Θεατρο - Οπερα

Η Comédie-Française και ο Ivo van Hove στο «γήπεδο» του Ευριπίδη

Η παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών, «Ηλέκτρα/Ορέστης», έρχεται στην Επίδαυρο χαρίζοντας στον Ιούλιο το πιο δυνατό φινάλε

img-2444_1.jpg
Έρρικα Ρούσσου
ΤΕΥΧΟΣ 712
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φεστιβάλ Αθηνών / Comédie-Française, Ivo van Hove «Ηλέκτρα/Ορέστης»

H «Ηλέκτρα» και o «Ορέστης» του Ευριπίδη θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, από την Comédie-Française και τον Ίβο βαν Χόβε.

Κεραυνοβόλος έρωτας. Βία. Χειροκρότημα. Η σχέση του ρηξικέλευθου βέλγου σκηνοθέτη Ίβο βαν Χόβε με τις παραστάσεις του μπορεί να περιγραφεί άψογα από αυτό το δυναμικό τρίπτυχο. Στο σκηνικό μπροστά του υποκλίνεται και ο θίασος Comédie-Française, που πίσω στο 1680 στηνόταν από τους ηθοποιούς του Μολιέρου ως η κολεκτίβα που θα κατακτήσει τα θέατρα του κόσμου. Και τα κατέκτησε.

Φεστιβάλ Αθηνών / Comédie-Française, Ivo van Hove «Ηλέκτρα/Ορέστης»

Στις 26 & 27 Ιουλίου στις 21.00 δύο κείμενα του Ευριπίδη, αυτό της «Ηλέκτρας» και εκείνο του «Ορέστη», θα παρουσιαστούν με τον παραπάνω εκρηκτικό συνδυασμό ενώπιον του κοινού της Επιδαύρου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία της Comédie-Française με τον Ίβο βαν Χόβε μετά την επίσημη πρώτη τους στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2016 και τόσο ο γενικός διευθυντής του θιάσου, Éric Ruf, όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, καρπώνονται την επιτυχία μιας μαγικής συνένωσης στο σημαντικότερο θέατρο του κόσμου, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.  

Ο Ίβο βαν Χόβε, που πέρσι εντυπωσίασε ανοίγοντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2018 με τη σκηνική μεταφορά των κινηματογραφικών έργων του Μπέργκμαν «Περσόνα» / «Μετά την πρόβα», συνεχίζει τις «αλχημείες» αυτή τη φορά με δύο κείμενα του Ευριπίδη τα οποία αφηγούνται την ιστορία της Ηλέκτρας και του Ορέστη στη συνέχειά της, εξηγώντας το πώς τα δύο αδέρφια ξαναβρέθηκαν και συμμάχησαν για να εκδικηθούν τη μητέρα τους, Κλυταιμνήστρα, και τον εραστή της, Αίγισθο. Η παράσταση σηματοδοτεί την υποδοχή της «Ηλέκτρας» του Ευριπίδη στο ρεπερτόριο της Comédie-Française, ενώ η τελευταία παρουσίαση του «Ορέστη» στην Αίθουσα Ρισελιέ χρονολογείται από το 1923.

Φεστιβάλ Αθηνών / Comédie-Française, Ivo van Hove «Ηλέκτρα/Ορέστης»

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του καλλιτεχνικού θεατρικού γίγνεσθαι, το οποίο έχει ήδη λάβει διθυραμβικές κριτικές από τους New York Times έπειτα από την πρεμιέρα του στο θέατρο Ρισελιέ στο Παρίσι: «Ξεχάστε το Game of Thrones. Κανένας δεν ξέρει τη βία καλύτερα από τον Ευριπίδη».

Φεστιβάλ Αθηνών / Comédie-Française, Ivo van Hove «Ηλέκτρα/Ορέστης»

Λίγα λόγια για το έργο
Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης είναι αδέρφια. Νέοι, πληγωμένοι, εύθραυστοι και ευάλωτοι, μετατρέπονται σε άγρια ζώα. Στην πραγματικότητα δεν γνώρισαν ποτέ τον πατέρα τους, που είχε φύγει ως αρχιστράτηγος του στρατού των Αργείων στον πόλεμο της Τροίας. Η απουσία του τον καθιστά ήρωα στα μάτια τους. Η μητέρα τους, η Κλυταιμνήστρα, είναι ο εχθρός. Το σπίτι, το πεδίο της μάχης. Αποδιωγμένοι, η Ηλέκτρα και ο Ορέστης γίνονται από παιδιά βασιλέων πρόσφυγες στην ίδια τους την οικογένεια, στην ίδια τους την πατρίδα.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ