Θεατρο - Οπερα

Εξημέρωση στη Στέγη

Ο συγγραφέας του «Γκιάκ» Δημοσθένης Παπαμάρκου για πρώτη φορά στη Στεγή με το έργο «Εξημέρωση»

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 730
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eximerosi, Stegi Idrimatos Onassi
© Δημήτρης Μιχαλάκης

Ο ιστορικός και συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκου γράφει την «Εξημέρωση» για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την οποία σκηνοθετεί η Γεωργία Μαυραγάνη.

Ο ιστορικός και συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκου (θυμάστε το εξαιρετικό βιβλίο του «Γκιακ», εκδ. Αντίποδες, 2014) με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δύο βραβεία Λογοτεχνίας και αρκετούς ακόμη τιμητικούς τίτλους, στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη γράφει την «Εξημέρωση» (2019). Το έργο, μια παραβολή για το πώς ο ανθρώπινος λόγος εξημερώνει και υποτάσσει την πραγματικότητα σκηνοθετεί η Γεωργία Μαυραγάνη.

Κολάζ ©Konstantinos Khaidales
Κολάζ ©Konstantinos Khaidales

Η «Εξημέρωση» είναι η τρίτη τους συνεργασία (η πιο πρόσφατη ήταν στην παράσταση «Ευμενίδες» του Αισχύλου, στο πλαίσιο της «Ορέστειας» του Εθνικού Θεάτρου (Φεστιβάλ Επιδαύρου, 2019) και ξεκίνησε ως μια σύντομη σκηνή, διάρκειας 24 λεπτών, που ήταν το 2018 η επίσημη συμμετοχή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου «The Future of Europe», το οποίο διοργάνωσε το Θέατρο της Στουτγάρδης.

Eximerosi, Stegi Idrimatos Onassi
© Δημήτρης Μιχαλάκης

Στο έργο, μύθοι και ιστορικά γεγονότα –η Ομηρική «Οδύσσεια», η «Αινειάδα» του Βιργιλίου, ο Αισχύλος, ο Ηρόδοτος, ο λόγος της νεκρής Σίβυλλας προς τον Όντιν αλλά και μαρτυρίες σύγχρονων προσφύγων– μπλέκονται επισημαίνοντας τη διάθεσή μας να μεταχειριστούμε το «πένθος» ως υλικό καλλιτεχνικής δημιουργίας και αντικείμενο αισθητικής τέρψης, αφού τον θάνατο κανείς στ’ αλήθεια δεν τον γνωρίζει γι’ αυτό και παραμένει πάντα αδάμαστος από τον χώρο, τον χρόνο και τον λόγο.

 

 

Ερμηνεύουν οι Νίκος Γιαλελής, Μάνος Πετράκης, Κωνσταντίνα Τακαλου και συμμετέχουν η αγαπημένη Ξένια Καλογεροπούλου, ο Ηλίας Κατέβας και η Ελίνα Ρίζου.

Eximerosi, Stegi Idrimatos Onassi
© Δημήτρης Μιχαλάκης

Να σας πούμε ότι στην παράσταση θα συμμετέχετε και εσείς. Λίγο πριν την έναρξη θα γίνεται λήψη μιας φωτογραφίας του «κοινού της ημέρας», που θα προβάλλεται στην οθόνη της σκηνής κατά τη διάρκεια της παράστασης και θα διαγράφεται μετά. 

Eximerosi, Stegi Idrimatos Onassi
© Δημήτρης Μιχαλάκης


Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ