Θεατρο - Οπερα

Ολύμπια: Στην Ακαδημίας κλασικά για όπερα και οπερέτα

Αγαπημένες μελωδίες και ραντεβού με ελληνικό ενδιαφέρον στο πρόγραμμα του δημοτικού θεάτρου της Αθήνας

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 846
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»: Βαφτιστικός, Ιφιγένεια εν Ταύροις και αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας

Βαφτιστικός
Καλοκαίρι του 1918. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν έχει ακόμα τελειώσει κι ενώ οι μάχες του ελληνικού στρατού καλά κρατούν, το ζεύγος Ζαχαρούλη γιορτάζει τη δεύτερη επέτειο των γάμων του. Ο σύζυγος έχει καταφέρει να βγει βοηθητικός για να παραμείνει στην Αθήνα αλλά η γυναίκα του Βιβίκα δυσαρεστημένη τον κατηγορεί ως δειλό. Όταν το φλερτ της με έναν στρατιώτη, ο οποίος συστήνεται ως ο βαφτιστικός της που υπηρετεί στο μέτωπο, αποκαλυφθεί, το ένα ψέμα φέρνει το άλλο ώσπου οι πρωταγωνιστές να ξαναβρούν τα ταίρια τους με happy end.
Βασισμένο στη γαλλική φάρσα «Η κυρία και ο βαφτιστικός της», το έργο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη εξελίχθηκε στην πιο δημοφιλή ελληνική οπερέτα. Βαλς, πόλκες, τανγκό, μαζούρκες και μελωδίες με άρωμα ελληνικό συνθέτουν έναν πολύχρωμο μουσικό κόσμο που επιστρέφει στις ημέρες των γιορτών για οκτώ παραστάσεις. Τη μουσική διεύθυνση και τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει o Γιώργος Πέτρου ο οποίος υπόσχεται μια μετεξέλιξη της παράστασης που είχε ανεβάσει το 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ανανεωμένη διανομή στην οποία συμμετέχουν οι Άννα Στυλιανάκη και Χρύσα Μαλιαμάνη, Μαρισία Παπαλεξίου και Μάρθα Σωτηρίου, Δημήτρης Πακσόγλου, Χάρης Ανδριανός, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Κωνσταντίνος Τριαντακωνσταντής. Ο «Βαπτιστικός» παρουσιάζεται στην αυθεντική εκδοχή της πρεμιέρας του 1918, σε ενορχήστρωση του ίδιου του συνθέτη, που φέρνει το έργο κοντά στους ήχους των Όφενμπαχ, Λέχαρ και Στράους του νεότερου, σε μια παραγωγή που συνδυάζει τη σύγχρονη αισθητική με στοιχεία αρ ντεκό της ελληνικής μπελ επόκ.
16, 17, 20, 21, 22, 28, 29/12 στις 20:00 & 18/12 στις 18:30

Βαφτιστικός

Ιφιγένεια εν Ταύροις
Έργο-σταθμός στην ιστορία της όπερας, αλλά και μία σημαντική επιτυχία στην καριέρα της Κάλλας, όταν τραγούδησε τον φερώνυμο ρόλο το 1957 στη Σκάλα του Μιλάνου, σε σκηνοθεσία Λουκίνο Βισκόντι, είναι η νέα μεγάλη παραγωγή της φετινής σεζόν στο Ολύμπια. 
Τη σκηνοθεσία σ’ αυτό το καινούργιο ανέβασμα υπογράφει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου και στη σκηνή, που θα διαμορφώσει σκηνογραφικά όπως και τα κοστούμια η Νίκη Ψυχογιού, διακεκριμένοι λυρικοί τραγουδιστές. Ανάμεσά τους η Ελληνο-Καναδή σοπράνο Σούλα Παρασίδη, η οποία θα κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα, ο Αργεντινός τενόρος Juan Francisco Gatell και ο Γάλλος βαρύτονος Phillipe-Nicolas Martin. Βασισμένο στην ομότιτλη τραγωδία του Ευριπίδη, το τετράπρακτο έργο του ανανεωτή της όπερας Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ (1714-1787) αφηγείται το σημείο τομής και την κατάληξη των μύθων της Ιφιγένειας και του Ορέστη. Η πλοκή, άλλωστε, διαθέτει όλα τα συστατικά για να συναρπάσει: μια εξωτική τοποθεσία, μια χαμένη αδελφή, έναν τρελό αδελφό, μια ανθρωποθυσία, αγωνία, κίνδυνο, θεϊκή παρέμβαση. Ο αρχαίος μύθος θα ζωντανέψει στην ιστορική σκηνή της οδού Ακαδημίας μέσα από την έντονα δραματική μουσική του Βοημού συνθέτη η οποία αποτυπώνει εύγλωττα την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων του δράματος. Συμμετέχουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων και σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης.
17, 21, 23/3/2023 στις 20:00, 19/3/2023 στις 18:30

Ιφιγένεια εν Ταύροις

Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας
Εκατό χρόνια από τη γέννηση της ερμηνεύτριας που έφερε την επανάσταση στο λυρικό τραγούδι, δύο συναυλίες αποτίνουν φόρο τιμής στη μεγάλη ντίβα της όπερας. Στις 9 Φεβρουαρίου 2023, η μέτζο σοπράνο Karine Deshayes, η οποία έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, και οι υψίφωνοι Klara Kolonits και Μαριτίνα Ταμπακοπούλου τραγουδούν άριες και αποσπάσματα από όπερες τις οποίες ερμήνευσε η Κάλλας (από έργα των Βέρντι, Γκλουκ, Κερουμπίνι, Μασκάνι, Μότσαρτ, Μπελίνι, Μπετόβεν, Ντονιτσέττι, Πουτσίνι, Ροσσίνι), υπό τη διεύθυνση του Ιταλού αρχιμουσικού Sebastiano Rolli. Αντίστοιχα, στις 10 Απριλίου 2023, η Πασχαλινή συναυλία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων θα εστιάσει στο θρησκευτικό ρεπερτόριο που ερμήνευσε, κυρίως κατά την αθηναϊκή της περίοδο. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Nikolas Nägele. Σολίστ: Μυρσίνη Μαργαρίτη, Χρύσα Μαλιαμάνη, Άρτεμις Μπόγρη, Βασίλης Καβάγιας και Γιώργος Παπαδημητρίου.

Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ