- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αιμίλιος Χειλάκης
(Συν)σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Μόνος με τον Άμλετ»
Μόνος με τον Άμλετ». Ψεύδεσαι ήδη από τον τίτλο της παράστασης, αφού δεν είσαι μόνος αλλά με άλλους 8 χαρακτήρες πάνω στη σκηνή. Φτιάχνοντας την παράσταση με το σκηνοθέτη Μανώλη Δούνια, ανακαλύψαμε ότι οι πιο «αδικημένοι» χαρακτήρες στον Άμλετ είναι οι δύο γυναίκες. Η Οφηλία και η Γερτρούδη αναγκάζονται, εκβιάζονται να κάνουν πράγματα και να ακολουθήσουν μία μοίρα που ορίζουν άλλοι. Ενώ οι άνδρες συνωμοτούν και δολοπλοκούν, εκείνες υπομένουν, ακολουθούν. Είμαστε με τους αδύναμους σε αυτή την παράσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Άμλετ συγκαταλέγεται από τους ειδικούς στους Shakespeare’s villains, στους «κακούς» του Σέξπιρ. Και κακός και άπραγος, θα έλεγα εγώ. Το φάντασμα του ζητά να σκοτώσει το θείο του κι εκείνος καταφέρνει να το κάνει μόλις πέντε πράξεις μετά, κι αυτό κατά λάθος.
Δεν συμπαθείς και πολύ τον Άμλετ, ε; Όχι. Εγώ συμπαθώ τον Σέξπιρ. Είναι ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου μετά τους αρχαίους τραγικούς και κωμικούς και τον Μολιέρο. Κατέβασε κι αυτός τα δράματα των βασιλιάδων στο λαό, έφερε την πολιτική ξανά στο θέατρο. Είναι μεγαλύτερο κι από το βήμα του ανθρώπου πάνω στη Σελήνη αυτό που έκανε ο Σέξπιρ: έφερε το φως στους ανθρώπους μετά από τραγικούς καιρούς.
Είναι μονόλογος το «Μόνος με τον Σέξπιρ»; Καταρχάς είναι η ομαδική δουλειά δέκα ανθρώπων, όλης της ομάδας της αρτivities πίσω από τη σκηνή…Κι εγώ πάνω στη σκηνή, που παίζω τον αναγνώστη που διαβάζει πρώτη φορά το κείμενο. Διαβάζοντας το κείμενο αρχίζεις και παίζεις τους χαρακτήρες στο μυαλό σου, έτσι δεν πάει; Αυτή ήταν η πρώτη αίσθηση, το έναυσμα που μας οδήγησε με τον Μανώλη Δούνια να προσεγγίζουμε το συγκεκριμένο: Ένας ηθοποιός που χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει x9 για να ζωντανέψει ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του παγκόσμιου θεάτρου. Όχι, δεν είναι μονόλογος, είναι η χαρά του ηθοποιού.
Φωτό: Παναγιώτης Μουλίνος
Info
Πρεμιέρα 17/1. Ως 9/2. Σκην.: Μανώλης Δούνιας - Αιμίλιος Χειλάκης. Παρ. 21.00, Σάβ. 18.00 & 21.00, Κυρ. 20.00. €18, 15, 12(Φ), 10(Ομαδικό), 8(ΑΜΕΑ/ Άνεργοι). Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, 210 4143310 -320 (τηλ. κρατ. 210 7234567)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ηθοποιός σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Άμλετ-Σώμα σε αναίρεση» στο θέατρο Άβατον
Η Άννα Σωτρίνη σκηνοθετεί το διαχρονικό έργο του Ευγενίου Λαμπίς
Μία ιστορία έλξης και κυριαρχίας, όπου η επιθυμία γίνεται πεδίο μάχης
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 7 Μαρτίου στη Μονή Λαζαριστών
Ο «Μισάνθρωπος», η «Βότκα Μολότοφ», η «Κυρά της Ρω» στο Θέατρο Φιλίπ και η «Αλίκη στη Χώρα των Ψαριών» στον Ελληνικό Κόσμο
Η ξεχωριστή ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου διηγείται τη ζωή της
Από την «Αχόρταγη σκιά» του Μαριάνο Πενσότι μέχρι τον «Σωσμένο» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης συναντά τη Λένα Κιτσοπούλου στην πολύκροτη διασκευή του «Σωσμένου» και μιλάει στην Athens Voice για το θέατρο, το σινεμά και τη ζωή του
Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή της παράστασης «Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας στο θέατρο Τζένη Καρέζη
Το έργο ζωντανεύει με έναν εξαιρετικό θίασο και την ηχηρή παρουσία του κειμένου του συγγραφέα Γιώργου Διαλεγμένου
Ο γνωστός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Εσύ και τα σύννεφά σου» στο θέατρο Μετς
Ο Λευτέρης Γιοβανίδης μεταφέρει το παγκόσμιας εμβέλειας μυθιστόρημα για πρώτη φορά σε σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
Η Ελένη Ράντου κλείνει το μάτι στους θεατές για τη θεατρική «έκρηξη» γέλιου και συγκίνησης που ετοιμάζονται να βιώσουν.
Η Φωτεινή Μπαξεβάνη ζωντανεύει επί σκηνής τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη
Η ανατρεπτική ματιά του Θωμά Μοσχόπουλου σε ένα κλασικό έργο
Μιλήσαμε με τον δημοφιλή πρωταγωνιστή του «Μεγάλου µας Τσίρκου»
Μυστικά, αποκαλύψεις και παρεξηγήσεις στα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας
Η μουσική παράσταση για την ελληνική μετανάστευση στη Νέα Υόρκη του Μεσοπολέμου κάνει πρεμιέρα στις 19 Μαρτίου
Ο Θοδωρής Οικονόμου και ο Γιάννης Καλαβριανός μάς επανασυστήνουν το έργο του 1891, με πρωτότυπη μουσική και ενορχήστρωση και καινούργιο κείμενο σε δεκαπεντασύλλαβο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.