Θεατρο - Οπερα

Διακοπές στην Αθήνα; Παραστάσεις υπάρχουν

Το καλοκαίρι το αρχαίο δράμα έχει φυσικά την τιμητική του. Από την θεατρική ατζέντα , όμως, δεν λείπουν οι μοντέρνοι κλασικοί και ο χορός. Λάβετε θέσεις.

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 838
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

12 παραστάσεις θεάτρου και χορού για τον Αύγουστο στην Αθήνα

Από την Επίδαυρο στην Αθήνα

«Πώς μ’ εκνευρίζει ο χορός κι αυτές οι κορασίδες, που βγαίνουν δήθεν συμπονών όλες τις ηρωίδες!»… Αν δεν συναντηθήκατε με την σουρεαλιστική Μήδεια του Μποστ στην πρεμιέρα της στο αργολικό αρχαίο θέατρο, ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου που καθοδηγεί ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός αρριβάρει στα μέρη μας (Θέατρο Αττικού Άλσους στις 3 & 4/8, Κηποθέατρο Παπάγου στις 26/8). Με την Γαλήνη Χατζηπασχάλη στον ομώνυμο ρόλο και την Σύρμω Κεκέ ως Καλόγρια σε μεγάλα κέφια και μια πινακοθήκη χαρακτήρων που κουβαλούν γνώριμες ανησυχίες (για τον πληθωρισμό και την ανεργία, τη λιτότητα και τη διαφθορά, τα δάνεια και τα επιδόματα). Δύο ακόμα (επιδαύριες) ηρωίδες θα ξετυλίξουν τις περιπέτειές τους στην Αθήνα μέσα από παραγωγές που συσπειρώνουν δημοφιλείς πρωταγωνιστές. Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί τους Μαρία Πετεβή, Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Παντελή Δεντάκη, Ιωάννα Παππά, Άκη Σακελλαρίου και Γιώργο Χρυσοστόμου στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι, την ιστορία της κόρης του Αγαμέμνονα που θυσιάζεται για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο (Φεστιβάλ Βράχων στις 29-30/8), ενώ ο Τσέζαρις Γκραουζίνις καταπιάνεται με την Αντιγόνη του Σοφοκλή (Κηποθέατρο Παπάγου στις 30-31/8) με την Έλλη Τρίγγου ως πρωταγωνίστρια, τον Βασίλη Μπισμπίκη ως Κρέοντα και τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη στον ρόλο του Κορυφαίου του Χορού.

Ο Βασίλης Μπισμπίκης ως Κρέων στην "Αντιγόνη" του Σοφοκλή που σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις

Αρχαίο δράμα αθάνατο

Ο Προμηθέας Δεσμώτης με τον Γιάννη Στάνκογλου, που σκηνοθετεί ο Άρης Μπινιάρης, μετά τα sold out του περσινού καλοκαιριού επανακάμπτει (Θέατρο Ρεματιάς στις 27/8). Μέσα από τη σαγηνευτική μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, ο λόγος του Αισχύλου θα ηχήσει την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο ήρωα να υποκύψει στο θέλημα του ανελέητου Δία. Tραγωδία εκδίκησης αλλά ταυτόχρονα έργο βαθιά ανθρώπινο, η Ηλέκτρα του Ευριπίδη (Βριλήσσια στις 25/8, Αιγάλεω στις 26/8, Ηλιούπολη στις 30/8) στοχάζεται πάνω στις έννοιες της δικαιοσύνης και της ηθικής σύγκρουσης μέσα από τις ερμηνείες των Μαρίας Κίτσου και Δημήτρη Γκοτσόπουλου. Στην ευριπίδεια Μήδεια (Τεχνολογικό & Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου 1/8, Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης, 27/8), που υπογράφουν σκηνοθετικά ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας, ο πρώτος μαζί με την Αθηνά Μαξίμου και τον Αναστάση Ροϊλό αναλαμβάνουν όλους τους ρόλους, ενώ ως κορυφαίες του Χορού εμφανίζονται η Γιώτα Νέγκα και η Μυρτώ Αλικάκη. Τα κωμικά βέλη του Αριστοφάνη, κλασικά προς στον Ευριπίδη, ρίχνει αυτή τη σεζόν ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας στις «Θεσμοφοριάζουσες» μαζί με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Φωτεινή Μπαξεβάνη και Λαέρτη Μαλκότση (Θέατρο Πέτρας στις 29/8, Faliro Summer Theatre στις 26/8, Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης στις 10/8, Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας στις 12/8, Βεάκειο στις 30/8).

Ο Γιάννης Στάνκογλου ως "Προμηθέας δεσμώτης" © Έφη Γούση

 Χορεύοντας και τραγουδώντας

Αριστοφάνη σηκώνει και η πρωτομηνιά αυγουστιάτικα στην πόλη, ακόμα και αλλιώς, ως λαϊκή οπερέτα, και μάλιστα δωρεάν. Πού; Στην Εθνική Λυρική Σκηνή όπου οι Εκκλησιάζουσες (1/8) ανεβαίνουν σε μετάφραση, λιμπρέτο και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη και με τη Σοφία Φιλιππίδου ως Πραξαγόρα να οραματίζεται μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες ένα νέο καθεστώς κοινοκτημοσύνης.

«Σαν μια ανασκαφή στο παρελθόν και συγχρόνως στο μέλλον» χαρακτήρισε το «The Thread/Το νήμα» o Βαγγέλης Παπαθανασίου. Με υπόκρουση την τελευταία δημιουργία του συνθέτη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή ξετυλίγεται αυτή η συνάντηση ανάμεσα στους παραδοσιακούς ελληνικούς και τον σύγχρονο χορό που υπογράφει ο διάσημος χορογράφος Ράσελ Μάλιφαντ κλείνοντας το καλοκαίρι κάτω από την Ακρόπολη (Ηρώδειο στις 31/8).

The thread-Το νήμα

Ακόμα στα θέατρα της πόλης

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου και η Λήδα Πρωτοψάλτη γιορτάζουν τα πενηντάχρονα του θεάτρου Στοά με μια συρραφή αποσπασμάτων από τη δουλειά του Μποστ. Στο «Ακούω ήχον κώδωνος» η Φαύστα, η Καλόγρια, η Μαρία Πενταγιώτισσα συναντιούνται στους γάμους του Ριτσακίου με τον Πάρι, ο οποίος θα έχει τραγική κατάληξη από την ξαφνική εμφάνιση του Κολόμβου και την απόφαση της Μήδειας να σφάξει τα παιδιά της (Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στις 31/8, δωρεάν με δελτία εισόδου).

"Ακούω ήχον κώδωνος" από το Θέατρο Στοά

Έχετε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με παραγωγές από περασμένες σεζόν; Ορισμένες συνεχίζουν την πορεία τους. Ο «Γυάλινος κόσμος» που σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης, το κλασικό αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς στο οποίο η σκληρή πραγματικότητα συνθλίβει τα όνειρα των ηρώων, επιστρέφει με ανανεωμένη διανομή, την Κάτια Δανδουλάκη και τον Γιάννη Κουκουράκη, μαζί με τους Λένα Παπαληγούρα και Κωνσταντίνο Μπιμπή (Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης στις 22/8, Κηποθέατρο Παπάγου στις 28/8, Βεάκειο στις 29/8, Faliro Summer Theater στις 30/8). Το νήμα της πολυτάραχης ζωής της ακροβάτισσας που έγινε μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια, αλλά και της εποχής της ξετυλίγει η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης «Μαρίκα Νίνου, σαν άστρο» (City Theatre-Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου στις 31/8), με την Βερόνικα Δαβάκη και τον Γιάννο Περλέγκα. «Ο συλλέκτης», το περίφημο μυθιστόρημα του Τζων Φώουλς ανεβαίνει για ακόμα μία σεζόν στη σκηνή με τον Αργύρη Αγγέλου και την Ιωάννα Πηλιχού, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν (Θέατρο Αθηνών, κάθε Παρ. & Σάβ., εκτός από 13-14/8).