Μουσικη

Μουσική: 10 συναυλίες για τις 25 Απριλίου-1 Μαΐου

Αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν στο Ίδρυμα Β.&Ε. Γουλανδρή, Sivert Hoyem στο Floyd, Τάκι Τσαν και Dj Alx στο ARCH, Mihalis Kalkanis Group στο Half Note Jazz Club κ.ά.

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 914
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μουσική: συναυλίες για την εβδομάδα 25 Απριλίου-1 Μαΐου

Ξεκινούν τα The Writers Sessions
Mουσικοί που έγιναν συγγραφείς, λογοτέχνες που έγραψαν τραγούδια, τραγουδοποιοί που στράφηκαν στα εικαστικά και κινηματογραφιστές που έγραψαν βιβλία πρωταγωνιστούν στο καινούργιο πρότζεκτ του Voice 102,5. Αυτή την Πέμπτη για τον θρυλικό Leonard Cohen συζητούν η ποιήτρια και μεταφράστρια Μυρσίνη Γκανά, η συγγραφέας, δημοσιογράφος και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου και ο τραγουδοποιός Μανώλης Φάμελλος –συντονίζει ο Γιώργος Μουχταρίδης. Στο μουσικό μέρος της βραδιάς οι Nalyssa Green, Louisκαι Christian Roning, με special guests τους Μανώλη Φάμελλο και Amalia &The Architects. Για προσκλήσεις στείλτε SMS στο 54301 γράφοντας VOICE1025 κενό THE WRITERS SESSIONS και το ονοματεπώνυμό σας (χρέωση 34 λεπτά ανά SMS με ΦΠΑ και τέλη κινητής τηλεφωνίας) ή λάβετε μέρος στον διαγωνισμό στο σχετικό post στο instagram του Voice 102.5 κάνοντας σχόλιο.
Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 25 Απριλίου στις 20:00

© Lorca Cohen

Ο Sivert Hoyem στην Πειραιώς
Στο «On an island», το νέο του άλμπουμ, καταθέτει τραγούδια για την αυτo-ανακάλυψη, την απώλεια και την αγάπη. Με αυτό το υλικό αλλά και αγαπημένα κομμάτια από την υπόλοιπη δισκογραφία του (Sleepwalking Man, Theaving Heart, Moon Landing, Give it a Whirl) καταφθάνει στα μέρη μαςο Νορβηγός μουσικός. Μετά τις εμφανίσεις του στο Ηρώδειο το 2016, αλλά και πιο πρόσφατα με τους Madrugada, επιστρέφει για δύο club shows σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Floyd, 27 Απριλίου στις 21:00

Τάκι Τσαν και Dj Alx με… ρίμα για χρήμα
Πριν κινήσουν γι’ άλλες πολιτείες, τα αδέρφια Στραβαλέξη παίζουν στην Κωνσταντινουπόλεως ζωντανά τα δυνατά χαρτιά της δισκογραφίας τους, από όλες τις διαφορετικές φάσεις και περιόδους. Raps και beats από τους εκπροσώπους της παλιάς σχολής του εγχώριου hip hop, που έχουν φθάσει στο κοινό μέσα από ποικίλες επωνυμίες και σχήματα στα οποία κατά καιρούς συμμετείχαν –Ηχοκρατορία, Ζωντανοί Νεκροί, Τυμβωρύχος, Παιδί Θαύμα και Terror X Crew.
ARCH, 26 Απριλίου στις 21:00

Τζαζ για να… πιστέψεις στην άνοιξη
Οι μελωδίες του άλλοτε «ακουμπάνε» περισσότερο στη Δύση και θυμίζουν κινηματογραφικά soundtracks κι άλλοτε «μυρίζουν» Ελλάδα και Βαλκάνια. Αυτή την Πέμπτη ο κοντραμπασίστας Μιχάλης Καλκάνης –από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών της τζαζ που ήδη αφήσει το δικό του αποτύπωμα θα τις ξετυλίξει με το σχήμα του δηλώνοντας «Believe in spring». Κομμάτια από το νέο δίσκο που ετοιμάζουν αλλά και από το άλμπουμ με τίτλο «Emotions» –που ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Half Note Jazz Club, 25 Απριλίου στις 21:30

© Κώστας Μπρουμας

Το Σαββατοκύριακο των πνευστών στο Μέγαρο
Αυλός του Πανός, όμποε, τούμπα, τρομπέτα, φαγκότο, φλάουτο· για δυο μέρες η αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος παραδίδεται στον γοητευτικό ήχο τους. Η αυλαία ανεβαίνει το Σάββατο 27 Απριλίου (στις 18:30) με τον φημισμένο σολίστ Mαττάις Κούνε να ερμηνεύει με τον αυλό του Πανός τη διάσημη Μπαντινερί του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, το συνταρακτικό Άσμα ασμάτων του Μίκη Θεοδωράκη και πρόσφατα έργα που γράφτηκαν γι’ αυτόν από την Καλλιόπη Τσουπάκη και τον Εύη Σαμμούτη. Στις 20:30 ο τριαντάχρονος τρομπετίστας Ζιμόν Χαίφελε παρουσιάζει δημιουργίες εμβληματικών συνθετών του 20ού αιώνα, όπως οι Γκέρσουιν, Τακεμίτσου και Ενέσκου.

Την Κυριακή 28 Απριλίου, στις 17:30 ο ομποΐστας Γιάννης Οικονόμου, ο φαγκοτίστας Αλέξανδρος Οικονόμου και η πιανίστα Χριστίνα Παντελή θα ερμηνεύσουν έργα μουσικής δωματίου, με την υπογραφή των Πουλένκ, Λαλλιέ, Mπιτς και Ντυμπουά. Στις 19:00 ο διακεκριμένος φλαουτίστας Νίκος Νικόπουλος, με συνοδοιπόρο την αρπίστα Γωγώ Ξαγαρά, θα μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι στο Μπουένος Άιρες του Πιατσόλλα, την Ιταλική Ριβιέρα της Φαντασίας για φλάουτο και άρπα του Σαιν-Σανς, το φλογερό ισπανικό φλαμένκο του Ιμπέρ, την Αμερική του Λήμπερμαν και την Ινδία του Ραβί Σανκάρ. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με το ρεσιτάλ του αντισυμβατικού Ώυστην Μπάαντσβικ ο οποίος, παρέα με την πιανίστα Χρύσα Γρένδα, θα ξετυλίξουν γνωστές μιλόνγκες και διάσημα τάνγκο του Πιατσόλα, δημοφιλή κομμάτια του Γκρηγκ και του Μπαχ, το Hvati της βραβευμένης σύγχρονης συνθέτριας Έιντρηα Κλήαρφηλντ και τις Αντηχήσεις, που συνυπογράφει με την Άννα Μπάαντσβικ.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 27 & 28 Απριλίου

Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα
Βαθιά συγκινητικές άριες, υποβλητικά χορωδιακά: με μία από τις σπουδαιότερες συνθέσεις της μπαρόκ εκκλησιαστικής μουσικής, τα «Κατά Ματθαίον Πάθη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ μας υποδέχεται η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Μεγάλη Τρίτη. Το αριστουργηματικό ορατόριο (1727) του μεγάλου Κάντορα της Λειψίας θα παρουσιαστεί με εικαστική προσέγγιση, καθώς θα συνοδεύεται από βίντεο-προβολές. Τα σολιστικά φωνητικά μέρη αποδίδουν ο τενόρος  Ντέιβιντ Φίσερ, ο μπασοβαρύτονος Πώντρικ Ρόουαν, η υψίφωνος Φανή Αντωνέλου, η κοντράλτο Χενριέττε Γκαίντε, ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας και ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς. Στο πόντιουμ, ο Μιχάλης Ζέκε.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 30 Απριλίου στις 20:30