Θεατρο - Οπερα

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Σεπτέμβριο 2021

Ποια είναι τα έργα που καταφθάνουν στην πόλη μετά την πρεμιέρα στην Επίδαυρο

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 798
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την παράσταση Wakatt / Η εποχή μας
© Sophie Garcia

Φεστιβάλ Αθηνών Σεπτέμβριος 2021: Οι παραστάσεις που θα δούμε στην Πειραιώς 260 και στο Θέατρο Πέτρας

Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια
Το φιλμικό έργο του Ρ. Β. Φασμπίντερ συναντά τις ανοιχτές πληγές του σήμερα: την αναζήτηση του απόλυτου έρωτα, την οδύνη της ανθρώπινης ύπαρξης, την έμφυλη βία, τον κοινωνικό αποκλεισμό όσων δεν ταιριάζουν στο κυρίαρχο αφήγημα, την αυτοκτονία. Μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Κατερίνας Γιαννοπούλου (δουλειές της οποίας έχουμε δει παλιότερα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στο Bios), η Ελβίρα, η διεμεφυλική ηρωίδα της ταινίας, κάνει τα πρώτα της βήματα στη θεατρική σκηνή.  
Πειραιώς 260, Ε, 24-26/9, στις 21:00

Τοπία χωρίς χρώμα
Η πρώτη συνάντηση της ομάδας Teatro La Re-sentida και του ανερχόμενου θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Μάρκο Λαγέρα με το ελληνικό κοινό με όχημα ένα έργο που επιδιώκει να σπάσει τη σιωπή και να κάνει το θέατρο αντίδοτο στον φόβο. Επί σκηνής, εννέα έφηβες από τη Χιλή μιλούν για τη βία κατά των γυναικών αντλώντας υλικό από συνεντεύξεις με περισσότερα από εκατό κορίτσια και νεαρές γυναίκες που έζησαν καταστάσεις κακοποίησης, είτε ως θύματα είτε ως μάρτυρες.  
Πειραιώς 260, Η, 27-28/9, στις 21:00

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Τοπία Χωρίς Χρώμα»
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Τοπία Χωρίς Χρώμα»

Βία
Πώς μετασχηματίζεται η παιδική αθωότητα στο σκοτάδι της ενηλικίωσης; Η Καναδή ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας Μαρί Μπρασάρ στοχάζεται πάνω στην έννοια του χρόνου και τη σταδιακή εξοικείωση του ανθρώπου με τη βία σε μια περφόρμανς - φόρο τιμής στην παιδική φαντασία. Ένα έργο υβριδικό, που συνδυάζει στοιχεία από τον κινηματογραφικό ρεαλισμό και το εξπρεσιονιστικό θέατρο, τις ηχητικές τέχνες και τα εικαστικά, και μας ταξιδεύει στα όνειρα των παιδιών και τις αντιξοότητες που συναντούν.
Πειραιώς 260, Δ, 24-25/9, στις 21:00

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Βία».
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Βία». © Marlene Gelineau Payette

Wakatt / Η εποχή μας
Δέκα χορευτές και τρεις μουσικοί της άφρο-τζαζ μας ταξιδεύουν στο πληθωρικό σύμπαν του Serge Aimé Coulibaly. Αντλώντας έμπνευση από την Αφρική και παντρεύοντας την κίνηση με τον ρυθμό, ο Μπουρκινέζος χορογράφος εστιάζει στις προσπάθειες των ανθρώπων να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο αύριο.
Πειραιώς 260 Δ, 29-30/9, στις 21:00

γάλα, αίμα
Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Κ* ξαναδιαβάζει τη Μήδεια, ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί και η Έλενα Τοπαλίδου ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ξένης. Καλοκαίρι του 1958, η ηρωίδα βρίσκεται σε ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας, εγκαταλελειμμένη από τον άντρα της, ο οποίος ετοιμάζεται να παντρευτεί μία νεότερη γυναίκα. Βλέποντας τις κόρες της να οδηγούνται στην ίδια ακριβώς ζωή με τη δική της, τις σκοτώνει για να τις απελευθερώσει από τα μελλοντικά δεινά τους.  
Θέατρο Πέτρας, 23/9, στις 21:00

Στιγμίοτυπο από την παράσταση «γάλα, αίμα»
Στιγμίοτυπο από την παράσταση «γάλα, αίμα»

Κρεουργία
Με αφετηρία τις Βάκχες του Ευριπίδη και το σκοτάδι του πιο τελετουργικού έργου της αρχαίας θεατρικής γραμματείας, ο Γιάννης Μαυριτσάκης παρέδωσε στον σκηνοθέτη Γιώργο Σκεύα μια ιστορία, στην οποία όλα εκτυλίσσονται σε μια εικονική πραγματικότητα, όπου κυριαρχεί ο έλεγχος και η παρακολούθηση. «Σ’ αυτή τη “ζώνη”, όπου τα  όρια μεταξύ των δύο φύλων, μεταξύ του ανθρώπινου και του θείου, συνθλίβονται, συντελείται η μεταμόρφωση» σημειώνει ο σκηνοθέτης. Επί σκηνής οι: Μάξιμος Μουμούρης, Γιώργος Νούσης, Κόρα Καρβούνη, Αγγελική Παπαθεμελή, Γιώργος Ζιόβας, Γιώργος Φριντζήλας.
Θέατρο Πέτρας, 25/9, στις 21:00

Στιγμίοτυπο από την παράσταση «Κρεουργία»
Στιγμίοτυπο από την παράσταση «Κρεουργία». © Πάτροκλος Σκαφιδάς

Η Φαίδρα καίγεται
Στον αντίποδα της ενοχικής ηρωίδας του αρχαίου μύθου και των κλασικών μεταγραφών της, η σύγχρονη εκδοχής της, όπως την εμπνεύστηκε η Αμάντα Μιχαλοπούλου, αναλαμβάνει την ευθύνη της επιθυμίας της και αντιμετωπίζει τον ερωτισμό της ως κάλεσμα ζωής. Στην  παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός, η πλοκή διαδραματίζεται καλοκαίρι σε ένα εξοχικό στην Πελοπόννησο. Τη Φαίδρα ερμηνεύει η Άννα Μάσχα και τον Ιππόλυτο ο Νίκος Λεκάκης.
Θέατρο Πέτρας, 27/9, στις 21:00

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Η Φαίδρα καίγεται».
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Η Φαίδρα καίγεται».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ