Πέθανε ο σκηνοθέτης του θεάτρου, σερ Πίτερ Χολ – Ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας λάτρης της Ελλάδας
Ιδρυτής του Royal Shakespeare Company, πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και λάτρης της Ελλάδας
Ο σερ Πίτερ Χολ, Βρετανός σκηνοθέτης και ιδρυτής της Royal Shakespeare Company, γνώριμος του ελληνικού θεατρικού κοινού, καθώς τον γοήτευε η Ελλάδα, η ιστορία της, οι ήρωες και οι τραγικοί της, έφυγε από τη ζωή ηλικία 86 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου, του οποίου υπήρξε διευθυντής.
Το 2011 ο Πίτερ Χολ είχε διαγνωσθεί με άνοια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βασιλικού Εθνικού θεάτρου, ο σκηνοθέτης έφυγε χθες Δευτέρα (11/9) από τη ζωή στο University College Hospital, όπου νοσηλευόταν.
Ο Πίτερ Χολ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1930 στο Σάφολκ της Μεγάλης Βρετανίας. Μοναχοπαίδι αγροτικής οικογένειας με πατέρα ανθρακωρύχο και αργότερα διοικητικό υπάλληλο, δεν είχε μεγάλη επαφή με την τέχνη.
Όμως, από τα 14 του χρόνια θέλησε να γίνει σκηνοθέτης, πριν καν μπορέσει να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό το επάγγελμα.
Η πορεία του άρχισε από ερασιτεχνικές παραστάσεις στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για να ακολουθήσουν παραστάσεις στο Λονδίνο, και σαιξπηρικά έργα στο Στράτφορντ.
Σε ηλικία περίπου 25 χρόνων, ο Χολ ανέβασε σε παγκόσμια πρώτη στην αγγλική γλώσσα το έργο τουΣάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» και το 1960, σε ηλικία 29 ετών, ίδρυσε της Royal Shakespeare Company, του οποίου ήταν διευθυντής μέχρι το 1968.
Το 1973 διορίστηκε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και ήταν υπεύθυνος για την μετεγκατάστασή του από το θέατρο Old Vic στη σημερινή του θέση, σε ένα ειδικά κατασκευασμένο χώρο στο Σάουθ Μπανκ του Τάμεση.
Ανάμεσα στις παγκόσμιες πρεμιέρες που είχε σκηνοθετήσει ο Χολ είναι τα έργα «Επιστροφή» του Χάρολντ Πίντερ και το «Αμαντέους» του Πίτερ Σάφερ. Η τελευταία του παραγωγή στο Εθνικό ήταν η «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ το 2011. Ο Χολ είχε έξι παιδιά και εννέα εγγόνια.
«Στεκόμαστε όλοι στους ώμους γιγάντων και οι ώμοι του Πίτερ Χολ στήριξαν ολόκληρο το βρετανικό θέατρο όπως το γνωρίζουμε», ανέφερε ο συνάδελφός του εκλιπόντος, Ρούφους Νόρις, διευθυντής του Εθνικού θεάτρου.
Από την πλευρά του, ο Κρεγκ Νότραν, σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής της Royal Shakespeare Company (RSC), ανέφερε: «Χάθηκε ένα σπουδαίο πνεύμα».
Εκτός από μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, ο Χολ είχε σκηνοθετήσει και παραστάσεις όπερας, ενώ περιστασιακά ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο διακεκριμένος υπερασπιστής του θεάτρου και των τεχνών, αγωνιζόταν για να πείσει τις κυβερνήσεις από όλο το πολιτικό φάσμα να διατηρήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για τις τέχνες.
Ο Πίτερ Χολ ήταν ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεατρικός σκηνοθέτης και ιμπρεσάριος, η επιρροή του οποίου στην καλλιτεχνική ζωή της Βρετανίας τον 20ο αιώνα ήταν απαράμιλλη», προστίθεται στην ανακοίνωση του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου για τον θάνατο του.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης στο θέατρο Τέχνης μπήκαμε στις πρόβες και μιλήσαμε με τους συντελεστές
Πέρυσι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού θεάτρου
Δύο έφηβοι στο χείλος του γκρεμού. Ένας φόνος που θα αλλάξει τα πάντα. Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στα Χάιλαντς της Σκωτίας
Από το «Σκίτσο 3» της Πειραματικής Σκηνής μέχρι την «Ηλέκτρα εντός» του Πορεία
Η Athens Voice εξασφάλισε μέρος από το ανέκδοτο φωτογραφικό αρχείο που ανήκει στην ανιψιά του συγγραφέα, Έλλη Αρτέμη-Ταχτσή, και βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας
Το ανεκτίμητο έργο του συγγραφέα που διακωμωδούσε τις αδυναμίες των ανθρώπων
Μια μουσική παράσταση της bijoux de kant για την αισθητική της ερωτικής επιθυμίας
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια για το έργο του Στίβεν Κινγκ που παίζεται στο θέατρο Άνεσις
Ο Αστέριος Πελτέκης διασκευάζει το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή για τη χρυσή εποχή των σκυλάδικων
Η ηθοποιός υποδύεται μαζί με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της παράστασης τη ζωή και το έργο της Ανί Ερνό στην παράσταση «Τα Χρόνια»
Είδαμε την παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου και φτιάξαμε… συκώτι
Η γνωστή ηθοποιός παίζει στην παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» στο θέατρο Ζίνα
Τελευταίες παραστάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Το σπίτι στην Εθνική- Ένα ήσυχο μέρος» στο θέατρο Άλφα- Ληναίος Φωτίου
Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται τον Χουάν στο «Τεστ», σε σκηνοθεσία Χρήστου Σούγαρη
Η γνωστή ηθοποιός μας μιλά για τον ρόλο της στην παράσταση της Χαράς Ρόμβη στο Από Μηχανής Θέατρο
Δυνατά κείμενα, μεγάλοι σκηνοθέτες, σπουδαίες ερμηνείες
Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή του «Festen» στο θέατρο Άλμα
Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη με αφορμή τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ερρίκου Ίψεν
Ο Δημήτρης Τάρλοου μεταφέρει την επιδαυρική παραγωγή σε εσωτερικό περιβάλλον, μεταφέροντάς μας «πιο μέσα» στο παλάτι, στους χώρους υποδοχής του.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.