Θεατρο - Οπερα

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: 25 ραντεβού σε Πειραιώς 260 & Επίδαυρο

Τα must του φετινού καλοκαιριού στο Φεστιβάλ

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 787
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Προμηθέας Δεσμώτης" με τον Γιάννη Στάνκογλου στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου
"Προμηθέας Δεσμώτης" με τον Γιάννη Στάνκογλου στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου © Πάτροκλος Σκαφιδάς

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021: Οι 25 παραγωγές που θα δούμε στην Πειραιώς 260 και στην Επίδαυρο

▶ Μας κινεί το ενδιαφέρον η ιδέα του αφιερώματος Contemporary Ancients, που εστιάζει σε καινούργιες δραματουργικές προσεγγίσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος. Η ενότητα ανεβάζει αυλαία στην Πειραιώς 260 με τη σκηνική πρόταση «Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο» του Κωνσταντίνου Χατζή. Επί σκηνής η Σοφία Χιλλ σε διάλογο με το νέο μουσικό έργο του Γιώργου Κουμεντάκη (16-17/6).

▶ Για όσους γοητεύονται από τους αντιήρωες, στην παράσταση του Σίμου Κακάλα ο «Αίαντας» (21-25/6) παίζει τάβλι σε ένα παρακμιακό υπαίθριο αναψυκτήριο.

▶ Η σάτιρα του Αριστοφάνη για τη διαφθορά των λαοπλάνων πολιτικών είναι πάντα ικανή αφορμή για θεατρική εξόρμηση, πόσο μάλλον όταν οι «Ιππείς» (25-27/6) του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, ανοίγουν τη σεζόν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. 

«Ιππείς» (25-27/6) του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου
«Φοίνισσες» του Ευριπίδη

▶ Αν, πάλι, σας έχει βάλει σε σκέψεις το επετειακό κλίμα, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δίνουν την ευκαιρία για «Εθνικό ντεφιλέ» φουστανέλας διά χειρός Παντελή Φλατσούση (26-29/6) και σχόλια περί ελληνοτουρκικών σχέσεων από τον Ανέστη Αζά μέσα από τη «Δημοκρατία του Μπακλαβά» (26-29/7), στην Πειραιώς 260.

"Βάτραχοι" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, στην Επίδαυρο
"Βάτραχοι" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη © Γκέλυ Καλαμπάκα

▶ Είναι η πρώτη τους σκηνοθετική απόπειρα στην Επίδαυρο και, μάλιστα, με δυναμική διανομή. Ο λόγος για τον Γιώργο Νανούρη που αναμετριέται με την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» (2-4/7) και την Αργυρώ Χιώτη που καταπιάνεται με τους αριστοφανικούς «Βατράχους» (9-11/7).

▶ Τέσσερις συγγραφείς δημιουργούν από ένα σύγχρονο έργο που συνομιλεί με μια αρχαία τραγωδία. Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, με αφετηρία τις «Τραχίνιες» γράφει «Το σπίτι με τα φίδια» (9-10/7), που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη· η Αλεξάνδρα Κ*, με αφετηρία τη «Μήδεια», προτείνει το «γάλα, αίμα» (16-17/7), που σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας· ο Γιάννης Μαυριτσάκης, συνομιλώντας με τις «Βάκχες», καταθέτει την «Κρεουργία» (23-24/7), που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας και η Αμάντα Μιχαλοπούλου, με αφετηρία τον «Ιππόλυτο» το έργο «Η Φαίδρα καίγεται» (30-31/7), που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός. Μας κεντρίζει, άλλωστε, και το υπέροχο «σκηνικό»: το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

"H χρονιά με τα 13 φεγγάρια" του Φασμπίντερ στη σκηνή του Φεστιβάλ Αθηνών
Τη "Χρονιά με τα 13 φεγγάρια" του Φασμπίντερ μεταφέρει στο θέατρο η Κατερίνα Γιαννοπούλου

▶ Οι λάτρεις του Φασμπίντερ θα έχουν σημειώσει ήδη ότι η εμβληματική «Χρονιά με τα 13 φεγγάρια» (14-16/7) μεταφέρεται στο θέατρο από τη νεαρή σκηνοθέτιδα Κατερίνα Γιαννοπούλου στην Πειραιώς 260.

▶ Ντεμπούτο για τον σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα στην αρχαία ελληνική τραγωδία και με τον Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Ορέστη» (16-18/7). 

▶ Στην Πειραιώς 260, ο Έκτορας Λυγίζος ερευνά μια αρχετυπική ιστορία γυναικείας εξέγερσης στο «Σχολείο γυναικών» (17-20/7) του Μολιέρου και, μάλιστα, σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο με όχημα στη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη. 

"Ιχνευταί" σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού στην Επίδαυρο
"Ιχνευταί" σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

▶ Με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στη σκηνοθεσία και τους Χάρη Φραγκούλη, Σταμάτη Κραουνάκη και Αμαλία Μουτούση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το σχεδόν άγνωστο σατυρικό δράμα «Ιχνευταί» (23-25/7) στην Επίδαυρο είναι υποψήφιο για soldout.

▶ Αντίστοιχων… προδιαγραφών και τα επόμενα τριήμερα εδώ περιλαμβάνουν: τις «Φοίνισσες» (30/7-1/8) του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου και ερμηνείες των Γιώργου Γλάστρα, Μαρίας Κατσιαδάκη, Λουκίας Μιχαλοπούλου, Κώστα Μπερικόπουλου, Αργύρη Ξάφη, Θάνου Τοκάκη. Την ευριπίδεια «Ελένη» (6-8/8) του ΚΘΒΕ από τον Βασίλη Παπαβασιλείου με τους Έμιλυ Κολιανδρή και Θέμη Πάνου. «Βάκχες» (13-15/8) σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με τους Άκη Σακελλαρίου και Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο. 

"Προμηθέας Δεσμώτης" με τον Γιάννη Στάνκογλου στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου
"Προμηθέας Δεσμώτης" με τον Γιάννη Στάνκογλου στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου © Πάτροκλος Σκαφιδάς

▶ Ο Γιάννης Στάνκογλου ενσαρκώνει τον «Προμηθέα δεσμώτη» (20-22/8), ένα διαχρονικό σύμβολο αντίστασης απέναντι στην εξουσία, στη δεύτερη εμφάνιση του Άρη Μπινιάρη στην Επίδαυρο. 

Με τις παραστάσεις «ödipus / οιδίποδας» και «Ιστορία της βίας» ο Τόμας Οστερμάιερ στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Διπλή παρουσία στο φεστιβάλ φέτος για τον Τόμας Οστερμάιερ © Brigitte Lacombe

▶ Η σεζόν στο αργολικό θέατρο κλείνει με παγκόσμια πρεμιέρα, που δεν χάνεις: «ödipus / οιδίποδας» (3-5/9) από την βερολινέζικη Σαουμπύνε και τον Τόμας Οστερμάγιερ. Το κείμενο της Μάγιας Τσάντε αντλεί από τον «Οιδίποδα τύραννο» και η δράση ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα σήμερα, όπου μια οικογένεια Γερμανών βιομηχάνων κάνει τις διακοπές της.

"Κομμάτια μιας γυναίκας" σε σκηνοθεσία Κορνέλ Μούντρουτσο στην Πειραιώς 260
"Κομμάτια μιας γυναίκας" σε σκηνοθεσία Κορνέλ Μούντρουτσο © Natalia Kabanow

▶ Ηχηρών διεθνών συμμετοχών συνέχεια το φθινόπωρο και στην Πειραιώς 260 με τα «Κομμάτια μιας γυναίκας» (2-4/9) σε σκηνοθεσία Κορνέλ Μούντρουτσο, την «Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλλυγουντ» (17-19/9) του Κριστόφ Βαρλικόφσκι και την «Ιστορία της βίας» (5-6/10) από τον Τόμας Οστερμάγιερ.  

"Τοπία χωρίς χρώμα" από την ομάδα TeatroLaRe-sentida στην Πειραιώς 260
"Τοπία χωρίς χρώμα" από την ομάδα TeatroLaRe-sentida στην Πειραιώς 260 © Nicolas Calderon

▶ Με το δέλεαρ της πρώτης σκηνικής γνωριμίας οι συναντήσεις μας με τη «Βία» (24-25/9), μια υβριδική μίξη εικαστικών τεχνών και ήχου της Καναδής Μαρί Μπρασάρ, και τα «Τοπία χωρίς χρώμα» (3-4/10), ένα έργο για τη βία εναντίον των γυναικών από την ομάδα Teatro La Re-sentida.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ