Θεατρο - Οπερα

14 ραντεβού για θέατρο και χορό που δεν χάνουμε

Έρχονται στη Στέγη: Τζον Μάλκοβιτς, Τιμοφέι Κουλιάμπιν, Σουζάνε Κένεντι, Μαρίνα Οτέρο, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Πατρίσια Απέργη, Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή, Lukasz Twarkowski, Βασίλης Μπισμπίκης, Γιάννης Νιάρρος

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 846
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι 7 θάνατοι της Αντώνας
Οι 7 θάνατοι της Αντώνας © ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: οι μεγάλες πρεμιέρες και τα φεστιβάλ που περιμένουμε το 2022-23 με ενδιαφέρον

Σπιρτόκουτο The Musical (11/11–30/12)
Ένα μικροαστικό διαμέρισμα που στενάζει, ένα κλιματιστικό που δεν δουλεύει, άνθρωποι που «ουρλιάζουν» ο καθένας στον δικό του σκοπό. Η θρυλική ταινία του Γιάννη Οικονομίδη γίνεται μιούζικαλ από τον Γιάννη Νιάρρο.

Οι 7 θάνατοι της Αντώνας (11/11-4/12)
Πόσες φορές μπορεί να πεθάνει και να αναστηθεί μια θηλυκότητα, ένα σώμα, μια χώρα; Το video art πρότζεκτ της ομάδας bijoux de kant με την Μπέττυ Βακαλίδου, πρωτοστάτρια των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σε ένα αποκαλυπτικό ρεσιτάλ νεκραναστάσεων.

Susanne Kennedy
© Franziska Sinn

I am {VR} (9-31/12)
Μια εμβυθιστική περφόρμανς-ψυχεδελικό ταξίδι και, μαζί, παιχνίδι αυτογνωσίας σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που μας καλεί να ανοίξουμε πόρτες στο άγνωστο. Από τη σημαντική Γερμανίδα σκηνοθέτρια Susanne Kennedy και τους multimedia καλλιτέχνες Markus Selg και Rodrik Biersteker.

2020: Οbscene
© Melanie Hofmann

2020: Obscene (12-18/12)
Καρέ από το Blowup του Αντονιόνι ή στούντιο όπου γυρίζονται τσόντες; Η χορογράφος Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή υπογράφει μια περφόρμανς-μανιφέστο για την ακρότητα των σωμάτων και των βλεμμάτων, που σχολιάζει τον lifestyle σαδομαζοχιστικό φετιχισμό του ερωτισμού.

Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι
© Māris Morkāns

Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι (9-12/2/2023)
Παγκόσμια πρεμιέρα με τον Αμερικανό διάσημο ηθοποιό John Malkovich σε ένα από τα πιο μυστηριώδη κείμενα του σύγχρονου ρεπερτορίου. Το έργο του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές (1986) παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Τιμοφέι Κουλιάμπιν.

Elenit
© ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

Elenit (16-19/2/2023)
Μια πανύψηλη κυρία με ιδιαίτερη κώμη και μύτη σηκώνει το τηλέφωνο, τραγουδάει μόνη της και συναναστρέφεται άλλα παράξενα όντα. Μια συνάντηση με τον Ευριπίδη Λασκαρίδη λίγο πριν το αστείο και αλλόκοτα μαγικό έργο του περιοδεύσει για τέταρτη χρονιά στην Ευρώπη.

ODD – Onassis Dance Days (2-5/3/2023)ε
Το καθιερωμένο φεστιβάλ χορού της Στέγης, που αγκαλιάζει το παράδοξο και καταργεί τα σύνορα γίνεται δέκα ετών. Συνεχίζει να υποστηρίζει νέα πρωτότυπα έργα από καλλιτέχνες οι οποίοι απαντούν λοξά στο ερώτημα «τι είναι χορός;».

Fuck Me / Love me
© DIEGO ASTARITA

Fuck me / Love Me* (2-5/3/2023)
«Γάμα με / Αγάπα με». Με αυτές τις συστάσεις κάνει την πρώτη εμφάνισή της στην Ελλάδα η ανερχόμενη χορογράφος Marina Otero από την Αργεντινή, «ερωτικοποιώντας» τη βιογραφία της σε ένα δίπτυχο χορού που παρουσιάζει στο Onassis Dance Days.

Έγκλημα και τιμωρία
© ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΣΟΜΠΟΝΟΣ

Έγκλημα & Τιμωρία (18/3-9/4/2023)
Ο Βασίλης Μπισμπίκης, για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, κάνει μια ελεύθερη μεταγραφή του εμβληματικού μυθιστορήματος του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι μεταφέροντάς το στην Αθήνα του 2023. Με τον ίδιο στον ρόλο του ανακριτή Πορφύρη, τον Θοδωρή Σκυφτούλη ως Ρασκόλνικοβ και τον Τσέζαρις Γκραουζίνις ως Μαρμελάντοφ.

Future Now (23/3-2/4/2023)
Νέα πρωτότυπα έργα που προκρίνονται μέσα από ένα ετήσιο ανοιχτό κάλεσμα κάνουν πρεμιέρα στη σκηνή, στο ψηφιακό Onassis Channel και στο εξωτερικό. Από νέους δημιουργούς που φτιάχνουν νέους κόσμους.

Europe Beyond  Access Festival
© ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ

Europe Beyond Access Festival (27-29/4/2023)
Ένα φεστιβάλ χορού, με παραστάσεις και συλλογικά έργα για τον συμπεριληπτικό χορό από χορογράφους και χορευτές με αναπηρία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εργαστήρια ανταλλαγής γνώσεων, αλλά και συζητήσεις.

Το σπίτι (10-28/5/2023)
Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στη Στέγη με μια παραβολή για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις, αργά ή γρήγορα, θα έρθει να σε βρει. Ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από το ομώνυμο διήγημα του Julio Cortázar, την «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη και αρχιτεκτονικές έρευνες για την πρόσληψη του ανοίκειου.

O οίκος της ταραχής
© AΝΔΡΕΑΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο οίκος της ταραχής (Μάιος 2023)
Η χορογράφος Πατρίσια Απέργη δημιουργεί ένα εκρηκτικό πάρτι-ύμνος στον άνθρωπο, στη διαφορετικότητα, στην ελευθερία και στον αυτοπροσδιορισμό. Εμπνευσμένο από τους χορούς του δρόμου που αναπτύχθηκαν ως χειρονομίες κοινωνικοπολιτικής αντίδρασης απέναντι σε περιστατικά βίας.

Rotkho
© rtūrs Pavlovs

Rohtko (25-28/5/2023)
Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα απάτης στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης δίνουν το έναυσμα στον κορυφαίο Πολωνό σκηνοθέτη Lukasz Twarkowski να στήσει ένα θέαμα στα όρια θεάτρου, σινεμά και videoart. Ευκαιρία να γνωρίσουμε τη ματιά του.

ℹ Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, 2111981784, onassis.org

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ