- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Eurovision 2026: Ποιος είναι ο Akylas που θα μας εκπροσωπήσει με το «Ferto» στη σκηνή της Βιέννης
Το νόημα πίσω από το «Ferto»
Eurovision 2026: Ποιος είναι ο Akylas που θα μας εκπροσωπήσει με το «Ferto» στη σκηνή της Βιέννης
Ήταν το απόλυτο φαβορί και το επιβεβαίωσε. Ο Akylas με το «FERTO» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 70ό μουσικό διαγωνισμό της Eurovision στη Βιέννη, μετά τη νίκη του στον Εθνικό Τελικό «Sing for Greece».
Ο Akylas έκανε το απόλυτο και έλαβε 12 βαθμούς από τις δύο επιτροπές- διεθνή και ελληνική- που βρέθηκαν στην αίθουσα και 24 από το κοινό που τον ψήφισε.
Ποιος είναι ο Akylas που θα μας εκπροσωπήσει με το «FERTO» στη σκηνή της Βιέννης
Το πραγματικό του όνομα είναι Ακύλας Μυτιληναίος. Γεννημένος στις Σέρρες το 1999, ήρθε σε επαφή με τη μουσική από νεαρή ηλικία μέσα από τη φοίτησή του σε Μουσικό Σχολείο.
Ανήκει στη νέα γενιά της ελληνικής indie-pop σκηνής και είναι αυτοδημιούργητος καλλιτέχνης, καθώς γράφει μουσική, στίχους και ερμηνεύει ο ίδιος τα τραγούδια του. Οι βάσεις του μπήκαν στο Μουσικό Σχολείο Σερρών, ενώ στη συνέχεια εμπλούτισε την καλλιτεχνική του πορεία με θεατρικά εργαστήρια, στοιχείο που εξηγεί και την έντονη σκηνική του ενέργεια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πριν γίνει γνωστός στο ελληνικό κοινό, ο Akylas εργάστηκε για δύο χρόνια ως τραγουδιστής σε κρουαζιερόπλοια της AIDA, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, από το Ντουμπάι έως τη Γαλλία. Εκεί απέκτησε πολύτιμη εμπειρία μπροστά σε διεθνή κοινά και διαμόρφωσε τον πολυπολιτισμικό ήχο που χαρακτηρίζει σήμερα τη μουσική του.
«Εγώ έχω τελειώσει μουσικό γυμνάσιο γενικά, έχω κάνει φουλ θεατρικά εργαστήρια και τέτοια, αλλά δεν είχα ασχοληθεί καθόλου έτσι τόσο με φωνητική και λοιπά. Στο κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο δούλευα δύο χρόνια, τραγουδούσα κάθε μέρα. Disco, pop, rock. Δηλαδή ήταν masterclass. Ήμουν δυόμισι μήνες εκεί, δύο μήνες γυρνούσα σπίτι. Δυόμισι μήνες εκεί, δύο μήνες σπίτι. Οπότε ήτανε καλή σχολή για να ετοιμαστώ για το stage της Eurovision», περιγράφει αρχικά ο Akylas για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του και τις επιρροές του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το πρώτο τραγούδι που έγραψε ποτέ ήταν το «Φθηνόκρασο», ένα κομμάτι που σηματοδοτεί όχι μόνο την απαρχή της καλλιτεχνικής του πορείας, αλλά και μια βαθιά προσωπική ανακάλυψη. Όπως εξηγεί, η συνειδητοποίηση ότι μπορεί να γράφει μουσική και στίχους ήρθε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, σε μια περίοδο που, παρά τις δυσκολίες, του έδωσε για πρώτη φορά ουσιαστικό χρόνο για τον εαυτό του, είχε εκμυστηρευτεί στην Athens Voice.
Το νόημα πίσω από το «Ferto»
«Μιλάει για την απληστία και τον υπερκαταναλωτισμό. Είναι ένα κομμάτι βιωματικό. Είναι βιωματικό, γιατί ο χαρακτήρας μέσα στο κομμάτι, που θέλω να αποστασιοποιούμαι λίγο γιατί νιώθω πολύ εκτεθειμένος κιόλας φυσικά με το να το παίρνω έτσι πάνω μου. Νιώθω εκτεθειμένος γιατί έχει κομμάτια από τη ζωή μου. Θέλω να πω, απευθύνομαι στη μητέρα μου. Δηλαδή είναι μια πολύ μεγάλη έκθεση νιώθω ας πούμε για το μέσα μου. Κι είμαι πολύ περήφανος και συγκινημένος που το έχει αγκαλιάσει τόσο πολύ ο κόσμος.
»Και ουσιαστικά είναι ο χαρακτήρας ο οποίος ξεκινάει το τραγούδι και λέει πρέπει να παίξω, δεν θα πάω πάσο σε αυτή τη ζωή, δεν θα πάω πάσο. Θα τα ρισκάρω όλα για όλα για τα όνειρά μου. Ό,τι κι αν έχω. Και ξεκινάει και ζητάει πράγματα. Πράγματα που ονειρεύεται. Θέλω αυτό φέρ’ το μου, θέλω αυτό φέρ’ το μου. Κάποια στιγμή παθαίνει ένα παροξυσμό, manic episode, εκεί που λέει “Cuban link, φέρ’ το” που κουνάω το κεφάλι, που είναι λίγο ένα moment που τα έχω όλα και δεν μου αρκεί τίποτα πλέον», είχε πει ο Akylas για το τραγούδι στην εκπομπή «Πρωίαν σε Είδον» της ΕΡΤ στις 19 Ιανουαρίου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον μαέστρο που θα διευθύνει την Καμεράτα στο «Τραύμα του πολέμου και το θαύμα της Αναγέννησης» στο Μέγαρο Μουσικής
Δύο ημέρες, δύο stages, με 25 ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή στο Onassis Ready
Λίγο πριν τη μεγάλη συναυλιακή τους επιστροφή στην Αθήνα και με το «Drift Like Home» να παίζει δυνατά οι Bonnie Nettles μοιράζονται ιστορίες από τον δρόμο
Η ανάρτηση του Γιώργου Γκικοδήμα για τον χαμό του φίλου και συνεργάτη του
Μιλήσαμε με τη διεθνώς καταξιωμένη φλαουτίστα με αφορμή το βιβλίο της «Opus Alexandrinum»
Από τη σύμπραξη του Γιάννη Σαββιδάκη με τη Vicky Bee Band μέχρι την εμφάνιση του Johnny Vavouras & The Cadillacs
Οι πρώτες του δηλώσεις μετά την κυκλοφορία του video clip του
Ο βιρτουόζος πιανίστας Ντένις Κοζούχιν ερμηνεύει όλα τα Κοντσέρτα του συνθέτη σε δύο συναυλίες
Από το ΧΙΠ ΧΟΠ CON 2026 μέχρι το «Μπλουζ του Μικρού Πρίγκιπα» του Γιάννη Αγγελάκα
Το δυναμικά ανερχόμενο αθηναϊκό dj duo μιλάει στην ATHENS VOICE
Η τελετή απονομής έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 23 Μαΐου
«Στον κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κόσμο της τζαζ, οι χώροι για συζήτηση μεταξύ γυναικών είναι ελάχιστοι»
Δείτε το video clip που κάνει πρεμιέρα στο athensvoice.gr - Ο Βαγγέλης Ορφανίδης μιλά για το νέο single και την Αθήνα ως «σπίτι»
Κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Πράγα
«Αυτό μας προκαλεί ναυτία και μας κάνει έξαλλους», δήλωσε ο Άλεξ Καπράνος
Η συζήτηση που είχε με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ
Ο δημιουργός της μεγάλης επιτυχίας «Karma Chameleon» αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στη μουσική του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.