Θεατρο - Οπερα

Η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν πάει διακοπές

Η Εθνική Λυρική Σκηνή επελαύνει σε όλη την Αθήνα και την Ελλάδα φτάνοντας παντού...

41806-94163.jpg
Κατερίνα Ι. Ανέστη
ΤΕΥΧΟΣ 392
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκηνικό του Στέφανο Πόντα για τον «Τροβατόρε
Σκηνικό του Στέφανο Πόντα για τον «Τροβατόρε

45 νέες παραστάσεις ως τις 29 Ιουλίου. Η Εθνική Λυρική Σκηνή όχι μόνο δεν βυθίστηκε από την οικονομική κρίση, αλλά επελαύνει σε όλη την Αθήνα και την Ελλάδα φτάνοντας παντού: από το Ηρώδειο και τα δημοτικά σχολεία, μέχρι την άγονη γραμμή.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης να έχεις πάντα στο νου σου τον κίνδυνο, αλλά δες και άρπαξε τις ευκαιρίες» ήταν η συμβουλή του Τζον Κένεντι. Προφανώς στην Εθνική Λυρική Σκηνή γνωρίζουν άριστα από πολιτική, γιατί έκαναν πράξη το μότο του JFK κατορθώνοντας μέσα στη βαθύτερη κρίση να επαναφεύρουν την ταυτότητά της, προσθέτοντας στην κορυφή τα χαρακτηριστικά της εξωστρέφειας, της πολυγλωσσίας, του πειραματισμού, του συλλογικού και βαθιά κοινωνικού χαρακτήρα.

Από το λεωφορείο της Λυρικής, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέχρι πριν από λίγες μέρες που το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» οδήγησε σε ένα ακόμα ευφρόσυνο sold out (ναι, εν μέσω της κρίσης), η Λυρική μετράει επιτυχίες.

Αυτή η ορμή δεν σταματά. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μύρων Μιχαηλίδης ανακοίνωσε 45 νέες παραγωγές για το καλοκαιρινό πρόγραμμα, που διαμορφώθηκε πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες: νέες παραγωγές όπερας, παραγωγές μπαλέτου, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις εκτός Αθηνών.

Νέες παραγωγές Όπερας

Το αρχετυπικό δράμα του ρομαντισμού, η όπερα «Τρoβατόρε» του Βέρντι, είναι η πρώτη μεγάλη παραγωγή της για φέτος στο Ηρώδειο σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς του Ιταλού Στέφανο Πόντα. Ο Ιταλός μάγος της όπερας, όπως τον αποκαλούν, δηλώνει υπό κατάληψη από το μεγαλείο του Ηρωδείου: «Ετοίμασα ένα έργο αρχαίο, απλό, κόντρα στο μοντερνισμό. Δεν θα δείτε καμία προβολή ή χρήση της τεχνολογίας. Θέλω το κοινό να νιώσει θεατής του εαυτού του και της ιστορίας».

Στη σκηνή του Ηρωδείου θα πρωταγωνιστήσουν μονωδοί διεθνούς εμβέλειας. Ο Δημήτρης Πλατανιάς, λίγες εβδομάδες μετά την αποθέωσή του στο Kόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, έρχεται στην Αθήνα για το ρόλο του Κόμη ντι Λούνα. Η Ιάνο Ταμάρ θα ερμηνεύσει τη Λεονόρα μετά από μια σειρά εμφανίσεων σε Κόβεντ Γκάρντεν, Όπερα της Βιέννης, Όπερα της Λυών, Σκάλα του Μιλάνου (όπου συνεργάστηκε με τον Ρικάρντο Μούτι). Η πρωταγωνίστρια της Σκάλας του Μιλάνου Μαριάννα Πεντσέβα θα ερμηνεύσει το ρόλο της Ατσουτσένα, ενώ τον Μανρίκο θα ερμηνεύσει ο τενόρος Βάλτερ Φρακάρο με εμφανίσεις από τη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης ως το Τόκιο. Αυτόν τον Ιούνιο ο «Τροβατόρε» επιστρέφει στο Ηρώδειο μετά από 30 χρόνια (είχε ανέβει ξανά το 1982).

Η Λυρική θα επιστρέψει με δεύτερη παραγωγή στο Ηρώδειο, με την «Τόσκα» του Πουτσίνι σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του διάσημου Ούγκο ντε Άνα. Το δημοφιλές θρίλερ της όπερας έρχεται επίσης με διεθνούς επιπέδου διανομή (Ντανιέλα Ντεσί, Καρλ Τάνερ, Λάντο Ατανέλι, Τάσος Αποστόλου).

Ανάμεσα στις δύο εμφανίσεις στο Ηρώδειο, η Λυρική θα παρουσιάσει τρία έργα σύγχρονης όπερας σε μια ενιαία παράσταση δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη νέων Ελλήνων δημιουργών. Θα δούμε τον «Διωγμένο» της Ευαγγελίας Τόνια και το «Ο Φρόιντ για εκείνη» του Ιωσήφ Βαλέτ, έργα που προέκυψαν από το διαγωνισμό για νέο έργο σύγχρονης όπερας που προκήρυξε η ΕΛΣ. Θα παρουσιαστεί επίσης η «Παλίρροια» του Μπόρις Μπλάχερ. Κοινή γραμμή και ζητούμενο και των τριών έργων είναι η ψυχανάλυση.

Χορεύοντας με τη Λυρική

Το φθινόπωρο το επιχείρησε για πρώτη φορά και το κοινό ενθουσιάστηκε. Τώρα η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφει στο δημόσιο χώρο με δύο βραδιές χορού στη Ρωμαϊκή αγορά. Το Μπαλέτο της ΕΛΣ χορογραφεί για αυτές τις βραδιές κάτω από την Ακρόπολη το «Ταξίδι του Μότσαρτ» (Κονσέρτο για πιάνο Νο23) και το «Έργο 73» του Μπετόβεν (Κοντσέρτο για πιάνο Νο 5, «Αυτοκρατορικό»). Ο Ρενάτο Τζανέλλα έχει επιλέξει μια σύγχρονη μινιμαλιστική ερμηνεία της μουσικής για τον Μότσαρτ, αλλά και να αποδώσει φόρο τιμής στην αυτοκρατορική όψη της τέχνης του χορού για τον Μπετόβεν.

Ακολουθούν οι νέοι χορογράφοι του μπαλέτου της ΕΛΣ, στο θέατρο Ολύμπια. Οκτώ χορευτές σε ισάριθμες χορογραφίες, σε δικό τους θέμα και μουσική. Η ενθάρρυνση της νέας δημιουργίας αποτελεί σταθερό στοίχημα της ΕΛΣ, κυρίως στη δεδομένη φάση που το βήμα έκφρασης για αυτούς συρρικνώνεται επικίνδυνα. (είσοδος ελεύθερη)

Η Λυρική στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στην Ελλάδα

Καθώς το βλέμμα είναι στραμμένο στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Νιάρχος» όπου θα συστεγαστούν η Λυρική και η Εθνική Βιβλιοθήκη, οι δύο φορείς κάνουν μια πρώτη «συνάντηση». Στο αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα παρουσιαστεί η Όπερα της Βαλίτσας με την «Μποέμ» του Πουτσίνι (ένα έργο με το οποίο η ΕΛΣ έχει ήδη ταξιδέψει σε συνοικίες της Αθήνας). Στόχος της κοινής δράσης δεν είναι μόνο η προετοιμασία για το μέλλον, αλλά και η ενίσχυση του κέντρου της Αθήνας αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Ναυπλίου. Η Όπερα Στούντιο θα βρεθεί στο Δημοτικό σχολείο Αντιπάρου, ενώ το Μπαλέτο της Λυρικής θα παρουσιάσει το «Όλοι χορεύουν Βαλς» στο Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο.

Η Λυρική συμμετέχει όμως και στο κίνημα αγάπης για τα αρχαία θέατρα μέσω της συνεργασίας με το Διάζωμα που δημιούργησε ο Σταύρος Μπένος. Θα παρουσιαστούν δράσεις και παραστάσεις σε θέατρα που έχουν αποκατασταθεί, αρχίζοντας με την Όπερα βαλίτσας στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Η ΕΛΣ αξιοποίησε στο έπακρο τη δυνατότητα που παρέχουν χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ και έτσι παρουσιάζει με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ το πρόγραμμα «Η Όπερα διαδραστικά στα σχολεία». Οι μαθητές δημοτικών σχολείων θα γνωρίσουν τη λειτουργία της όπερας μέσα από τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Ροσίνι. Τα παιδιά θα ετοιμάσουν την πρώτη μέρα τα σκηνικά και τα κοστούμια, θα παρακολουθήσουν τις πρόβες με τη χορωδία και την ορχήστρα και τη δεύτερη μέρα θα παρακολουθήσουν την παράσταση. Μια πλήρης διαδικασία μύησης των παιδιών στην όπερα.

Στο Θέατρο Ολύμπια επτά σπουδαστές του Όπερα Στούντιο της ΕΛΣ θα παρουσιάσουν την κωμική όπερα «Ένας άντρας για όλες τις δουλειές», ενώ θα γίνει και η παρουσίαση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού.  

Πρόγραμμα

«Το Ελιξίριο του έρωτα» 16, 17, 18, 19, 20/7, Θέατρο Ολύμπια

Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία 15/5 - 8/6, σε 8 δημοτικά σχολεία της Αττικής

Η Όπερα της Βαλίτσας στην Εθν. Βιβλιοθήκη 27/5, Αναγνωστήριο Εθνικής Βιβλιοθήκης

«Ένας άντρας για όλες τις δουλειές» 1-2/6, Θέατρο Ολύμπια

Το Όπερα Στούντιο στο Φεστιβάλ Άγονη Γραμμή Γόνιμη 9/6, Δημοτικό Σχολείο Αντιπάρου

«Τροβατόρε» 10-14/6, Ωδείο Ηρώδου Αττικού/ Φεστιβάλ Αθηνών

Σύγχρονη Όπερα 21, 23/6, Θέατρο Ολύμπια

Βραδιά χορού στη Ρωμαϊκή Αγορά 30/6 & 1/7, Ρωμαϊκή Αγορά

Η Όπερα της Βαλίτσας στο Φεστιβάλ Ναυπλίου 1/7, Φεστιβάλ Ναυπλίου

Σχολή Μπαλέτου ΕΛΣ 6-7/7, Θέατρο Ολύμπια

Η Όπερα της Βαλίτσας σε αρχαία θέατρα 6-7/7, Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης / Νομός Μεσσηνίας

Η Όπερα της Βαλίτσας σε αρχαία θέατρα 13/7, Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων / Νομός Αιτωλοακαρνανίας

Βραδιά νέων χορογράφων 14-15/7, Θέατρο Ολύμπια

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ στο Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο 19, 20, 22/7, Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη, Σύρος

«Τόσκα» 26-29/7, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ