Μουσικη

Τι κι αν δεν είναι φέτος η Ελλάδα στον τελικό της Eurovision

Αναδρομή στις αξέχαστες εμφανίσεις για το trivial της αποψινής βραδιάς

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι κι αν δεν είναι φέτος η Ελλάδα στον τελικό της Eurovision
Η Έλενα Παπαρίζου όταν κατέκτησε την κορυφή με το «My number one» @EPA

Eurovision 2023: Η Ελλάδα δεν είναι στον τελικό, αλλά έχει να θυμάται ιστορικές στιγμές στα 49 χρόνια συμμετοχής στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού

Με φανατικούς οπαδούς και πολέμιους ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού καταφέρνει κάθε χρόνο να κεντρίζει το ενδιαφέρον, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Κοινή παραδοχή όλων, η Eurovision έχει αφήσει το δικό της ξεχωριστό στίγμα στη μουσική βιομηχανία.

Στη φετινή 67η διοργάνωση, η ελληνική αποστολή έφτασε μεν στο Λίβερπουλ, ωστόσο 16χρονος Βίκτωρ Βερνίκος και η μπαλάντα του δεν τα κατάφεραν για τον τελικό. 

Γι' αυτό και η ATHENS VOICE θυμίζει τις 8+1 αξέχαστες εμφανίσεις της Ελλάδας στα 49 χρόνια συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Τάνια Τσανακλίδου - «Τσάρλι Τσάπλιν», Παρίσι, 1978

Η «ηθοποιός που τραγουδάει» Τάνια Τσανακλίδου ανεβαίνει στη σκηνή της Eurovision το 1978 με το τραγούδι Τσάρλι Τσάπλιν, ο οποίος είχε πεθάνει λίγους μήνες νωρίτερα, και κατακτά την όγδοη θέση από τις συνολικά 20. Η ίδια, όπως έχει αποκαλύψει, είναι ιδιαίτερα αρνητική στην ιδέα συμμετοχής της στον διαγωνισμό, ωστόσο η Μελίνα Μερκούρη είναι εκείνη που την παροτρύνει και τελικά την πείθει. 

Το «Γιαννάκη σ’ αγαπάω» λίγο πριν βγει στη σκηνή -απευθυνόμενη στον τότε έρωτά της Γιάννη Φέρτη, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τη Μελίνα στα παρασκήνια- γράφει ιστορία.

«Ήταν στο ασανσέρ που μας έπαιρνε για να ανεβούμε στην σκηνή. Μαζί με τον πιανίστα τον Μάρκο Αλεξίου και τον Χάρη Ανδρεάδη τον διευθυντή ορχήστρας, έχοντας την εντύπωση ότι δεν ακουγόμασταν στην κάμερα, είχα ετοιμάσει μια βρωμοκουβέντα να πούμε και οι τρεις. Ευτυχώς τα παιδιά κομπλάρανε και δεν την είπαμε, γιατί τότε δεν θα είχα τα μούτρα να γυρίσω στην Ελλάδα. Έμεινα μόνη και είπα "Γιαννάκη σ’ αγαπώ"» έχει αφηγηθεί σε συνέντευξή της. 

eurovision 1978 Greece 🇬🇷 Tania Tsanaklidou - Charlie Chaplin

Πασχάλης, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μαριάννα Τόλη - «Μάθημα Σολφέζ», Λονδίνο, 1977

Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας που κατατάσσεται στην τελική πεντάδα -5η θέση ανάμεσα σε 18 χώρες τότε- είναι το «Μάθημα Σολφέζ» με τους Πασχάλη, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μαριάννα Τόλη.

Στην αρχή, ο Χατζηνάσιος ζητά από τον Πασχάλη να ερμηνεύσει μόνος του το τραγούδι, αλλά δεν το δέχεται. Η Μπέσσυ Αργυράκη κάνει την είσοδό της στην αυτοσχέδια -διότι συνεργάστηκαν μόνο για τη σκηνή της Eurovision- και τελικά θρυλική τετράδα τελευταία, διότι αρχικά προτείνεται η Ελπίδα που εκείνη δεν ήθελε, ενώ για κάποιους κρίνεται ότι η ισχυρότατη φωνή της θα κάλυπτε τις υπόλοιπες τρεις.

Eurovision 1977 - Greece

Μαρινέλλα - «Κρασί, Θάλασσα και τ' Αγόρι μου», Μπράιτον, 1974

«Λίγο κρασί, λίγο θαλασσα και τ' αγόρι μου»: Ατάκα, τίτλος, σχόλιο - ο στίχος του Πυθαγόρα σε σύνθεση Γιώργου Κατσαρού είναι η πρώτη ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό της Eurovision το 1974.

Η συμμετοχή της Ελλάδας φτάνει μόλις στην 11η θέση και τον διαγωνισμό κερδίζει η Σουηδία με το «Waterloo» και τους ABBA, το πιο επιτυχημένο όνομα που πέρασε ποτέ από τη διοργάνωση.

«Τι κάνουμε εδώ; Δεν πάμε καμιά βόλτα στο Λονδίνο για ψώνια;» λέει η Μαρινέλα στον Γιώργο Κατσαρό, στο άκουσμα των ABBA. Μάλιστα όπως έχει εξομολογηθεί ο συνθέτης, την ώρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, από την αγωνία του έκαψε κατά λάθος με το τσιγάρο του το παντελόνι της τραγουδίστριας του σουηδικού συγκροτήματος.

ESC 1974 Greece - Marinella Krassi Thalassa ke to agori mou

Ελπίδα - «Σωκράτης», Ιερουσαλήμ, 1979 

Το «Σωκράτη εσύ superstar» συμπεριλαμβάνεται στα 12 αγαπημένα τραγούδια της Eurovision όλων των εποχών. Εμπνευσμένο από το «Jesus Christ Super Star», η Ελπίδα πλαισιώνεται από τη Μαριάννα Τόλη που επιμελείται τη χορογραφία και αρχαιοελληνικού τύπου ρούχα.

Η ερμηνεύτρια απογοητεύεται για την 8η έκθεση και αποχωρεί από τη σκηνή της Ιερουσαλήμ με δάκρυα στα μάτια, παρ’ ότι το κοινό την αντιμετωπίζει ως την απόλυτη νικήτρια. Το δε τραγούδι κυκλοφορεί σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ολλανδία καθώς και στις σκανδιβακές χώρες.

Μαζί με τον «Σωκράτη» που τελικά επιλέγει η ΕΡΤ, η Ελπίδα προτείνει επίσης το -διαχρονικό, με ή χωρίς τα Ημισκούμπρια- «Ντισκοτέκ».

Eurovision 1979 - Greece

Καίτη Γαρμπή - «Ελλάδα, χώρα του φωτός», Μίλστριτ, 1993

Η Καίτη Γαρμπή σηματοδοτεί τη στροφή στους «εμπορικούς» καλλιτέχνες, το φόρεμά της δια χειρός της Σήλιας Κριθαριώτη συζητιέται μέχρι σήμερα και το τραγούδι κερδίζει την 9η θέση από τις 25.

«Δεν το επέλεξα εγώ να πάω. Με επέλεξαν εκείνοι. Δεν έστειλα εγώ τραγούδι, εκείνοι ήρθαν και με ζήτησαν από την ΕΡΤ για να πάω να διαγωνιστώ. Ήταν καλή εμφάνιση, το φόρεμα μας έσωσε. Θυμάμαι ότι περπατούσα με μία αυτοπεποίθηση, ότι δεν υπάρχει άλλη» δηλώνει μετά από χρόνια η τραγουδίστρια. 

Ellada, chora tou fotos  Ελλάδα, χώρα του φωτός - Greece 1993 - Eurovision

Antique - «Die For You», Κοπεγχάγη, 2001

Το ντουέτο της Έλενας Παπαρίζου και του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας με αγγλικό στίχο που σκαρφαλώνει στην 3η θέση.

Το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για τη Eurovision αλλάζει και η χώρα μας από τις πιο αποτυχημένες ως τότε στον διαγωνισμό, ξεκινά να πλασάρεται ως μία από τις αρκετά επιτυχημένες.

Antique - (I Would) Die for you

Μιχάλης Ρακιντζής - «S.A.G.A.P.O.», Ταλίν, 2002

Οριακά, η πιο πολυσυζητημένη ελληνική συμμετοχή τα τελευταία 20 χρόνια, για την οποία κανένας δεν ενδιαφέρεται ποια θέση κατέκτησε.

Για τον Μιχάλη Ρακιντζή είναι «μια βραδιά σε ένα πολύ ωραία στημένο περιβάλλον, μία από τις χίλιες συναυλίες που έχω κάνει, μια ακόμα εμφάνιση» και οι στίχοι, τα κουστούμια, η χορογραφία, το κλείσιμο του ματιού στην κάμερα - όλα γράφουν ιστορία.

Eurovision 2002 Greece - Michalis Rakintzis - S.A.G.A.P.O

Σάκης Ρουβάς - «Shake it», Κωνσταντινούπολη, 2004

Τζιν, λευκό φανελάκι, λευκό σακάκι, μια θεαματική ανάποδη τούμπα και το Shake it του Σάκη Ρουβάς κερδίζει την 3η θέση, με τις ψήφους και των 35 χωρών που συμμετείχαν στον διαγνωνισμό.

Ο Τζώνυ Καλημέρης είναι αυτός που προτείνει τον τραγουδιστή για την εκπροσώπηση, ο Ηλίας Ψινάκης αυτός που τον πείθει και ο Σάκης Ρουβάς πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη στο απόγειο της καριέρας του.

Η ΕΡΤ καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά τηλεθέασης που έχει καταγραφεί στην ελληνική τηλεόραση μετά την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου.

Sakis Rouvas - Shake It (Greece) 2004 Eurovision Song Contest

Έλενα Παπαρίζου - «My number one», Κίεβο, 2005

Η πρώτη και εκθαμβωτική νίκη της χώρας στα 31 χρόνια συμμετοχής της στη Eurovision.

Η συνολική εμφάνιση της Έλενας Παπαρίζου μένει αξέχαστη, το τραγούδι μπαίνει στα charts πολλών ευρωπαϊκών χωρών -στην οκτάδα του Billboard για το αμερικανικό Dance Club Songs chart και την 25άδα των Hot Dance Singles Sales- ενώ οι ακροατές του BBC Radio 2 αναδεικνύουν το 2015 το «My Number One» ως την καλύτερη νικητήρια συμμετοχή στα χρονικά του θεσμού.

«Ελληνίδα θεά κερδίζει διαγωνισμό τραγουδιού» αναφέρει στους τίτλους της αρχικής του σελίδας το αμερικανικό CNN. «H Ελληνίδα τραγουδίστρια Έλενα Παπαρίζου κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού της
Γιουροβίζιον, καθώς το φαβορί διατήρησε από νωρίς το προβάδισμα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας», γράφει το βρετανικό BBC. «H Ελλάδα κέρδισε τον 50ό διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον με το ρυθμικό τραγούδι της Έλενας Παπαρίζου», σημειώνει το Reuters.

Η τηλεθέαση ξεπερνά μέχρι και το ματς της Εθνικής στο Euro του 2004, ενώ τη στιγμή της βράβευσης ξεπερνά συντονισμένοι είναι 3.742.000 τηλεθεατές.

Helena Paparizou - My Number One (Greece) Live - Eurovision Song Contest 2005

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.