγνώριμη, κινηματογραφικής αισθητικής, αφηγηματική γραφή της αποτυπώνει στον καμβά με λάδια μια γκάμα συναισθημάτων με τα οποία θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη κάθε γυναίκα. Η 14η ατομική της έκθεση βρίσκει τις ηρωίδες της, μεγαλύτερες σε ηλικία από ότι παλαιότερα, να περιπλανιούνται σε δάσος και σε χλοερές εξοχές με πυργόσπιτα. Μια αίσθηση απειλής πλανιέται στην ατμόσφαιρα ή μήπως αυτές οι περιπλανήσεις υπονοούν κάποια απόδραση ή λύτρωση. Λίγο πριν μπει στα εργαστήρια της ΑΣΚΤ ως επίκουρη καθηγήτρια, η γνωστή ζωγράφος μας συστήνει τη νέα της δουλειά.
a.antonopoulou.art, 21 Ιανουαρίου-11 Μαρτίου 

Έργο της Μανταλίνας Ψωμά από την έκθεση «Μετάβαση» στην a.antonopoulou.art
Έργο της Μανταλίνας Ψωμά από την έκθεση «Μετάβαση» στην a.antonopoulou.art

Οι Cosmonuts στον «ναό»
Ατμοσφαιρικοί και groovy, με φωνητικά και κιθάρες κοφτά ρυθμικάεπιμένουνστον ήχο του ψυχεδελικού ροκ των ’60s και ’70s. Ξεκίνησανέφηβοι από ένα υπόγειο στούντιο στην πόλη των Χανίων και μπαίνοντας πλέον στη δεύτερη δεκαετία της κοινής μουσικής ζωής τους, και με καινούργιο μέλος στον πυρήνα τους,οι Cosmonuts μάς ξανασυστήνουν τα άλμπουμ «HolidaysinAndromeda» και «LeapsofFate», αλλά και ακυκλοφόρητο υλικό. Από τη σκηνή θα περάσουν εκείνο το βράδυ και το ροκ κουιντέτο των Black Body Radiation και οι The Black Tabasco Project με το indie-rockτους.
Temple, 20 Ιανουαρίου στις 20:30

Οι Cosmonuts έρχονται στο Temple
Οι Cosmonuts έρχονται στο Temple

Μια πρεμιέρα… Ζάχαρη;
Όταν ο πατέρας πεθαίνει ξαφνικά όλες οι βεβαιότητές τους καταρρέουν.Οι λογαριασμοί στην τράπεζα άδειοι, ούτε ευρώ δεν άφησε για την κηδεία. Το ρεύμα και το νερό κόβονται. Το πατρικό υποθηκευμένο στην τράπεζα. Και από το πουθενά εμφανίζεται μια άγνωστη ως τώρα έφηβη, χοντρή αδερφή. Μια ιστορία για την αγωνιώδη θλίψη που προκαλεί το τέλος είναι η πρώτη συγγραφική απόπειρα του σκηνοθέτη Δημήτρη Αγαρτζίδη που συστήνουν στο κοινό οι Elephas Τiliensis φυσικά, σε μια παράσταση «για τη στιγμή που καλούμαστε να σταθούμε μπροστά στο ψεύδος και να αποποιηθούμε την κληρονομιά που μας φορτώσανε».
Θέατρο Σταθμός, 23 Ιανουαρίου-14 Μαρτίου, κάθε Δευτέρα &Τρίτη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ