Μουσικη

Η Taylor Swift έφτιαξε πέντε playlists για τα στάδια της θλίψης

Δημοσιεύθηκαν δύο εβδομάδες πριν το νέο της άλμπουμ και συνοδεύτηκαν από ηχητικά μηνύματα

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Taylor Swift στην παραλία με τζιν και λευκό μπλουζάκι
© PRESS Photo

Λίγο πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος «The Tortured Poets Department» η Taylor Swift δημιούργησε 5 playlists με παλιά τραγούδια για τα στάδια της θλίψης

Η καλλιτέχνιδα που μπήκε στη λίστα Forbes, κόσμησε το εξώφυλλο του περιοδικού TIME ως πρόσωπο της χρονιάς, οι συναυλίες της προκάλεσαν σεισμό, ενώ μέχρι και το NFL τη λάτρεψε, επιστρέφει. Η ποπ σταρ που ακούει στο όνομα Taylor Swift και απασχόλησε τα media σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του 2023, έρχεται με νέες εκπλήξεις για αυτή τη χρονιά. Η αντίστροφη μέτρηση για το νέο της άλμπουμ «The Tortured Poets Department» έχει ήδη ξεκινήσει, με επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας στις 19 Απριλίου 2024. Ένα άλμπουμ που θα αποτελείται από 16 τραγούδια και όπως εικάζουν πλέον οι φαν θα αναφέρεται στον χωρισμό της με τον Joe Alwyn και τα στάδια θλίψης που τον συνόδευσαν.

Κάθε playlist αντιστοιχεί σε ένα από τα πέντε στάδια

Μια από τις αγαπημένες συνήθεις της Taylor Swift είναι η τακτική «Easter Eggs», δηλαδή, το να αφήνει μικρά στοιχεία και υπονοούμενα μέσω των δημοσιεύσεών της, προετοιμάζοντας το κοινό για τις επόμενες καλλιτεχνικές της κινήσεις. Μια φωτογραφία, ένα ποστ, είναι αρκετά για να ξεκινήσουν οι θεωρίες των Swifties - έτσι ονομάζονται οι θαυμαστές της. Αυτή τη φορά τα «Easter Eggs» εμφανίστηκαν σε παραλλαγές του άλμπουμ που αναμένεται να κυκλοφορήσει, βάζοντας τους φαν σε υποψίες. Η ποπ σταρ μοιράστηκε στην πλατφόρμα του Instagram πέντε ξεχωριστές δημοσιεύσεις, στις οποίες βλέπουμε διαφορετικές εκδοχές του «The Tortured Poets Department», τόσο σε αποχρώσεις, όσο εικόνες και συνοδευτικές φράσεις. Οι Swifties έχοντας γίνει εξαιρετικοί πράκτορες τόσα χρόνια, συνειδητοποίησαν πως τα ποστ αυτά αντιπροσωπεύουν τα πέντε στάδια θλίψης - άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή.

Άρνηση: I Love You, It's Ruining My Life -  Playlist #1

«Αυτή είναι μια λίστα με τραγούδια για το πόσο δύσκολο είναι μερικές φορές να δούμε τα red flags σε μια κατάσταση και πιθανόν να οδηγούμαστε σε στιγμές άρνησης και ίσως λίγης αυταπάτης». Αυτά είναι τα λόγια της Taylor Swift που ακούγονται στο φωνητικό μήνυμα που συνοδεύει τη συγκεκριμένη playlist, ως μια εισαγωγή των 18 τραγουδιών που θα ακολουθήσουν, συμπεριλαμβανομένων των «Cruel Summer» και «Lover». 

Θυμός: You Don't Get to Tell Me About Sad - Playlist #2

«Αυτά τα τραγούδια έχουν όλα ένα κοινό χαρακτηριστικό, τα έγραψα ενώ ένιωθα θυμό. Με τα χρόνια έμαθα ότι ο θυμός μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά ο πιο υγιής τρόπος που μπορεί να εκδηλωθεί στη ζωή μου είναι όταν μπορώ να γράψω ένα τραγούδι για αυτόν». Σε αυτό το μήνυμά της η καλλιτέχνιδα περνάει στο δεύτερο στάδιο θλίψης, στον θυμό, εξηγώντας  στους ακροατές το πώς επιλέχθηκαν τα 21 αυτή τη φορά τραγούδια, συμπεριλαμβανομένων των «Bad Blood» και «I know You Were Trouble». 

Διαπραγμάτευση: Am I Allowed to Cry? - Playlist #3

«Αυτή η playlist σας μεταφέρει σε τραγούδια που είχα γράψει όταν ήμουν στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, φορές που προσπαθείτε να κάνετε συμφωνίες με τον εαυτό σας ή με κάποιον που σας ενδιαφέρει, στιγμές που προσπαθείτε να κάνετε τα πράγματα καλύτερα. Συχνά νιώθετε πραγματικά απελπισμένοι, επειδή πολλές φορές έχουμε μια ενστικτώδη διαίσθηση που μας λέει ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζουμε. Κάτι που μας κάνει πιο απελπισμένους. Που μας κάνει να παζαρεύουμε περισσότερο!». Κάπως έτσι η Taylor Swift εξηγεί πως είναι φυσιολογικό να έχουμε βρεθεί σε τέτοιου είδους καταστάσεις, θυμίζοντάς μας πως πάντοτε υπάρχει ένα καμπανάκι που προειδοποιεί ότι κάτι δεν πηγαίνει σωστά. Η συγκεκριμένη μουσική λίστα αποτελείται από 18 τραγούδια, συμπεριλαμβανομένων των «The Archer» και «The Story Of Us».

Κατάθλιψη: Old Habits Die Screaming - Playlist #4

«Θα εξερευνήσουμε τα συναισθήματα της κατάθλιψης που συχνά διαπερνούν τα τραγούδια μου. Σε τέτοιες στιγμές, θα γράφω ένα τραγούδι γιατί νιώθω μοναξιά ή απελπισία. Και το να γράψεις ένα τραγούδι είναι ο μόνος τρόπος για να επεξεργαστείς αυτή την ένταση ενός συναισθήματος. Και ενώ αυτά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν, συχνά νιώθω ότι είτε ακούγοντας είτε γράφοντας τραγούδια που ασχολούνται με την ένταση της απώλειας και της απελπισίας, τότε είναι η στιγμή φάση που κοντεύω να ξεπεράσω αυτό το συναίσθημα». Η ποπ σταρ τονίζει και σε αυτό το ηχητικό μήνυμα το πόσο σημαντική είναι για εκείνη η μουσική στην αντιμετώπιση δύσκολων και κυρίως έντονων καταστάσεων, ακόμα και όταν πρόκειται για την κατάθλιψη. Συνθέτει έτσι μια λίστα αναπαραγωγής 18 τραγουδιών, συμπεριλαμβανομένων των «Nothing New» και «champagne problems».

Αποδοχή: I Can Do It With a Broken Heart - Playlist #5

«Επιτέλους βρίσκουμε αποδοχή και μπορούμε να αρχίσουμε να προχωράμε μπροστά από την απώλεια ή την απογοήτευση. Αυτά τα τραγούδια αντιπροσωπεύουν το να κάνεις χώρο για περισσότερα καλά στη ζωή σου με αυτή την επιλογή. Γιατί πολλές φορές όταν χάνουμε πράγματα, κερδίζουμε και πράγματα». Η playlist της αποδοχής, του πέμπτου σταδίου της θλίψης, στο οποίο όπως λέει και η Taylor Swift μπορούμε επιτέλους να προχωρήσουμε από την κατάσταση και τα συναισθήματα που μας ταλαιπωρούσαν τόσο καιρό, βλέποντας επιτέλους τη θετική πλευρά. Μια πιο αισιόδοξη αυτή τη φορά λίστα 19 τραγουδιών, συμπεριλαμβανομένων των «long story short» και «august».

Οι Swifties κρύβονται πίσω από τις playlists

Αντίστροφη μέτρηση στο Spotify για την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ
8 Απριλίου 2024: Αντίστροφη μέτρηση στο Spotify για την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ

Και ενώ οι θαυμαστές της Taylor Swift ήταν σχεδόν πεπεισμένοι πως οι λίστες αυτές προήλθαν από την ανάγκη της ίδιας να μιλήσει ανοιχτά για τα στάδια ενός χωρισμού και των συναισθημάτων που προκαλεί, αυτή δεν είναι ακριβώς η αλήθεια, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της teen vogue. Η Apple Music αφήνει να εννοηθεί πως η ιδέα προέκυψε μετά τις θεωρίες των φαν για τις αναρτήσεις με τις διαφορετικές εκδοχές του άλμπουμ. Οι Swifties ήταν ίσως η έμπνευση ή έστω η αφορμή για την κίνηση αυτή. Σε κάθε περίπτωση, μια από τις πιο δημοφιλείς και αγαπημένες σύγχρονες τραγουδίστριες, μίλησε ανοιχτά για ζητήματα ψυχικής υγείας που απασχολούν πολύ κόσμο, υπενθυμίζοντας πως όλοι μπορεί να βρεθούν σε παρόμοιες καταστάσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγέλματος. Το κοινό περιμένει με ακόμα περισσότερη αγωνία τον δίσκο που θα κυκλοφορήσει μέσα στον μήνα, με τους περισσότερους να δηλώνουν πως θα είναι τόσο καλός και πιθανότατα καταθλιπτικός, που δε ξέρουν αν είναι έτοιμοι για αυτό που έπεται.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ