Θεατρο - Οπερα

Εθνική Λυρική Σκηνή: Όπερα ή μπαλέτο; Και τα δύο!

Ο χορογράφος Τιάγκο Μπορντίν και ο σκηνοθέτης Κρύστοφ Βαρλικόφσκι υπογράφουν τις δύο νέες παραγωγές που κάνουν πρεμιέρα το 2022 στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 846
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Τα παραμύθια του Χόφμαν" σε σκηνοθεσία Κρύστοφ Βαρλικόφσκι στην ΕΛΣ
"Τα παραμύθια του Χόφμαν" σε σκηνοθεσία Κρύστοφ Βαρλικόφσκι έρχονται στην ΕΛΣ © Bernd Uhlig

Εθνική Λυρική Σκηνή: έρχονται οι παραστάσεις Δον Κιχώτης και Τα παραμύθια του Χόφμαν

Δον Κιχώτης
Μια νέα ματιά σε ένα από τα σημαντικότερα και πιο αγαπητά έργα του κλασικού ρεπερτορίου του μπαλέτου έρχεται να καταθέσει ο Τιάγκο Μπορντίν - με τη συνδρομή του Γιώργου Σουγλίδη για τα σκηνικά και της σχεδιάστριας μόδας Μαίρη Κατράντζου για τα κοστούμια. Η πρόταση του Βραζιλιάνου βραβευμένου χορευτή και χορογράφου (άλλοτε μέλους του Μπαλέτου του Αμβούργου και του Nederlands Dans Theater) βασίζεται στην κλασική χορογραφία του Μαριύς Πετιπά, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1869 στο Μπολσόι. Μέσα από τη μουσική του Λούντβιχ Μίνκους, η χορογραφία περιγράφει μια ιστορία για τα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού, συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία. Το έργο βασίζεται σε επεισόδια από το διάσημο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616), που εκδόθηκε σε δύο τόμους το 1605 και το 1615 αντίστοιχα. Η υπόθεση του μπαλέτου αντλεί κυρίως από τον δεύτερο τόμο και αφήνει σε δεύτερο επίπεδο τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη και του υπηρέτη του Σάντσο Πάντσα, καθώς επικεντρώνεται στον θυελλώδη έρωτα της Κιτέριας -εδώ Κίτρι- με τον κουρέα Μπαζίλιο.
Παραστάσεις: 26, 27/11 & 4, 23, 24, 30, 31/12. Στις 19.30, Κυριακή & 31/12 στις 18.30.

"Δον Κιχώτης" στην Εθνική Λυρική Σκηνή
"Δον Κιχώτης" στην Εθνική Λυρική Σκηνή © Ανδρέας Σιμόπουλος

Τα παραμύθια του Χόφμαν
Η πασίγνωστη «βαρκαρόλα» και οι υπέροχες μελωδίες της δραματικής όπερας του Ζακ Όφενμπαχ θα ακουστούν στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος χάρη στη νέα συμπαραγωγή της ΕΛΣ με την Όπερα Λα Μονναί των Βρυξελλών. Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Κρύστοφ Βαρλικόφσκι επιστρέφει στην Αθήνα για να ξετυλίξει τους έρωτες του πρωταγωνιστή για την πριμαντόνα Στέλλα, αλλά και για την άψυχη κούκλα Ολυμπία, την ασθενή τραγουδίστρια Αντωνία και την εταίρα Τζουλιέττα, που δυναμιτίζει κάθε φορά ένας ώριμος άνδρας -ο Κοπελιύς, ο δρ Μιράκλ και ο Νταπερτούττο-, τα χαρακτηριστικά των οποίων συγκεντρώνει ο εύπορος Λιντόρφ, πλάι στον οποίο φεύγει τελικά η Στέλλα, αφήνοντας τον Χόφμαν σε απόγνωση.
Η χειραφέτηση μιας αινιγματικής γυναίκας, οι απογοητεύσεις ενός σκηνοθέτη σε κρίση, οι εξαρτήσεις του: ο Βαρλικόφσκι βλέπει την ιστορία της όπερας μέσα από το πρίσμα της Έβδομης Τέχνης, με επιρροές από ταινίες όπως A Star is Born, The Shining και Inland Empire.
Στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο Λουκάς Καρυτινός και στους βασικούς ρόλους οι Άνταμ Σμιθ, Γιάννης Χριστόπουλος, Νικόλ Σεβαλιέ, Βασιλική Καραγιάννη, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Μαρισία Παπαλεξίου, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Γιάννης Γιαννίσης κ.ά.
Παραστάσεις: 18, 20, 22, 28, 29/12 & 4, 5, 8/1/2023. Στις 19.30, Κυριακή στις 18.30

Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, 2130885700

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ