- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η διάσημη αιρετική σάτιρα του Όσκαρ Ουάιλντ έρχεται στην Αθήνα από το Theatre Lab Company για 6 μόνο παραστάσεις.
Η Αναστασία Ρεβή, που έχει σκηνοθετήσει την παράσταση, μίλησε στην Α.V. :
«Η ΣΑΛΩΜΗ είναι μια ιστορία grotesque, ένα σκληρό παραμύθι, ένα τριπάκι στο χρόνο και στο όνειρο που ενίοτε γίνεται εφιάλτης. Δεν έχει κανένα ρεαλισμό ή αντικατοπτρισμό γνώριμης συνθήκης, δεν έχει τίποτα σύγχρονο και δεν αγγίζει κοινωνικά ζητήματα, ούτε ζητήματα κρίσης.
Αντιθέτως, είναι μία παράσταση αισθήσεων, εκπλήξεων και απολαύσεων, ένα δράμα εποχής που αυτοσαρκάζεται, μια μελαγχολική extravaganzia τοποθετημένη στο 1930 με ζωντανή μουσική, φως κεριών, αλκοόλ και αρώματα. Μία από τις διάσημες φράσεις του Oscar Wilde θα έλεγα ότι αντιπροσωπεύει απόλυτα τόσο την παράσταση όσο και εμένα ως σκηνοθέτη: «Τίποτα δεν μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή παρά μόνο οι αισθήσεις και τίποτα δεν μπορεί να θεραπεύσει τις αισθήσεις παρά μόνο η ψυχή- Nothing can cure the soul but the senses, just as nothing can cure the senses but the soul»
Το πάρτι γενεθλίων του βασιλιά Ηρώδη παίρνει αναπάντεχη τροπή, όταν ένα κόκκινο νήμα πόθου και εκδίκησης ξετυλίγεται μέσα στην ερωτική, φορτισμένη και παρακμιακή ατμόσφαιρα του 1930, μιας και η ιστορία τοποθετείται στην περίοδο Art Nouveau. Σε πρώτο πλάνο η έφηβη μοναχοκόρη, ο ηδονιστής πατριός βασιλιάς και η ζηλόφθονη μητέρα βασίλισσα. Σε δεύτερο ο ανεκπλήρωτος έρωτας, το φιλί, το φεγγάρι, ο θάνατος και τα λόγια ενός προφήτη μας προετοιμάζουν για τον σκανδαλιστικό χορό της νεαρής Σαλώμης, που χόρεψε για τον πατριό της, ζητώντας ως ανταμοιβή το κεφάλι του προφήτη Jokanaan.
Το λογοκριμένο από την αγγλική κοινωνία θεατρικό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ σκονιζόταν για 40 χρόνια στα ράφια, αφού είχε χαρακτηριστεί από τον εξεταστή των θεατρικών έργων και την Αγγλική αριστοκρατία ως "νοσηρό, εξωφρενικό και απωθητικό". Η ιδιοφυΐα του Ιρλανδού συγγραφέα αποτυπώνει με σκοτεινό σαρκασμό και σαγήνη την ακρότητα του πόθου, ενώ η δημιουργική φαντασία της Αναστασίας Ρεβή αποκαλύπτει την κρυμμένη ομορφιά της παρακμής και γοητεύει το κοινό, που αποτελώντας μέρος του σκηνικού χώρου, συμμετέχει σε αυτή την site- specific παράσταση, τσουγκρίζοντας το ποτό του και τσιμπώντας από τα ορεκτικά της γιορτής.
Η σκηνοθέτης Αναστασία Ρεβή ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Από το 1998 έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση της βραβευμένης θεατρικής ομάδας Theatre Lab Company. www.theatrelab.co.uk/ www.anastasiarevi.co.uk/
Η παράσταση έχει ζωντανή μουσική και παίζεται στα αγγλικά.
Σκην.: Αναστασία Ρεβή/ Παίζουν: Denise Moreno, Νίκος Πουρσανίδης, Helen Bang, Tyler Coombes, Κώστας Καβακιώτης, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Beatrice Hatzipateras-Dodgeon, Δημήτρης Κουιμτσίδης
CABARET VOLTAIRE, Μαραθώνοs 30,Μεταξουργείο, 210 5227046, 30/10-4/11, 20:30, (Κυριακή 3/11 στις 18:00), €14 (στην τιμή περιλαμβάνονται ένα ποτήρι κρασί ή μία μπύρα και μικρά ορεκτικά)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Σάββας Στρούμπος σκηνοθετεί την τραγωδία του Ευριπίδη
Η πλοκή φέρνει στο φως τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, τον μύθο και τον ρεαλισμό
H μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ έρχεται στην Αττική
Η γνωστή ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Η φωνή της Λουντμίλα» στο θέατρο Τζένη Καρέζη- Μια παράσταση με αφορμή τα 40 χρόνια από την έκρηξη του Τσέρνομπιλ
Παραστάσεις που συνεχίζονται από τις προηγούμενες σεζόν
Στον κεντρικό ρόλο, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου - Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας
Η παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν επιστρέφει τη σεζόν 2026- 2027 σε νέα θεατρική στέγη
Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια, ιδρύτρια και πρόεδρος της Womenale, μιλά στη Thess Voice
Τρεις παραγωγές που ξεχώρισαν στην Κύπρο την περασμένη σεζόν έρχονται στην Αθήνα
Οι θεατρικές παραστάσεις που έρχονται στα ανοιχτά θέατρα, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής τους περιοδείας
Κοστούμια, φωτογραφίες και σπάνιο υλικό
Η κληρονομιά του ακροβατεί ανάμεσα στη Συντέλεια και στο ξεφάντωμα του καρναβαλιού
Με αφετηρία τον Δημοσθένη, η παράστση μιλά για την εξουσία του λόγου, την ταυτότητα και τους ανομολόγητους έρωτες
Η καλλιτεχνική διευθύντρια μιλάει για το θέατρο, τη δημιουργία και τη θέση την οποία υπηρετεί πιστά από το 2022.
Στο απόλυτο σκοτάδι, όλες οι αισθήσεις ξυπνούν
Ο προγραμματισμός για τη σεζόν 2026-2027
Ο ιδρυτής του νέου θεατρικού χώρου μιλά στην ATHENS VOICE για τη φιλοσοφία και τον προγραμματισμό του
Η παράσταση είχε αναβληθεί λόγω πυρκαγιών
Οι πρεμιέρες και οι επαναλήψεις στα θέατρα Άνεσις, Νέος Ακάδημος και Χορν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.