- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ συμμετέχει στη διαμαρτυρία κατά της τεχνητής νοημοσύνης με ένα σιωπηλό κομμάτι
Αντί για πιασάρικες μελωδίες, υπάρχει μόνο ένα αχνό «σφύριγμα» συνοδεία θορύβου
Άλλοι καλλιτέχνες που υποστηρίζουν ήδη την εκστρατεία περιλαμβάνουν τους Σαμ Φέντερ, Κέιτ Μπους, Χανς Ζίμμερ και τους Pet Shop Boys
To πρώην μέλος των Beatles, Πολ ΜακΚάρτνεϊ, αναμφισβήτητα ο σπουδαιότερος εν ζωή Βρετανός τραγουδοποιός, κυκλοφορεί ένα κομμάτι τριών περίπου λεπτών από μια σχεδόν εντελώς αθόρυβη ηχογράφηση, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας ενάντια στη μουσική βιομηχανία κατά της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.
Ο 83χρονος ΜακΚάρτνεϊ ο οποίος αυτή τη στιγμή περιοδεύει στη Βόρεια Αμερική, πρόσθεσε το κομμάτι στην δεύτερη πλευρά ενός LP με τίτλο «Is This What We Want?», το οποίο είναι γεμάτο με άλλες αθόρυβες ηχογραφήσεις και θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο αργότερα αυτόν τον μήνα.
Αντί για πιασάρικες μελωδίες και υποβλητικούς στίχους, υπάρχει μόνο ένα αχνό «σφύριγμα» συνοδεία θορύβου. Το μήνυμα είναι ότι εάν οι εταιρείες ΑΙ εκμεταλλευτούν αθέμιτα την πνευματική ιδιοκτησία των μουσικών για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους, το δημιουργικό οικοσύστημα θα καταστραφεί και η πρωτότυπη μουσική θα σιγήσει.
Οι τίτλοι των κομματιών του άλμπουμ σχηματίζουν τη φράση «η βρετανική κυβέρνηση δεν πρέπει να νομιμοποιεί την κλοπή μουσικής προς όφελος των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης».
Η εκκεντρική αυτή απόφαση του ΜακΚάρτνεϊ έρχεται καθώς μουσικοί και καλλιτέχνες εντείνουν την εκστρατεία τους για να πείσουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει τις εταιρείες τεχνολογίας από το να εκπαιδεύουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στο δημιουργικό τους έργο χωρίς έγκριση ή καταβολή δικαιωμάτων. Εν τω μεταξύ, η Βρετανία αντιμετωπίζει πιέσεις κατά των κανονισμών από τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Εντ Νιούτον Ρεξ, συνθέτης και ακτιβιστής για την ισότητα των πνευματικών δικαιωμάτων πίσω από το άλμπουμ διαμαρτυρίας, δήλωσε: «Ανησυχώ πολύ για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη προσοχή στα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας παρά στα συμφέροντα των βρετανικών δημιουργών».
Άλλοι καλλιτέχνες που υποστηρίζουν ήδη την εκστρατεία περιλαμβάνουν τους Σαμ Φέντερ, Κέιτ Μπους, Χανς Ζίμμερ και τους Pet Shop Boys.
Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες φωνές της βρετανικής μουσικής που εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για τα σχέδια της κυβέρνησης για μια νέα συμφωνία μεταξύ των δημιουργών και εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Open AI, η Google, η Anthropic και η xAI του Έλον Μασκ, οι οποίες απαιτούν πρόσβαση σε τεράστιους όγκους πληροφοριών εκπαίδευσης, όπως κείμενο, εικόνες και μουσική.
Πηγή: The Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μουσικό σύνολο Les Arts Florissants ερμηνεύει Μπαχ με όργανα εποχής
Το ανδρόγυνο στιλ και οι πυρετικές κραυγές του ενσάρκωσαν το πνεύμα και τον ήχο της ροκ κοσμογονίας
Ο διαγωνισμός τραγουδιού θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία τον Μάιο
Ο πρόεδρος Χέρτσογκ χαιρετίζει την απόφαση της EBU
Υπήρξε βασικό μέλος των Blues Brothers, του συγκροτήματος των Τζον Μπελούσι και Νταν Ακρόιντ
Η σπουδαία καλλιτέχνιδα επιστρέφει στη χώρα μας
Ποιες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τον διαγωνισμό
Με το νέο του άλμπουμ «Ανάμεσα» ανανεώνει το ελληνικό τραγούδι. Πριν βρεθεί «Ανάμεσα σε φίλους» στο Παλλάς, ταξιδέψαμε μαζί του ακούγοντας και μιλώντας
Ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του σύγχρονου metal ήχου
Οι παραγωγοί του Voice 102.5 μιλούν για το ραδιόφωνο
Σχέδιο με το σύνθημα «Another Prick in the Wall» μετά τις προσβλητικές δηλώσεις
Το βίντεο φαινόταν να προωθεί τη καμπάνια του κατά της παράνομης μετανάστευσης
Το πρόγραμμα της εορταστικής μουσικής βραδιάς - Με έργα από την Αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα
Η ποπ σταρ μοιράστηκε το επίσημο τρέιλερ του φιλμ «The Eras Tour: The Final Show»
Μια ονειρική βραδιά για τους νοσταλγούς του πανκ ροκ των 90s
Ο Ασάφ Αβιντάν μιλάει στην Athens Voice για τον νέο του δίσκο, τις δυσκολίες και όσα του έλειψαν από τις ζωντανές εμφανίσεις, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Floyd
Η θέση των διαχειριστών των πνευματικών δικαιωμάτων του Μίκη με αφορμή το ζήτημα της περιοδείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.