- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί τα βρετανικά στούντιο φοβούνται ότι η χώρα θα χάσει την επόμενη Αντέλ
Λόγω υψηλής φορολογίας
Γιατί τα βρετανικά στούντιο φοβούνται ότι η χώρα θα χάσει την επόμενη Αντέλ
Τα ιστορικά στούντιο ηχογράφησης που έχουν φιλοξενήσει ονόματα όπως η Aντέλ, οι Oasis και οι Arctic Monkeys προειδοποιούν ότι απειλούνται άμεσα από το αυξανόμενο βάρος των επιχειρηματικών φόρων, με κίνδυνο η βρετανική μουσική παραγωγή να μεταφερθεί στο εξωτερικό.
Σχεδόν 50 βουλευτές των Εργατικών απέστειλαν επιστολή προς την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, ζητώντας επανεξέταση των αλλαγών στους συντελεστές επιχειρηματικών τελών που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τον Απρίλιο. Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, οι αυξήσεις θα μπορούσαν να φτάσουν το 45% για ορισμένα στούντιο, να ξεπεράσουν το 90% σε άλλες περιπτώσεις και, στο χειρότερο σενάριο, να αγγίξουν ακόμη και το 400%.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Music Producers Guild, Ματ Τέιλορ, προειδοποίησε ότι χωρίς αλλαγή πολιτικής «χιλιάδες Βρετανοί καλλιτέχνες δεν θα ηχογραφούν πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες, το Παρίσι ή η Νέα Υόρκη». Όπως τόνισε, μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε τη βρετανική «ήπια ισχύ» και θα στέρησε από τη χώρα την ευκαιρία να αναδείξει τον επόμενο μεγάλο μουσικό της αστέρα.
Τα στούντιο ηχογράφησης κατατάσσονται φορολογικά ως χώροι γραφείων, κάτι που –όπως λένε οι ιδιοκτήτες τους– δεν αντανακλά την πραγματική φύση της δραστηριότητάς τους. Η απουσία ειδικής κατηγορίας και μέτρων ελάφρυνσης έχει οδηγήσει πολλά από αυτά είτε στο να λειτουργούν οριακά είτε να πλησιάζουν το κλείσιμο.
Η Τζάσμιν Λι, ιδιοκτήτρια των Dean Street Studios στο Σόχο, ανέφερε ότι τα επιχειρηματικά τέλη της επιχείρησής της έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ το συνολικό κόστος λειτουργίας έχει αυξηθεί κατά περίπου 300%. Τον Απρίλιο αναμένει νέα αύξηση της τάξης του 28%. Όπως σημείωσε, η εταιρεία πληρώνει σχεδόν το ίδιο ποσό σε φόρους όσο και σε ενοίκιο, χωρίς να έχει λάβει ουσιαστική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Λι υπογράμμισε ότι η απώλεια μεγάλων στούντιο θα στερούσε από τους νέους καλλιτέχνες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους παραγωγούς και μουσικούς. «Αυτά τα δημιουργικά οικοσυστήματα λειτουργούν ως θερμοκοιτίδες ταλέντου», είπε, επισημαίνοντας ότι η φυσική συνύπαρξη νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή τους.
Αντίστοιχες ανησυχίες εκφράζονται και εκτός Λονδίνου. Ο Άλ Γκρόουβς, ιδιοκτήτης του Motor Museum στο Λίβερπουλ –εκεί όπου οι Oasis ηχογράφησαν το πρώτο τους single– δήλωσε ότι αναγκάζεται να απορρίπτει διεθνή πρότζεκτ, καθώς μεγάλο μέρος των εσόδων του απορροφάται από τα επιχειρηματικά τέλη. Όπως είπε, η αύξηση των τιμών για τους καλλιτέχνες θα έπληττε κυρίως τους ανερχόμενους μουσικούς, δηλαδή την επόμενη γενιά δημιουργών.
Παρότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα έκπτωση 15% στα επιχειρηματικά τέλη για παμπ και μουσικούς χώρους, τα στούντιο ηχογράφησης παραμένουν εκτός αυτής της ρύθμισης. Βουλευτές και εκπρόσωποι του κλάδου προειδοποιούν ότι χωρίς ουσιαστική στήριξη υπάρχει ο κίνδυνος η βρετανική μουσική να μην παράγεται πλέον στη Βρετανία.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις με πακέτο μέτρων ύψους 4,3 δισ. λιρών για τον περιορισμό των αυξήσεων στα τέλη, τονίζοντας ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις προστατεύονται από μεγάλες επιβαρύνσεις.
Πηγή: The Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το επιδραστικό σχήμα ανακοίνωσε καινούργια σειρά μηνιαίων κυκλοφοριών
Ένα φεστιβάλ, 16 διαφορετικές συναυλίες - Τι θα ακούσουμε και θα δούμε στο Θέατρο «Δόρα Στράτου»
Θυμόμαστε το εμβληματικό άλμπουμ, εν αναμονή της εμφάνισης του γκρουπ στο Release Athens 2026
Η αντιπαράθεση με αφορμή το τραγούδι «Lola»
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει ωστόσο η κατάσταση της υγείας της
Γνωστές επιτυχίες «φωτίστηκαν» αλλιώς
Με στοιχεία από την blues και τη soul μουσική και στίχους που αντλούν υλικό από τις προσωπικές του ιστορίες, προσπαθεί να δημιουργήσει έναν διαφορετικό κόσμο
Μια πνευματική ανάταση με το Πασχαλινό Ορατόριο του Μπαχ
Συνεχίζει την περιοδεία του στο εξωτερικό
Μια συνειδητή απομάκρυνση από την ποπ ευκολία
Πολίτες ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για το μεγάλο μουσικό γεγονός
Η ερμηνεύτρια και η θεατρική συγγραφέας και ηθοποιός μιλούν για το αντάμωμά τους στη σκηνή του Κυττάρου
Ύμνος της pop, πετυχημένη τηλεοπτική σειρά, τώρα και μιούζικαλ
Σε σκηνοθεσία του Μάλκολμ Βένβιλ η ταινία περιλαμβάνει πλάνα του συγκροτήματος τόσο στη σκηνή όσο και στα παρασκήνια
Και κάνει update στην ATHENS VOICE για τη ζωή της στην Πόλη των Αγγέλων
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές μπάντες της σύγχρονης alternative/hard rock σκηνής
Ο δημιουργός μιλά για το νέο του άλμπουμ και τη σημασία της γυναικείας φωνής στη μουσική του
3 μουσικές βραδιές στο Ολύμπια, το Μουσείο Μαρία Κάλλας και το Κύτταρο
Ο κιθαρίστας Εντ Ο' Μπράιαν αποκαλύπτει τη νέα στρατηγική του συγκροτήματος για περιορισμένες αλλά εκρηκτικές εμφανίσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.