Μουσικη

Οι Wet Leg μιλούν αποκλειστικά στην ATHENS VOICE

Γνωρίσαμε από κοντά το indie σχήμα - φαινόμενο που εντυπωσίασε και το ελληνικό κοινό με την εμφάνισή του στο Release Athens 2023 κι έκανε τον Dave Grohl να ορμήσει στη σκηνή του Coachella

tania-skrapaliori.jpg
Τάνια Σκραπαλιώρη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Wet Leg - Αποκλειστική Συνέντευξη: Η Rhian Teasdale και η Hester Chambers μιλούν στην ATHENS VOICE για τη μεγάλη επιτυχία τους, τη μουσική και τη ζωή τους.
© Benjo Arwas

Wet Leg - Αποκλειστική Συνέντευξη: Η Rhian Teasdale και η Hester Chambers μιλούν στην ATHENS VOICE για τη μεγάλη επιτυχία τους, τη μουσική και τη ζωή τους.

Μια φορά κι έναν καιρό δυο κορίτσια από τη βρετανική επαρχία της Νήσου Γουάιτ ξεκίνησαν με πολύχρωμες κιθάρες στα χέρια από το τοπικό μουσικό κολέγιο με προορισμό τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου. Ο στόχος τους δεν ήταν να γίνουν headliners αλλά να περάσουν απλώς την πόρτα τους με τα βραχιολάκια και το πάσο της μπάντας που συμμετέχει σε κάποια νιοστή θέση του line – up. Από κάποια όμως ευτυχή μουσική συγκυρία, υποκινημένη από το πηγαίο ταλέντο τους, η Rhian Teasdale και η Hester Chambers βρέθηκαν μέσα σε τρία μόλις χρόνια από τη στιγμή που αποφάσισαν να φτιάξουν την μπάντα των Wet Leg στις κορυφές του μουσικού indie κόσμου με ένα ντεμπούτο album να φιγουράρει στα top 5 των παγκόσμιων λιστών με τα καλύτερα του 2022, τα αιτήματα από τους promoters και τους booking agents να φτάνουν το ένα μετά το άλλο και τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου να ανοίγουν τις πόρτες τους για να τις υποδεχτούν όχι ως ένα ακόμα support γκρουπ αλλά ως ένα από τα πιο φρέσκα και πολλά υποσχόμενα ονόματα σε περίοπτες θέσεις του line – up τους. Κερασάκι στην τούρτα ένας με την καλή έννοια έξαλλος Dave Grohl να κάνει έφοδο στη σκηνή του φετινού Coachella για να ουρλιάξει μαζί τους στην branded κραυγή που συνοδεύει κάθε ζωντανή εκτέλεση του hit single των Wet Leg «Wet Dream».

Είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα indie groups που κάνουν ένα τόσο ακαριαίο μπαμ επιτυχίας με δυο μόλις τραγούδια, πριν καν κυκλοφορήσουν το πρώτο τους album – πολλώ δε μάλλον σε καιρούς που το indie τρέχει ασθμαίνοντας να προλάβει τα τεράστια κύματα που σηκώνουν άλλα κραταιά genres και οι βιομηχανίες που στήνονται γύρω τους. Οι Wet Leg είναι ένα από αυτά τα πολύτιμα δάχτυλα και η αξία τους προκύπτει από την ακόμα πιο σπάνια συγκυρία μιας επιτυχίας που φαίνεται να αξίζει κάθε σεντ του hype της. Τουλάχιστον αυτό ήταν το πόρισμα της πρώτης τους εμφάνισης στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μεγάλου φεστιβάλ Release Athens 2023 – μια ακόμη φορά που το φετινό φεστιβάλ μας «κακόμαθε» δίνοντας μας την ευκαιρία να δούμε ένα act στο απόλυτο peak του.

Το performance τους εκμεταλλεύεται στο έπακρο την κοριτσίστικη γοητεία της Rhian Teasdale, την οργανική της σχέση με την Hester Chamber και τα ειλικρινώς κομμένα και ραμμένα για να μιλήσουν στην καρδιά κάθε αμετανόητου indie kid αυτού του κόσμου τραγούδια τους συνθέτοντας μια live συνθήκη που δεν ξέραμε πόσο μας είχε λείψει – μέχρι που τη ζήσαμε. Αλλά επειδή οι Wet Leg λατρεύουν τα παιχνίδια και τις αντιθέσεις κάτω από τη σκηνή είναι από τις πιο «ήσυχες» low talkers που μπορεί να βρει κανείς σε καμαρίνι μεγάλου μουσικού φεστιβάλ. Ένα χαρακτηριστικό που συνειδητοποιήσαμε για τα καλά στη διάρκεια των δεκαπέντε -γεμάτων χαμόγελα- λεπτών που περάσαμε μαζί τους λίγο πριν την εμφάνισή τους στη σκηνή του Release Athens και μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι δίνει στην περίπτωσή τους προστιθέμενη αξία – και γοητεία.

Wet Leg - Αποκλειστική Συνέντευξη: Η Rhian Teasdale και η Hester Chambers μιλούν στην ATHENS VOICE για τη μεγάλη επιτυχία τους, τη μουσική και τη ζωή τους.
Οι Wet Leg στη σκηνή του Release Athens © Release Athens 2023

Είναι αλήθεια ότι οι Wet Leg ξεκίνησαν ως ένα όχημα για να μπορείτε να πηγαίνετε σε φεστιβάλ χωρίς εισιτήριο;

Rhian Teasdale: Ναι είναι αλήθεια, είναι ένα όνειρο που είχαμε και έγινε πραγματικότητα. Ένα όνειρο βέβαια που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τις προεκτάσεις του, μας κλείνουν πια για τόσα πολλά φεστιβάλ που έχουμε χάσει το μέτρημα, υπάρχουν φορές που παίζουμε σε τρία φεστιβάλ την εβδομάδα, είμαστε συνέχεια στο τρέξιμο. Είναι σαν να μας έχει γυρίσει μπούμερανγκ – με την καλή έννοια (γέλια)

Πράγματι η επιτυχία ήταν «ακαριαία». Με το πρώτο κιόλας album όλοι μιλάνε για εσάς, παίζετε στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, o Dave Grohl ουρλιάζει για σας στο Coachella. Πώς το βιώνετε όλο αυτό; Υπήρξαν στιγμές που σας φόβισε όλη αυτή η επιτυχία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Hester Chambers: Σίγουρα είναι κάτι που δεν περιμέναμε καθόλου. Ακόμα και το ενδιαφέρον της δισκογραφικής, το γεγονός ότι θα είχαμε ένα συμβόλαιο, την ευκαιρία να γράψουμε έναν δίσκο μας φαινόταν σουρεαλιστικό, σαν ψέμα. Και μετά boom, από τη μια στιγμή στην άλλη οι ζωές μας άλλαξαν εντελώς. Είναι σίγουρα περίεργο να έχει ξαφνικά κάποιον άλλον να φροντίζει για το πρόγραμμα σου, για την καθημερινότητά σου, για τη ρουτίνα σου, να στα έχουν όλα κλεισμένα, όλα κανονισμένα, σε κάποιον βαθμό τα πράγματα φεύγουν από τον έλεγχό σου και αυτό είναι κάτι που δεν είχαμε προβλέψει. . Είμαστε τόσο τυχερές αλλά δεν θα μπορούσαμε ποτέ να το φανταστούμε. Ίσως για αυτό να έχουμε και επίγνωση ότι όλα αυτά μπορούν να χαθούν από στιγμή σε στιγμή, για αυτό δεν σκεφτόμαστε τίποτα πέρα από την κάθε μέρα που έχουμε στα χέρια μας. Ένα βήμα τη φορά, μια μέρα τη φορά

Τι είναι αυτό που έχει ασκήσει τη μεγαλύτερη επίδραση στην καλλιτεχνική σας ταυτότητα;

Rhian Teasdale: Πρώτα και πάνω απ’ όλα το γεγονός ότι κάνω μουσική με την Hester. H Hester και η μπάντα μας δημιουργούν ένα safe space όπου μπορώ να υπάρξω μουσικά και να κάνω αυτό που κάνω.

Hester Chambers: Και ότι ο τρόπος που γράφουμε τη μουσική μας, γράφουμε πάντα με έναν τρόπο που μας αρέσει. Δεν είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε κάτι που να ακούγεται cool, θέλουμε περισσότερο να καλύψουμε μια προσωπική μας ανάγκη, να περάσουμε καλά μέσα σε αυτό, να συνδεθούμε. Ακόμα κι όταν δεν γράφουμε κάτι σπουδαίο έχει σημασία ο τρόπος που υπάρχουμε μέσα σε όλο αυτό και αυτός ο τρόπος μας διαμορφώνει.

Rhian Teasdale: Και ένας ακόμα πολύ επιδραστικός παράγοντας για εμάς ήταν και είναι η προέλευσή μας Ένας πολύ ισχυρός διαμορφωτικός παράγοντας για εμάς είναι και ο τόπος από τον οποίο καταγόμαστε. Είμαστε από τη Νήσο Γουάιτ και αυτή μας έδωσε την πρώτη μας ύλη, χρησιμοποιήσαμε για τη μουσική μας, για την αισθητική μας, για τα video clips αυτά ό, τι είχαμε διαθέσιμο, ό, τι μας ήταν οικείο. Το να γυρίζουμε παραδείγματος χάριν τα video μας σε ένα μεγάλο χωράφι μπορεί να φαίνεται σαν μια ακριβή παραγωγή για μια μπάντα που ζει και δημιουργεί σε μια μεγαλούπολη, για εμάς όμως ήταν η προφανής, πιο φτηνή αλλά και πιο διασκεδαστική και ειλικρινής επιλογή.

Wet Leg - Αποκλειστική Συνέντευξη: Η Rhian Teasdale και η Hester Chambers μιλούν στην ATHENS VOICE για τη μεγάλη επιτυχία τους, τη μουσική και τη ζωή τους.
© Hollie Fernando

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η αντίθεση μεταξύ των παραδοσιακών πολιτισμικών αναφορών στα βίντεο σας και των στίχων σας που είναι απόλυτα σύγχρονοι. Πώς τα παντρεύετε αισθητικά, ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος;

Rhian Teasdale: Μας αρέσουν οι αντιθέσεις, διασκεδάζουμε συνδυάζοντας φαινομενικά αντίθετα πράγματα, μας αρέσει αυτό το παιχνίδι.

Όση ώρα μιλάμε εσείς μιλάτε με τα μάτια σαν να υπάρχει συνεχώς ένα inside joke μεταξύ σας κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να καταλάβετε. Είναι πράγματι έτσι;

Rhian Teasdale: Δεν είναι ακριβώς ότι έχουμε inside jokes όσο το ότι είμαστε συνέχεια μαζί για τόσο πολύ καιρό, ιδίως στις περιοδείες. Περνάμε κυριολεκτικά όλον τον χρόνο μας μεταξύ μας και με την μπάντα σε βαθμό που όταν χρειάζεται να μιλήσουμε σε κάποιον έξω από αυτήν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε σχεδόν ξεχάσει πώς είναι να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους (γέλια).

Hester Chambers: Ναι είμαστε τόσο μεταξύ μας και συνέχεια στον δρόμο πια που είναι σαν να χάνουμε τον χώρο και τον χρόνο. Σαν να μην υπάρχει καν μια συγκεκριμένη χώρα από την οποία ερχόμαστε όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος.

Wet Leg - Αποκλειστική Συνέντευξη: Η Rhian Teasdale και η Hester Chambers μιλούν στην ATHENS VOICE για τη μεγάλη επιτυχία τους, τη μουσική και τη ζωή τους.
© Hollie Fernando

Μοιάζει πολύ οργανική, πολύ φυσική η σχέση σας και πάνω στη σκηνή και κάτω από αυτήν. Φαντάζομαι ότι έχει παίξει μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι γνωριζόσασταν για αρκετό καιρό πριν φτιάξετε την μπάντα.

Rhian Teasdale: Είμαστε από το ίδιο μέρος, έχουμε την ίδια περίπου ηλικία, τα ίδια βιώματα. Είναι σαν να γνωριζόμαστε ακόμα περισσότερο από όσο γνωριζόμαστε στην πραγματικότητα. Όχι ότι δεν μπορείς να συνδεθείς τόσο στενά μουσικά με κάποιον που δεν γνωρίζεις, μπορεί να συμβεί, αλλά ναι είναι πολύ πιο φυσικό μεταξύ μας.

Hester Chambers: Γνωριστήκαμε όταν ήμασταν δεκαοχτώ χρονών και τώρα έχουν ήδη περάσει δέκα χρόνια. Και είναι απίστευτο ότι περάσαμε ένα τέτοιο κομμάτι της ζωής μας μαζί και σχεδόν φυσικά έχουμε καταλήξει εδώ, να έχουμε αυτήν την μπάντα, να γυρνάμε τον κόσμο παίζοντας τη μουσική μας.

Τι εύχεστε να φέρει το μέλλον στις Wet Leg;

Rhian Teasdale: Τη δυνατότητα να συνεχίσουμε, να μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, όπως ακριβώς το θέλουμε και όπως μας αρέσει. Ήταν υπέροχη η εμπειρία των δύο τελευταίων χρόνων, είναι κάτι απίστευτο αυτό που μας συμβαίνει, ένα όνειρο που θέλουμε να συνεχίσουμε να το ζούμε – κι ας μην μπορούμε να το πιστέψουμε.

Μιλάμε για όνειρα και συνειρμικά ακούω το «Wet Dream» να παίζει κάπου στο βάθος. Τι βλέπουν στον ύπνο τους οι Wet Leg;

Rhian Teasdale: Συχνά το πρωί ξυπνάω έχοντας ονειρευτεί ότι πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσω λεμόνια ή κάτι τέτοιο. Αλλά τις περισσότερες φορές δεν θυμάμαι τα όνειρά μου.

Hester Chambers: Δεν μου αρέσουν τα όνειρα γιατί δεν βλέπω σχεδόν καθόλου. Τώρα που το σκέφτομαι μερικές φορές βλέπω στον ύπνο μου ότι ξυπνάω ένα πρωί και έχω δει όντως κάποιο όνειρο.

Wet Leg - Αποκλειστική Συνέντευξη: Η Rhian Teasdale και η Hester Chambers μιλούν στην ATHENS VOICE για τη μεγάλη επιτυχία τους, τη μουσική και τη ζωή τους.
© Hollie Fernando

Ας κλείσουμε με την αγαπημένη ερώτηση που κάνει το φεστιβάλ Release Athens στους καλλιτέχνες που έρχονται. Αν μπορούσατε να επιλέξετε μια εναλλακτική εποχή για να ζήσετε ποια θα ήταν αυτή;

Rhian Teasdale: Θα ήθελα να βρεθώ στο μέλλον, σε μερικές δεκάδες χρόνια από τώρα, για να δω αν όλες οι φαντασίες μας για το μέλλον έχουν γίνει πραγματικότητα. Άλλωστε ποτέ δεν μου άρεσε η προοπτική ενός ταξιδιού στο παρελθόν.

Hester Chambers: Εγώ θα ήθελα να ταξιδέψω στην εποχή των δεινοσαύρων, πριν καν υπάρξουν άνθρωποι. Θα ήθελα πολύ να γνωρίσω έναν δεινόσαυρο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ