Θεατρο - Οπερα

H Γαβριέλλα Ουσάκοβα, η θρυλική πόρνη της Αθήνας επιστρέφει στα Εξάρχεια

Μέσα από μία παράσταση της ομάδας όχι παίζουμε, στα πλαίσια του UrbanDig Project

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
urbandig_dt-08_.jpg
Η ομάδα όχι παίζουμε εμπνέεται από την εμβληματική φιγούρα της Γαβριέλλας Ουσάκοβα, της δημοφιλούς ιερόδουλης της Αθήνας που ξεχώρισε για το ήθος, την εχεμύθεια, την κοινωνική προσφορά, την συμβολή της στην ελληνική αντίσταση τα χρόνια της κατοχής και συγκλόνισε όλη την Ελλάδα με τον βίαιο θάνατό της και ανεβάζει μία πρωτότυπη παράσταση λόγου, μουσικής και χορού στο Λόφο του Στρέφη. Το Γαβριέλλας rock σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη έρχεται από την 1η έως τις 17 Ιουνίου για να μας μεταφέρει στο μυαλό του υποτιθέμενου δολοφόνου της.
 
urbandig_dt-03_.jpg
 
Η Γαβριέλλας Ουσάκοβα, η οποία ασκούσε το επάγγελμά της μέχρι το τέλος της ζωής της, στραγγαλίστηκε στο σπίτι της το 1991 σε ηλικία 75 ετών. Η δολοφονία παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστη. Αυτή είναι η αφορμή για να ξεχτυλιχθεί το κουβάρι της παράστασης που ακολουθεί τον υποτιθέμενο δολοφόνο της Γαβριέλλας. Προσπαθώντας να κατασκευάσει μια πιστευτή απολογία που θα τον γλιτώσει από την καταδίκη, ο δολοφόνος συγχέει τη μνήμη της αποτρόπαιης πράξης με την έμμονη φαντασίωση της μονομαχίας μ’ έναν βράχο.Ο λόφος του Στρέφη, παλιό λατομείο αργίλου στο κέντρο της Αθήνας, γίνεται το σκηνικό ενός έργου για την ύλη της ζωής και την ικανότητα των ανθρώπων να αφομοιώνουν και να μετουσιώνουν το ρευστό υλικό της σύγχρονης πόλης. 
 
urbandig_dt-14_.jpg
 
Το Γαβριέλλας rock είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από την «ανοιχτή πόρτα» της Γαβριέλλας σε όλους και όλα, και τον τρόπο που οικοδόμησε τη ζωή της στο αβέβαιο έδαφος της Αθήνας του 20ου αιώνα. Η παράσταση παρουσιάζεται στον πεζόδρομο Ανεξαρτησίας και στον απέναντι αργιλώδη βράχο.  Εκεί που η «απόδραση» από την πόλη είναι ζήτημα μερικών σκαλοπατιών. «Αλήθεια, απόδραση από τι;», είναι το ερώτημα που θέτει η ομάδα. 
 
Το UrbanDig Project είναι η καλλιτεχνική, ερευνητική, κοινοτική πλατφόρμα της ομάδας όχι παίζουμε. Είναι ένα μοντέλο δράσης που συνδυάζει ποιοτική έρευνα, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και κοινοτικές δράσεις στο δημόσιο χώρο και καταλήγει κάθε φορά σε μια site-specific παράσταση.  Μετά το Δουργούτι και την Ομόνοια, η ομάδα «ανασκάπτει» το λόφο Στρέφη. 
 
urbandig_dt-13_.jpg
 
Το UrbanDig_Ushakova εμπνέεται από τη στάση της Γαβριέλλας απέναντι στον χρόνο και την παροιμιώδη φράση της «προπαντός, δε βιάζομαι». Με επίκεντρο τον φυσικό λόφο ως νησίδα άμεσης «απόδρασης» στην καρδιά της Αθήνας, διερευνά και δημιουργεί ρωγμές στην κανονικότητα του χρόνου, όπως τον αντιλαμβανόμαστε καθημερινά στη πόλη. Η παράσταση Γαβριέλλας rock επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Πέρα από την παράσταση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις δράσεις:
 
• «Δοκιμές Ανάβασης»: εναλλακτικές επισκέψεις στο Λόφο Στρέφη με σκοπό την επανοικειοποίηση της περιοχής από κατοίκους και περαστικούς
• "Πού βαδίζουμε, κύριοι":  κατασκευή ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού με στοιχεία performance ως εργαλείο για τη συλλογική λήψη αποφάσεων σε «κοινό» χρόνο.
• Συμμετοχή στη Βαλέτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2018
• Συμμετοχή στην Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου 2018
 
 
Info: Γαβριέλλας rock,1-17 Ιουνίου, Λόφος Στρέφη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης
Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου
Κείμενο: Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνογραφία: Άννα Μαγουλιώτη
Κατασκευή Kοστουμιού Ειρήνης Αλεξίου: Φρόσω Σενδόνα
Οργάνωση Παραγωγής: Νάντια Σιώκου
Βίντεο: Γιώργος Γκουνέζος
Φωτογραφίες: Irina Vosgerau
Ερμηνεύουν: Ειρήνη Αλεξίου, Λεονάρδος Μπατής, Γιώργος Σαχίνης, ο Εαυτός
 
Μέρες και ώρα παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
1-2-3, 8-9-10, 15-16-17 Ιουνίου στις 19:00
Αφετηρία*: οδός Πετσόβου 12, ισόγειο, λόφος Στρέφη.
Διάρκεια: 75 λεπτά
Τηλέφωνο Kρατήσεων:  6985 069 300
Τιμές εισιτηρίων: 8€, φοιτητικό/ανέργων 5€
 
*Η εισαγωγή της παράστασης είναι περιπατητική. Υπάρχει πρόβλεψη για άτομα με δυσκολία βάδισης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.