Θεατρο - Οπερα

Υπήρξαν, άραγε, βρικόλακες στην Ελλάδα;

Η παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του ΠΙΟΠ στη Δημητσάνα

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
361971-749232.jpg

Όλοι μας έχουμε ακούσει διάφορους μύθους  για τους βρικόλακες  όταν ήμασταν παιδιά και σίγουρα κάποιο βράδυ θα  κάναμε πλάκα σε κάποια παρέα. Δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας, γνωστοί για την τροφή τους από αίμα ανθρώπων, κυκλοφορούν  μόνο νύχτα με μεγάλους κυνόδοντες για να μπορούν να τρυπάνε με ευκολία το δέρμα των θυμάτων τους.

Με αφορμή την πανσέληνο του Ιουλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ο  Έλλην Βρυκόλαξ» την Παρασκευή 7 Ιουλίου, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα.

Η παράσταση παρουσιάζει ένα κεφάλαιο της ελληνικής λαογραφίας , που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στη χώρα μας και αφορά το φαινόμενο των βρικολάκων, όπως εκδηλώθηκε στην Ελλάδα τους νεώτερους χρόνους. Μέσα από ημερολόγια ξένων περιηγητών στην προεπαναστατική Ελλάδα, άρθρα εφημερίδων, τοπικούς μύθους, προφορικές παραδόσεις, αλλά και λογοτεχνικά κείμενα, σημειωματάρια, ένα μεταφυσικό μπουλούκι διηγείται τα πάθη και τις αντιδράσεις των ανθρώπων, τα συναισθήματα που βίωσαν μπροστά στον φόβο των βρικολάκων.

Υπήρξαν, άραγε, βρικόλακες στην Ελλάδα;

Με βασικό οδηγό τις κινήσεις του σώματος και τη μουσικότητα της γλώσσας, η παράσταση κινείται στη λογική του site specific, αναπτύσσεται δηλαδή με αφετηρία τον ίδιο τον χώρο παράστασης σε συνεργασία με τις ιδιαίτερες εννοιολογικές και χωροταξικές ιδιαιτερότητές του και καλεί τον θεατή όχι απλώς να παρακολουθήσει, αλλά να συμμετέχει σ’ αυτόν τον αλλόκοτο κόσμο, να πάρει μέρος και ο ίδιος σε αυτή τη διαφορετική παράσταση.

Η παράσταση αποτελεί μια μεγάλη προσπάθεια του Πολιτιστικού  Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, για την προβολή και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς. Το  κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υποστηρίζει τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και θέλει να αναδείξει τον κόσμο της τέχνης και του θεάτρου μέσα από  μια ξεχωριστή τοποθεσία στην ύπαιθρο, στον παραδοσιακό πέτρινο οικισμό της Δημητσάνας, λίγες μόλις ώρες από την Αθήνα.


Info: 7/7/2017, 21.30, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Κεφαλάρι Άη-Γιάννη, Δημητσάνα, www.piop.gr

Είσοδος ελεύθερη

Συντελεστές

Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Κωνσταντίνος Ντέλλας

Καλλιτεχνική επιμέλεια κουστουμιών: Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Καλλιτεχνική επιμέλεια και κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Χρήστος Συμεωνίδης

Μουσική σύνθεση και επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Κτιστάκης

Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής

Σύμβουλος κατασκευής κουστουμιών: Αδαμαντία Νοτάρογλου

Παίζουν: Αντρέας Κυριάκου, Λεμονιά Νταλλαρή, Κωνσταντίνος Ντέλλας, ΦανήΠαναγιωτίδου, Δέσποινα–Ντορίνα Ρεμεδιάκη

Φωτογραφία και video προώθησης: Χρήστος Συμεωνίδης

Επιμέλεια παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θοδωρής Αμπαζής: Στο μουσικό θέατρο όλοι συντονίζονται, έχουν κοινή αναπνοή
Θοδωρής Αμπαζής: Στο μουσικό θέατρο όλοι συντονίζονται, έχουν κοινή αναπνοή

Τι μας είπε για τα ιστορικά γεγονότα και τη σχέση τους με το σήμερα, τους ακίνητους ταξιδιώτες και την παράσταση «Ματαρόα στον ορίζοντα» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.