Μουσικη

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: Οι τοπ συναυλίες και τα μουσικά φεστιβάλ

Από την Έλλη Πασπαλά στο Ηρώδειο μέχρι το νέο φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής στο Ωδείο Αθηνών, οι συναυλίες και τα μουσικά φεστιβάλ που ξεχωρίσαμε από το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 874
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο γερμανός καλλιτέχνης Robert Henke είναι ανάμεσα στα ονόματα που θα έρθουν στο Subset Festival.
Ο γερμανός καλλιτέχνης Robert Henke είναι ανάμεσα στα ονόματα που θα έρθουν στο Subset Festival. © Pieter Kers

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: Subset Festival στο Ωδείο Αθηνών, Jazz Festival στην πλατεία και οι συναυλίες στο Ηρώδειο 

Τι είναι το Subset που «προσγειώνεται» στο Ωδείο; Ποιοι διάσημοι σολίστ και μαέστροι θα μας παρασύρουν στο σύμπαν της κλασικής μουσικής στο Ηρώδειο; Πού θα ακούσουμε τζαζ δωρεάν; Τι νότες σκορπίζει το American Songbook της Έλλης Πασπαλά; Η αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 ανοίγει και η μουσική, σε διαφορετικές εκφράσεις της, πρωταγωνιστεί σε στέκια κλασικά, αλλά όχι μόνο.

Subset: ένα νέο ραντεβού για τη σύγχρονη μουσική

Στα μαθηματικά ο όρος subset σημαίνει υποσύνολο και, όπως μας λέει στο podcast που θα ακούσετε στο www.athensvoice.gr ο Σταύρος Γασπαράτος, έρχεται να ολοκληρώσει τη σκέψη πίσω από το ομώνυμο μίνι φεστιβάλ που «αποτελεί ένα υποσύνολο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και εκπροσωπεί ένα υποσύνολο της σύγχρονης μουσικής».

Για πέντε μέρες τον Ιούνιο οι ανακαινισμένοι χώροι του Ωδείου Αθηνών (σε συμπαραγωγή με το οποίο διοργανώνεται το φεστιβάλ) θα φιλοξενήσουν εναλλάξ μουσικά σχήματα, ηχητικές και οπτικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς, σε μια πολυπρισματική μουσική πλατφόρμα. Καταξιωμένοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τo έργο τους και συνομιλούν μεταξύ τους, αποκαλύπτοντας ένα πληθωρικό μουσικό τοπίο.

Στη Νέα Σκηνή του Ωδείου θα παρουσιαστούν δύο νέες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Ο λόγος για το «In Medias Res» των Trigger Happy, ένα πρωτότυπο υβριδικό έργο που συγκροτούν μια συλλογή αναλογικών και ψηφιακών μέσων ηχογράφησης, αναπαραγωγής και μετάδοσης ήχου και μια περφόρμανς πειραματικής μουσικής. Επιπλέον, οι ΤΕΤΤΤΙΞ, ένα ιδιαίτερο μουσικό σύνολο 13 μουσικών μαζί με την Ελένη Χούμου θα παρουσιάσουν την παράσταση «cheVron fold», μια εμβυθιστική εμπειρία που συνδυάζει τη σύγχρονη μουσική και φωτισμό.

Kali Malone.
© Luc Braquet Kinfolk

Ergon Ensemble, MMMΔ & Alem, Saber Rider και Aroent είναι κάποια από τα ελληνικά σχήματα που βρίσκουμε στο πρόγραμμα, ενώ ειδικά για το Subset θα έρθουν στην Αθήνα μεταξύ άλλων οι Robert Henke, Kali Malone, Hekla και Electric Indigo – ορισμένοι από τους οποίους για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα.  -Ευτέρπη Μουζακίτη

Ωδείο Αθηνών, 21-25 Ιουνίου

5 βράδια με κλασική μουσική στο Ηρώδειο

Οι κορυφαίοι ερμηνευτές, οι ελληνικές ορχήστρες και τα αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου δεν θα λείψουν από τα βράδια μας στο ρωμαϊκό ωδείο. Την αρχή κάνει η Άννε-Ζοφί Μούτερ (12 Ιουνίου) με τους Mutter’s Virtuosi. Η σπουδαία Γερμανίδα βιολονίστρια και κάτοχος 4 Grammy θα παίξει σόλο σε τρία κοντσέρτα των Μπαχ, Βιβάλντι και Ζοζέφ Μπολόν ντε Σαιντ Ζορζ –φαινόμενο σπάνιο για σολίστ τέτοιου μεγέθους– και το αφιερωμένο στην ίδια Νονέτο του Αντρέ Πρεβέν.

Τη μνημειώδη «Τρίτη Συμφωνία» του Μάλερ –έναν ύμνο του μεγάλου συνθέτη στη φύση– θα απολαύσουν όσοι έχουν εξασφαλίσει το μαγικό χαρτάκι για τη συναυλία του σούπερ σταρ του πόντιουμ Θεόδωρου Κουρεντζή (15 Ιουνίου). Ο χαρισματικός αρχιμουσικός θα διευθύνει την ορχήστρα Utopia, το νέο του καλλιτεχνικό εγχείρημα που απαρτίζουν κορυφαίοι σολίστες από όλο τον κόσμο.

Utopia – Θεόδωρος Κουρεντζής
@ Sébastien Grébille

Όπως κάθε χρόνο, η Εθνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου) σε μια μεγάλη συναυλία με ελεύθερη είσοδο. Περιμένουμε να ακούσουμε το απολαυστικό «Καρναβάλι των ζώων» του Καμίγ Σεν-Σανς, τη συνομιλία του Γάλλου συνθέτη Τιερί Πεκού με το «Ζεϊμπέκικο» του Διονύση Σαββόπουλου και δύο σουίτες από την «Κάρμεν» του Μπιζέ με τις κορυφαίες πιανίστριες Κάτια και Μαριέλ Λαμπέκ.

Διπλό ραντεβού μάς επιφυλάσσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ο αρχιμουσικός της Λουκάς Καρυτινός θα τη διευθύνει στο μεγαλόπνοο «Ρέκβιεμ» του Τζουζέπε Βέρντι (29 Ιουνίου), με τη συμμετοχή του διακεκριμένου βαρύτονου Αλέξανδρου Σταυρακάκη, της σοπράνο Μίνα-Λίζα Βερέλε, της επιβλητικής μεσοφώνου Ριχάμπ Σαιέμπ και του τενόρου Μπάρι Μπανκς.

Γιορτάζοντας τα 80 χρόνια της, η ΚΟΑ συμπράττει με τον θρυλικό αρχιμουσικό Κρίστοφ Έσενμπαχ και τον περιζήτητο Κινέζο πιανίστα Λανγκ Λανγκ (15 Ιουλίου) σε ένα πρόγραμμα με έργα των Γκριγκ και Τσαϊκόφσκι. - Ευτέρπη Μουζακίτη

Δωρεάν jazz στην Πλατεία

Τζαζ στην πλατεία.

Το μίνι φεστιβάλ που ξεκίνησε πέρσι και αγαπήθηκε από τους φίλους του Φεστιβάλ επιστρέφει και φέτος στον υπαίθριο χώρο της Πειραιώς 260. Πέντε ξεχωριστά jazz σχήματα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα, στήνουν μετά το τέλος των παραστάσεων μια γιορτή με ελεύθερη είσοδο. Στις 7-9 Ιουνίου ο Νιγηριανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης Adedeji Adetayo παρουσιάζει τρεις βραδιές με afrobeat, afro jazz και afro soul & funk, με μουσική από τα προσωπικά του άλμπουμ και ιδίως το πιο πρόσφατο «Yoruba Odyssey». Στις 3-5 Ιουλίου ο drummer Σπύρος Παναγιωτόπουλος και το κουιντέτο του Brothers From Another Mother ερμηνεύουν κομμάτια των μελών του γκρουπ. Στις 9-11 Ιουλίου το Terry's Quartet της τραγουδίστριας Τέρης Βακιρτζόγλου παρουσιάζει συνθέσεις από το ντεμπούτο της «Qualia», από το «Permathea» που θα κυκλοφορήσει σύντομα, καθώς και standards που θα φέρουν την προσωπική της ερμηνευτική σφραγίδα. Στις 17-19 Ιουλίου ραντεβού με το τρίο του κιθαρίστα Απόστολο Λεβεντόπουλο, ενός μουσικού με jazz αλλά και κλασικές σπουδές, που δεν διστάζει να αναπτύξει τους αυτοσχεδιασμούς του σ’ ένα προχωρημένο, ηλεκτρικό και ηλεκτρισμένο πεδίο. Μαζί τους θα είναι ο σαξοφωνίστας Βασίλης Ξενόπουλος ο οποίος ζει στο Λονδίνο κι έχει πάρει σπουδαίες κριτικές από τον βρετανικό Τύπο. Στις 20 Ιουλίου η σεζόν στην Πειραιώς 260 κλείνει με μια μοναδική συναυλία-πάρτι με τους Αντώνη Ανδρέου, Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη, Δημήτρη Τσάκα, Adedeji Adetayo, Κωστή Χριστοδούλου, Δημήτρη Σεβδαλή και Γιώργο Γεωργιάδη. -Γιώργος Φλωράκης

Πειραιώς 260, 7 Ιουνίου - 20 Ιουλίου, στις 23:00

Το The American Songbook της Έλλης Πασπαλά

Όταν οι Αμερικανοί μιλούν για το Great American Songbook εννοούν τραγούδια που γράφτηκαν μεταξύ των δεκαετιών του 1920 και του 1950, και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από κοινό και ερμηνευτές. Πρόκειται για δημιουργίες συνθετών όπως οι George Gershwin, Irving Berlin, Cole Porter, Jerome Kern, Hoagy Carmichael, Johnny Mercer, από τον χώρο της ελαφράς jazz, των επεξεργασμένων blues, της pop και των μιούζικαλ, που τραγούδησαν μεταξύ άλλων οι Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Nat King Cole, Tony Bennett, Bing Crosby, Sarah Vaughan, Judy Garland, Dean Martin.

Η Έλλη Πασπάλα και ο Vassilikos.
Η Έλλη Πασπάλα και ο Vassilikos.

Όμως το Great American Songbook δεν αφορά αποκλειστικά το παρελθόν. Το 2017 ο Bob Dylan κυκλοφόρησε το τριπλό album «Triplicate», με κομμάτια όπως τα «Stormy Weather», «My One and Only Love», «How Deep Is the Ocean?», «As Time Goes By», «But Beautiful», «You Go to My Head» και «Stardust».

Αυτά τα μαγικά τραγούδια του παρελθόντος αγκαλιάζει η Έλλη Πασπαλά στη συναυλία της στο Ηρώδειο, προσθέτοντας και δημιουργίες νεότερων τραγουδοποιών, όπως οι Tori Amos, Leonard Cohen, Joni Mitchell, Randy Newman, Prince, Lou Reed, Paul Simon και Stevie Wonder. Με τον δικό της μοναδικό αισθαντικό τρόπο θα ερμηνεύσει συνθέσεις όπως τα πολύ γνωστά «Bridge over Τroubled Water», «Both Sides Now», «Superstition», «Nothing Compares 2 U», «Walk on the Wild Side», «Dance Me to the End of Love». Μαζί της θα είναι και ο Vassilikos, συνοδοιπόρος σε πολλές από τις καλλιτεχνικές διαδρομές της, καθώς και οι μουσικοί David Lynch, Τάκης Φαραζής, Πέτρος Κλαμπάνης, Γιάννης Αγγελόπουλος, Κώστας Παναγιωτίδης, Κατερίνα Χατζηνικολάου, Αγγέλα Γιαννάκη, Δημήτρης Τραυλός, Χριστίνα Παντελίδου, Μάνος Βεντούρας, Δημήτρης Ντακοβάνος και Tommy Lynch.  -Γιώργος Φλωράκης

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 9 Ιουλίου στις 21:00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ