Θεατρο - Οπερα

Εθνικό Θέατρο: οι προτάσεις για τον καλλιτεχνικό διευθυντή

Θα έχουμε τριαρχία στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου; Την υποψηφιότητα Καραζήση-Χατζόπουλου-Χιώτη προκρίνει η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης στον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη

olga-sella.jpg
Όλγα Σελλά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνικό Θέατρο
Εθνικό Θέατρο © ΑΠΕ/ΜΠΕ, Παντελής Σαϊτας

Καραζήσης-Χατζόπουλος-Χιώτη πρώτοι στην επιλογή της επιτροπής για τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Ακολουθούν: Γ. Μόσχος, Θ. Αμπαζής, Β. Αρδίττης, Ν. Διαμαντής

Από χθες βρίσκεται στο γραφείο του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη η λίστα με την τελική αξιολογική κατάταξη στην οποία κατέληξη η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για τον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. 
Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης (αποτελούμενη από τους Νίκο Αλιβιζάτο ως πρόεδρο και μέλη τους Μαριάννα Κάλμπαρη, Ξένια Καλογεροπούλου, Εύα Μανιδάκη, Ρένη Πιττακή) κατέληξαν στη λίστα, στην οποία καταγράφεται με σειρά αξιολόγησης (έπειτα από τη μελέτη των φακέλων και τις συνεντεύξεις που έκαναν με καθέναν από τους υποψηφίους) η απόφασή τους. 
Η σειρά, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες είναι η εξής:
Κατ' αρχήν προκρίνει τη συλλογική υποψηφιότητα των Ακύλλα Καραζήση, Νίκου Χατζόπουλου και Αργυρώς Χιώτη, για την οποία μένει να αποφανθεί το υπουργείο αν μπορεί να ισχύσει νομικά. Και ακολουθούν στην αξιολογική σειρά της Επιτροπής οι σκηνοθέτες: Γιάννης Μόσχος, Θοδωρής Αμπαζής, Βίκτωρ Αρδίττης και Νίκος Διαμαντής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης συνοδεύει την τελική της απόφαση προς το Υπουργείο Πολιτισμού με ένα κείμενο στο οποίο καταγράφεται λεπτομερώς το σκεπτικό για την απόφασή της.
Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει δικαίωμα να επιλέξει τον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή εκτός της σειράς αξιολόγησης της Επιτροπής (π.χ. να επιλέξει τον τέταρτο στη σειρά ή τον τρίτο), αρκεί να το αιτιολογήσει επαρκώς. 
Το σίγουρο είναι, επειδή το Εθνικό χρειάζεται μια δυνατή επανεκκίνηση, ότι το υπουργείο δεν πρέπει καθόλου να αργήσει στην τελική του απόφαση. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ