Θεατρο - Οπερα

«Σκονάκι» για το Ναμπούκο

Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να πάτε «διαβασμένοι» στην όπερα «Ναμπούκο»

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 356
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15489-34562.jpg

Μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για να πάτε «διαβασμένοι» στην όπερα «Ναμπούκο», που ανεβάζει αυτές τις ημέρες η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ηρώδειο.

● Η υπόθεση του ποιητικού κειμένου που έγραψε ο λιμπρετίστας Τεμίστοκλε Σολέρα το 1838 αφορά στην αιχμαλωσία (και στη συνέχεια την απελευθέρωση με happy end) των Εβραίων από το βασιλιά της Βαβυλώνος Ναβουχοδονόσορα.

● «Ένιωθα μία απροσδιόριστη δυσφορία, μία βαθιά θλίψη, έναν πόνο στην καρδιά μου, όταν το διάβαζα! Τα μάτια μου καρφώθηκαν στη φράση “σκέψη, πέτα πάνω σε χρυσαφένια φτερά”. Εξακολούθησα να διαβάζω με συγκίνηση... Ωστόσο, σταθερός στην απόφασή μου να μη συνθέσω άλλη όπερα, το έκλεισα και έπεσα για ύπνο! Όμως ο Ναμπούκο γύριζε μες στο κεφάλι μου! Δεν μπορούσα να κοιμηθώ» – λόγια του νεαρού Βέρντι σε επιστολή προς τον εκδότη του το φθινόπωρο του 1841, για την όπερα που έμελλε να γίνει η πρώτη του μεγάλη επιτυχία.

● Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 1842, το ενθουσιασμένο κοινό χειροκροτούσε μετά από κάθε σκηνή και ζητούσε επίμονα να ξανακουστεί το περίφημο τελικό χορωδιακό «Μεγαλοδύναμε Ιεχωβά».

● Τα τελευταία χρόνια η τάση στα διεθνή ανεβάσματα του «Ναμπούκο» είναι οι σύγχρονες πολιτικές αναγνώσεις, με αναφορές στις σημερινές υπεροπτικές εξουσίες.

● «Στις μέρες που ζούμε είναι επιτακτική η ανάγκη έκφρασης της ελεύθερης σκέψης. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα τού σήμερα. Άρα η κραυγή των σκλάβων Εβραίων θα συγκινεί πάντα και είναι το σίγουρο ατού της κάθε παρουσίασης του έργου» σημειώνει ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης γι’ αυτό το ανέβασμα της Λυρικής.

Info 26, 27, 28, 29/7, 21.00, Ηρώδειο, € 25-100, 210 3662.100, 210 3612.461.  Το «Ναμπούκο» θα  ερμηνεύσουν ο  Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς (26, 28/7) και ο Ρουμάνος Αλεξάντρου Αγκάκε (27, 29/7). Στον κεντρικό ρόλο της Αμπιγκαΐλε η διάσημη Ιταλίδα σοπράνο Αμαρίλλι Νίτσα (26, 28/7) και η διακεκριμένη Τσέχα σοπράνο  Άντα Λουίζ Μπόγκτζα (27, 29/7). Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Νικολαΐδης, τα κουστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ