Μουσικη

Kim Gordon

Ένα κορίτσι σε μια μπάντα

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 515
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
89266-200475.jpg

Όταν το cool έγινε κυρίαρχη αξία της ποπ κουλτούρας και πιστώθηκε με υψηλό αντίτιμο στον κώδικα συμπεριφοράς ως απαραίτητο στιλ, ένα κορίτσι με ένα μπάσο σε ένα εναλλακτικό συγκρότημα θορύβου από τη Νέα Υόρκη έγινε η επιτομή του. Η Kim Gordon ήταν η ήρεμη (κινητήριος) δύναμη των Sonic Youth και το δίδυμο αγόρι-κορίτσι που έχει τροφοδοτήσει τη μουσική του 20ού αιώνα με τέρατα και αριστουργήματα έκανε το συνδυασμό Thurston Moore στην κιθάρα και Kim Gordon στο μπάσο ιερό σύμβολο του στραπατσαρισμένου rock ’n’ roll που ξεφύτρωσε από το No Wave πάνω στο οποίο έπεσε η Kim όταν κατέφθασε στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Κι εμείς επιτέλους είχαμε ένα ζευγάρι να θαυμάζουμε και να μην ντρεπόμαστε γι’ αυτό, όπως συνέβαινε με τους γονείς μας. Το αντρόγυνο με παιδί μπορούσε –επιτέλους– να είναι rock ’n’ roll. Οι δυο τους το έκαναν να είναι.

Πριν από 2 ημέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο της Kim Gordon «Girl in a Band» – ένας τίτλος παρμένος από το «Sacred Trickster» του 2009 στο οποίο τραγουδούσε: «What’s it likes to be a girl in a band?/I don’t quite understand» – στο οποίο αφηγείται τη ζωή της από τα παιδικά χρόνια και τις σπουδές ως την άφιξη στη Νέα Υόρκη, τη σκηνή και τη φάση της δεκαετίας του ’80 και του ’90 που έζησε από μέσα, τους Sonic Youth και τις περιπέτειές τους, το «κέρατο» που έφαγε από τον Thurston Moore με μία groupie και το ανακάλυψε τυχαία, το χωρισμό (που ήταν και η αφορμή γι’ αυτό το βιβλίο, όπως λέει) και τη ζωή που συνεχίζεται. Ψάχνοντας πληροφορίες για το βιβλίο και διαβάζοντας τις πρόσφατες συνεντεύξεις της Kim Gordon με αφορμή την έκδοσή του, συγκέντρωσα μερικά πράγματα που είπε, πληροφορίες που διέρρευσαν από το περιεχόμενό του, πράγματα που μάθαμε για την ιστορία της και την προσωπικότητά της:

● Ανεξάρτητη, απαθής, απομακρυσμένη, μυστηριώδης, αινιγματική, κρύα είναι φήμες που την ακολουθούν και τις αναφέρει στο βιβλίο, αλλά η ίδια λέει: «Οι άνθρωποι προβάλλουν πάνω μου διάφορα πράγματα χωρίς να με ξέρουν πραγματικά».

● Η απόφαση για το βιβλίο δεν φαίνεται να προέρχεται από κάποια καλλιτεχνική ανησυχία: «Είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσω κι άλλες ευκαιρίες ώστε να υποστηρίξω τη ζωή μου και τον εαυτό μου. Για να είμαι ειλικρινής, το βιβλίο αυτό νομίζω πως είναι το πιο συμβατικό πράγμα που έχω κάνει και αποφάσισα να μην είναι ένα βιβλίο “πες τα όλα” ούτε “sex, drugs και rock ’n’ roll”».

● «Το βιβλίο δεν θα υπήρχε χωρίς το χωρισμό. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ξεκινάς να πας πίσω και να δεις όλη σου τη ζωή από την αρχή. Αυτή ακριβώς τη διαδρομή την έγραψα στο χαρτί. Γράφοντας για τη Νέα Υόρκη ήταν πραγματικά δύσκολο κι αυτό γιατί γνωρίζοντας αυτό που τώρα ξέρω, κατάλαβα πως είναι πολύ ζόρικο να γράψεις μια ιστορία αγάπης με τσακισμένη καρδιά».

● «Συνεχίζω να αισθάνομαι κάποια συμπάθεια για τον Thurston… αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τη συγχώρεση».

Από τα αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν μαθαίνουμε ότι:

›› Γεννήθηκε το 1953 – ο πατέρας της ήταν καθηγητής στο UCLA – παρακολούθησε το προοδευτικό του πρόγραμμα Lab School 

›› Έζησε ακόμη στο Τορόντο, στη Χαβάη και στο Χονγκ Κονγκ

›› Η πρώτη της μπάντα ήταν ένα project εμπνευσμένο από το Fluxus

›› Ο συνθέτης Dunny Elfman ήταν ο φίλος της στο γυμνάσιο

›› Ο William S. Burroughs κράτησε τη μικρή κόρη της αγκαλιά όταν πήγε να τους δει σε μία συναυλία

›› Ο Kurt Cobain ήταν ορκισμένος φαν και κοντινός φίλος

›› Βοήθησε τη Chloe Sevigny (με το βίντεο για το «Sugar Kane») και τη Sofia Coppola (που επιμελήθηκε την επίδειξη της σειράς ρούχων X-Girl της Kim) να ξεκινήσουν την καριέρα τους

›› Έφτασε στη Νέα Υόρκη με τις 10.000 δολάρια που πήρε ως αποζημίωση από ασφαλιστική για αυτοκινητιστικό ατύχημα

›› Φρίκαρε όταν γνώρισε την Courtney Love γιατί διέκρινε κάτι στα μάτια της από τον αδελφό της Keller (που έπασχε από σχιζοφρένεια), ενώ δεν γούσταρε καθόλου και την επαφή της με τον Merilyn Manson (δεν είναι καθόλου rock ’n’ roll)

›› Στη Νέα Υόρκη ήρθε σε επαφή με τους: Cindy Sherman (στο σπίτι της ήταν που έμεινε τον πρώτο καιρό), Michel Basquiat, Brice Marden, Jeff Koons (κανείς δεν γούσταρε τον Jeff), David Salle, Barbara Kruger, Richard Prince κι έπεσε πάνω στο φόρτε του «no wave»

›› Πριν από το Sonic Youth τα ονόματα που έπαιζαν για το γκρουπ ήταν: Red Milk, The Arcadians, Male Bonding, ενώ μόλις γεννήθηκε η κόρη τους Coco (1994) θέλησαν να μετονομαστούν σε Washing Machine αλλά η εταιρεία τους φρίκαρε και τελικά το χρησιμοποίησαν ως τίτλο άλμπουμ

›› Η πρώτη φορά που τρόμαξε και ανησύχησε με τον, συνήθως ήρεμο, Thurston Moore ήταν όταν, στις αρχές του κοινού τους βίου, τσαντίστηκε τόσο πολύ με ένα συρραπτικό που δεν δούλευε, ενώ προσπαθούσε να καρφιτσώσει το φανζίν «Killer» που εξέδιδε, που το εκσφενδόνισε πάνω στο τζάμι του παραθύρου και το έσπασε

›› Η συστολή και η επιφυλακτικότητα με τους ανθρώπους οφείλεται στα όσα πέρασε ως παιδί με τον αδελφό της Keller, δεχόμενη όλη την ψυχική και σωματική βία της τρέλας του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ