Μουσικη

It's My Party: H Αστερόπη Λαζαρίδου και το soundtrack της ζωής της

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος απαντά στη στήλη του ATHENS VOICE Radio 102.5

Λιάνα Μαστάθη
Λιάνα Μαστάθη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
It's My Party: H Αστερόπη Λαζαρίδου και το soundtrack της ζωής της

It's My Party: Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Αστερόπη Λαζαρίδου φτιάχνει τη λίστα με το soundtrack της ζωής της

Η Αστερόπη Λαζαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 πάνω στο ξέσπασμα της ντίσκο. Σπούδασε στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και «γραφιάς» στο Βήμα της Κυριακής και στα ΒΗΜΑgazino, ΒΗΜΑdonna, ΒΗΜΑmen, TV Guide, από το 2001 ως το 2015. Ασχολήθηκε με το πολιτιστικό και το κοινωνικό ρεπορτάζ, με γυναικεία θέματα και συνεντεύξεις με σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού (Ζωρζ Σαρή, Μαρζάν Σατραπί, Ίρβιν Γιάλομ, Μόρισεϊ, Μαρσέλ Μαρσό κ.ά). Το 2008 συνυπέγραψε με τον σκηνοθέτη Βασίλη Μαυρογεωργίου τη διασκευή του βιβλίου «Η Αλίκη στη xώρα των θαυμάτων» για το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου. Θεατρικά της έργα έχουν ανέβει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (72 Ώρες) και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (V for Victoria). Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στα: Symbol, Protagon, Vice, Elle, Marie Claire. Έχει ασχοληθεί με την υποκριτική, το τραγούδι και τη μεταγλώττιση. Ασχολείται με το σενάριο, τη θεατρική συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα αγγλικά. Το αφήγημα «Η Ήρα δεν ήταν ζηλιάρα» είναι το δεύτερο βιβλίο της. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε και το πρώτο της βιβλίο, «Μην πατάς ξυπόλυτη» (Μάιος 2021). Αν ήταν ζώο, θα ήταν ζέβρα γιατί αγαπάει τα πλάσματα που ξεχωρίζουν. Αν βρει τον άντρα της ζωής της, θα αφοσιωθεί στην παρασκευή σπιτικών μαρμελάδων.

Το τραγούδι που σε εμπνέει όταν γράφεις;
Ολόκληρο το σάουντρακ της ταινίας «Goodbye Lenin!». Ο Yann Tiersen έχει έναν μοναδικό τρόπο να μου οργανώνει τις σκέψεις, να μου δίνει ρυθμό, ακόμη και συγκίνηση σε σημεία που νιώθω ότι τη χρειάζομαι.

Το τραγούδι που θα επένδυε μια ταινία για τη ζωή σου;
Το «Littlest things» της Lily Allen. Γιατί η ταινία για τη ζωή μου θα ήταν σίγουρα ρομαντική κομεντί και αυτή η κοριτσίστικη ανθεκτικότητα που μου βγάζει αυτό το κομμάτι, κάτι μου θυμίζει…

Το τραγούδι που σου θυμίζει τον πρώτο σου έρωτα;
Το «Don’t you forget about me» των Simple Minds. Μου άρεσε πολύ ένας συμμαθητής μου στα Αγγλικά, ο Γιάννης. Εγώ δεν του άρεσα, αλλά με συμπαθούσε. Καθόμασταν στο ίδιο θρανίο και είχα αρχίσει μιμητικά να αγαπώ τις μουσικές που αγαπούσε και εκείνος. Είχα πάρει ακόμη και τον δίσκο για να τον εντυπωσιάσω. Ανακαλύπτοντας το εφηβικό μου ημερολόγιο μετά από χρόνια, συνειδητοποίησα ότι ακόμη με τον ίδιο τρόπο ερωτεύομαι. Κάνω μακροβούτι μέσα στον κόσμο του άλλου και όταν μου τελειώνει η ανάσα, βγαίνω και ξαποσταίνω στη στεριά.

Το τραγούδι που σε κάνει να αλλάξεις σταθμό;
Το «I’m a Barbie girl» μού φαίνεται ελεεινά εκνευριστικό.

Το τραγούδι που σε έκανε να μείνεις στο αυτοκίνητο ενώ είχες παρκάρει;
Δεν οδηγώ αλλά, αν μου αρέσει πολύ ένα τραγούδι, θα ζητήσω από τον οδηγό να μείνουμε για να το ακούσουμε. Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν με το υπέροχο «Fade into you» από Mazzy Star.

Το τραγούδι που έχεις χορέψει σαν να μην υπάρχει αύριο;
To «Ι’m so excited» από Pointer Sisters. Και να μην είμαι so excited, ακούγοντάς το, γίνομαι!

Το τραγούδι που σου φέρνει δάκρυα στα μάτια;
Είναι πολλά, πάρα πολλά, ας διαλέξω ένα: το «Winter» της πολυαγαπημένης μου Tori Amos. Μου θυμίζει τη σχέση μπαμπά-κόρης, την παντοτινά αγαπησιάρικη σχέση που έχω με τον μπαμπά μου, που έχει φύγει από τη ζωή.

Το τραγούδι που ξέρεις όλους τους στίχους
Και πάλι, είναι πολλά, πάρα πολλά, αλλά αν διαλέξω ένα, θα πω το «One» των U2. «You act like you never had love and you want me to go without» – από τα πιο συγκλονιστικά πράγματα που έχουν ειπωθεί ποτέ σε τραγούδι.

It's My Party: H Αστερόπη Λαζαρίδου και το soundtrack της ζωής της

Το τραγούδι που έχεις ζητήσει από DJ;
Δεν διστάζω να ζητάω τραγούδια από DJ. Έχω ζητήσει, για παράδειγμα, από το «Runaround Sue» του Dion μέχρι το «Δικός σου για πάντα» του Μιχάλη Ρακιντζή ένα βράδυ που ήμουν πολύ μεθυσμένη.

Το τελευταίο τραγούδι που έκανες shazam;
«Δεν είμαι άλλος»- Σταύρος Κυριακάκης & The three amateurs. Ήμουν στο ωραιότατο μπαρ «Λογιότατος» στη γειτονιά μου στην Κυψέλη και μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Το τραγούδι που θα αφιέρωνες σε μια σχέση που έχει τελειώσει;
Το «Flowers» της Miley Cyrus. Ένα από τα ωραιότερα τραγούδια ανωτερότητας σε στιγμές χωρισμού που έχει γραφτεί ποτέ.

Το τραγούδι που θα αφιέρωνες αν ευελπιστούσες σε επανασύνδεση;
«One more try», George Michael. Η φωνή του Τζορτζ τα γιατρεύει όλα.

Το τραγούδι που σε έχει σημαδέψει;
«Dance of the bad angels», του Tim Booth σε μουσική του κορυφαίου Angelo Badalamenti. Αν αναγκαζόμουν να κρατήσω στη μνήμη μου μόνο ένα τραγούδι, θα ήταν αυτό. Κάθε φορά που το ακούω νιώθω ότι κάνω γαλαξιακό ταξίδι.

Το τραγούδι που σου θυμίζει μια δύσκολη περίοδο της ζωής σου;
«Απόγευμα στο δέντρο» του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Ήταν το προηγούμενο βράδυ από την κηδεία της μητέρας μου και ξαφνικά ένιωθα ότι εγώ που ακούω μουσική και βρίσκω εκεί όλες τις απαντήσεις, δεν έβρισκα καταφύγιο σε κανένα τραγούδι. Ξαφνικά άκουσα αυτό και ήταν το μόνο που μπορούσε να με γαληνέψει και να με συνδέσει με το μεταφυσικό μεγαλείο της πιο σκληρής απώλειας. Θα ευγνωμονώ παντοτινά τον Αλκίνοο για αυτό το δώρο.

Το τραγούδι που σου θυμίζει μια χαρούμενη περίοδο της ζωής σου;
Senza un perche- Nada.

Το αγαπημένο τραγούδι της μητέρας σου;
Η μητέρα μου δεν άκουγε μουσική. Θα πω για ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του πατέρα μου, που ήταν το «One way ticket» του Neil Sedaka. Μου είχε πάρει το βινύλιο και αγάπησα τα ρετρό τραγούδια από πολύ μικρή.

Τραγούδι για roadtrip;
«Flowers on the wall»-The Statler Brothers, από το αγαπημένο σάουντρακ του Pulp Fiction. Γιατί έχω απωθημένο για ένα μεγάλο roadtrip και ονειρεύομαι να το κάνω με κάποιον που θα μου βγάζει όλη αυτή την καρτουνίστικη και αυτοσαρκαστική ανεμελιά.

Το τραγούδι που θα ήθελες να ακουστεί στην κηδεία σου;
Το «Stayin’ Alive» των Bee Gees για να τους τρολάρω, να τρολάρω και τον ίδιο τον θάνατο και να καταλήξει η κηδεία σε ένα καταπληκτικό ντίσκο πάρτι!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ