- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Το μεγάλο αφιέρωμα της ATHENS VOICE στον Διονύση Σαββόπουλο
«Κανένα πουλί δεν έχει το κουράγιο να τραγουδά μέσα σε μια αγκαθιά από ερωτήσεις», έγραψε κάποτε ο ποιητής Ρενέ Σαρ. Ωστόσο το πουλί που συνόδεψε με το τραγούδι του τη δική μου γενιά, από τα πρώτα παιδικά χρόνια ως την ωριμότητα και πέρα απ’ αυτήν, τολμούσε να χώνεται μέσα σ’ αυτή την αγκαθιά και ίσως να ματώνεται, για να γευτεί τις ράγες της και να τραγουδήσει πιο δυνατά. Ο Διονύσης Σαββόπουλος ήταν, είναι, αυτό το πουλί.
Ήξερα όλα τα τραγούδια, τα τραγουδούσα στο σχολικό, στις εκδρομές, στο δωμάτιό μου. Χούντα, δύσκολη εφηβεία, παράδερνα κι εγώ σε μια πυκνή αγκαθιά. Έψαχνα να βρω την έξοδο με τον «Μεγάλο ερωτικό», το «Reflections», το «Βρώμικο ψωμί, τον «Μπάλλο», τα βιβλία. Και σε άλλα δωμάτια, το ήξερα, κάτι τέτοιο μαστορευόταν. Υποστυλώματα για να μην τρίζει το όνειρο, σκαλωσιές προς τον ουρανό στήνονταν εκεί μέσα, στη μοναξιά μιας γκρίζας εποχής, στην προσδοκία της γιορτινής συνάντησης, που το ξέραμε, δεν θ’ αργούσε.
Τώρα που μεγάλωσα κι εγώ μαζί μ’ εκείνον, και διαλέγομαι, όσο να ’ναι, με το παρελθόν, προσωπικό και πολιτικό, χωρίς να έχω μαλλιά και μούσια να κουρέψω ούτε πολλούς ρόλους ν’ αλλάξω, σκέφτομαι εκείνο το πουλί που δεν φοβήθηκε ποτέ την αγκαθιά, να πεταρίζει εναντιοδρομώντας, κόντρα στην κατακραυγή που πάει να το παρασύρει, κάνοντας πάντα του κεφαλιού του κι έτσι απογυμνώνοντας, πρώτα τον εαυτό του και μαζί όλους εμάς, από τις αυταπάτες και τα ψεύδη μας, φανερώνοντας την ασκήμια και την πλάνη μας. Μα και την ομορφιά και τη στιλβηδόνα μας – κυρίως αυτά. Πρώτο στα πανηγύρια και στις χαρές μας. Ένα πουλάκι που λαλεί σπαθίζοντας τις πίκρες, ένα αηδόνι που κελαηδεί ακατάβλητο και πολύτροπο μες στα φυλλώματα της κερασιάς, ώσπου να «διαλυθεί στον φθόγγο τον οξύ». Παρηγορητικό και μυθολόγο, νοσταλγικό και μνήμον, ειρωνικό μα καλόγνωμο, μαγκούρα γέρου δάσκαλου και τρυφερή παλάμη που χαϊδεύει, φωνή της χαράς και της δυσφορίας μας, ηχώ των ματαιώσεων και των ελπίδων μας.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η 35χρονη ποπ σταρ και η Στένετ διέκοψαν τη συνεργασία τους το 2024
Ανάμεσά τους η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Ο νέος υβριδικός χώρος της πόλης που θα φιλοξενεί live σε κλειστό ή ανοιχτό περιβάλλον
Ο σταρ του Χόλιγουντ προλόγισε τη μπάντα και χόρεψε με το «Love Will Tear Us Apart»
Αντιδράσεις λόγω πολυάριθμων καταγγελιών για σεξουαλική και ενδοοικογενειακή κακοποίηση
Το μεγάλο φεστιβάλ ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο – Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις
Η τεράστια ζήτηση εξάντλησε όλα τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις σε Βρετανία, Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιρλανδία
Η μεγάλη έκπληξη ήρθε προς το τέλος, όταν εμφανίστηκε ο Άνταμ Λάμπερτ
Mε Γρηγόρη Βαλτινό, Φωτεινή Δάρρα και Θοδωρή Βουτσικάκη
Ο μουσικός προσήχθη έξω από το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Λίβερπουλ
Τα στερεότυπα της ηλικίας και η συναυλία-υπερπαραγωγή στο ΟΑΚΑ με πάνω από 95.000 θεατές
Στο πλευρό της η Σαμπρίνα Καρπέντερ και η Charli XCX
Μια παραγωγή εκατομμυρίων, σκηνή 360 μοιρών, διεθνείς συνεργασίες και μια Άννα Βίσση που ένωσε το παρελθόν με το σήμερα σε ένα γεμάτο Ολυμπιακό Στάδιο
Από τα καμαρίνια της Πλάκας στις Εγγαρές, ο κιθαρίστας και παραγωγός κουβαλά δεκαετίες ελληνικής μουσικής και μια επίμονη επιθυμία: να παίζει όπως γουστάρει
«Διανύω το 54ο έτος της καριέρας μου και στο όνειρό μου είστε πάντα μέσα εσείς» είπε στο κοινό η τραγουδίστρια
Xιλιάδες θαυμαστές της τραγουδίστριας σχηματίζoυν ουρές στις εισόδους
Αντιδράσεις στα σχόλια: «Μοιάζει με βρεγμένο χαρτί υγείας»
Η συναυλία είναι sold out, με περισσότερους από 95.000 θεατές να αναμένονται
Η σύγκριση με το παρελθόν ήταν αναπόφευκτη
Ολοκληρώθηκε η προπώληση για τη μεγάλη συναυλία της 26ης Σεπτεμβρίου – Οι τελευταίες πρόβες, οι εκπλήξεις του σόου, οι ώρες προσέλευσης και η παράταση των δρομολογίων του ΗΣΑΠ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.