Θεατρο - Οπερα

Το τελευταίο θεώρημα: Στο μυαλό του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Μία ποιητική ματιά στη μορφή και το έργο του σπουδαίου επιστήμονα στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα

Athens Voice
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το τελευταίο θεώρημα - Constantin Carathéodory
"Το τελευταίο θεώρημα - Constantin Carathéodory" στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα © Orlando Gjoni

Το τελευταίο θεώρημα - Constantin Carathéodory: Στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα μια παράσταση για τον σπουδαίο επιστήμονα.

Το έργο του, παρότι υπήρξε σημαντικό για την μαθηματική επιστήμη, παρέμεινε χωρίς αναγνώριση στην Ελλάδα. Από τις 11 Μαρτίου η παράσταση "Το τελευταίο θεώρημα - Constantin Carathéodory" στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό έρχεται να αποτίσει φόρο τιμής στον μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Η Πολυδραστική Ομάδα Τέχνης Fabrica Athens συμπράττει με τον σκηνοθέτη Χρήστο Καρασαββίδη και καταθέτουν επί σκηνής (για 16 παραστάσεις) μία ποιητική ματιά στη μορφή και το έργο του σπουδαίου επιστήμονα.

O Καραθεοδωρής είχε σημαντική συνεισφορά σε διάφορους κλάδους των μαθηματικών και θεμελίωσε την επιστήμη της Θερμοδυναμικής. Οι Έλληνες συνάδελφοί του τον απέρριψαν περισσότερες από μία φορές.

Η πρόταση της ομάδας Fabrica Athens αποτελεί μία σκηνική σύνθεση με αφορμή τη σκέψη και την προσωπικότητά του. Δεν στοχεύει να αφηγηθεί τη βιογραφία του Καραθεοδωρή, αλλά να ξεδιπλώσει τη δαιδαλώδη σκέψη μιας επιστημονικής ιδιοφυΐας του προηγούμενου αιώνα. Απέναντι στη φρίκη και τη βαρβαρότητα των πολέμων που στιγμάτισαν την ανθρωπότητα, τα μαθηματικά για τον Καραθεοδωρή μοιάζουν με ποίηση.

Το σημείωμα του Χρήστου Καρασαββίδη για «Το τελευταίο θεώρημα - Constantin Carathéodory»

Ο Χρήστος Καρασαββίδης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αποφασίσαμε φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, να εμπνευστούμε από τη σκέψη και το έργο ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, τον μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή του οποίου η μαθηματική διάνοια επηρέασε όλη την επιστημονική κοινότητα του 20ού αιώνα. Από την αρχή της διαδικασίας προσπαθήσαμε να εστιάσουμε όχι στη δημιουργία μιας βιογραφικής παράστασης αλλά να βυθιστούμε στην εν γένει επαγωγική μαθηματική σκέψη μιας ιδιοφυΐας, όπως ο Καραθεοδωρή, ίσως όχι τόσο στην ακραιφνώς επιστημονική της υπόσταση, όσο τελικά στη φιλοσοφική της θεώρηση. Να αναρωτηθούμε, όπως ο ίδιος, αν ο έρωτας μπορεί να κερδίσει τον θάνατο κι αν η συναισθηματική μας εντροπία μπορεί τελικά να μας κάνει αθάνατους. Παραδώσαμε μια αβανγκάρντ σκηνική σύνθεση χωρίς να ξέρουμε αν έχουμε δίκιο στην απόδειξη ενός θεωρήματος, ξέρουμε όμως με βεβαιότητα πως στην διατύπωση μιας εικασίας δεν έχουμε άδικο».


INFO:
Το τελευταίο θεώρημα - Constantin Carathéodory
Τεχνοχώρος Φάμπρικα, Μεγ. Αλεξάνδρου 125 &Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός, 210 3411651
Πρεμιέρα 11 Μαρτίου 2022
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο, στις 21.00, για 16 παραστάσεις

Συντελεστές:
Κείμενα-Σκηνοθεσία: Χρήστος Καρασαββίδης
Σύμβουλος Δραματουργίας: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Βάντζος
Σκηνογράφος: Θύμιος Κούκιος
Ενδυματολόγος: Μανωλία Κοκολογιάννη
Κινησιολογικό Training: Τζοβάννα Μιχαλιάδη-Σάρτι
Σχεδιασμός φωτισμού - Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Καρασαββίδης
Φωτιστής: Σπύρος Παπαδημητρίου
Βοηθός σκηνοθέτη β΄: Φένια Προβελεγγίου
Γραφιστικά: Θάνος Κερμίτσης
Hair styling – μακιγιάζ: Εμμανουέλα Κατέχου
Φωτογραφίες: Orlando Gjoni, Γιάννης Πουλημένος
Παίζουν (αλφαβητικά): Λυδία Βύρλα, Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος, Φάνης Κατέχος, Στέφανος Λώλος, Σάντυ Χατζηιωάννου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»
Κερδίστε προσκλήσεις για την παράσταση Οι Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος πραγματεύεται τα θέματα της εξουσίας και του ανταγωνισμού, σε ένα κείμενο που συνομιλεί ανοιχτά με τον Μπέκετ, τόσο σε επίπεδο γραφής όσο και περιεχομένου

Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος: Ο σκηνοθέτης που τολμά να πειραματίζεται με το κοινό
Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος: Ο σκηνοθέτης που τολμά να πειραματίζεται με το κοινό

Μια συζήτηση για το έργο «Ολική Άμεση Συλλογική Επικείμενη Επίγεια Σωτηρία», τις υπαρξιακές και κοινωνικές αφετηρίες που τροφοδοτούν το καλλιτεχνικό του όραμα, το θέατρο και την κοινωνία

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY