Μουσικη

Η Loreen μιλάει στην ATHENS VOICE πριν ανέβει ξανά στη σκηνή της Eurovision 2023

«Είναι τιμή και απερίγραπτη χαρά να είμαι μέλος της Eurovision και χαίρομαι αφάνταστα που εκπροσωπώ για δεύτερη φορά τη Σουηδία»

yannis-papadopoulos.jpeg
Γιάννης Χ. Παπαδόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τραγουδίστρια Loreen της Eurovision

Eurovision 2023: Η νικήτρια του 2012, Loreen, μιλάει αποκλειστικά στην ATHENS VOICE για τη δεύτερη συμμετοχή της στο διαγωνισμό.

Είναι αρκετοί οι νικητές της Eurovision που επέστρεψαν στον διαγωνισμό. Μονάχα ένας όμως έχει καταφέρει να κερδίσει δύο φορές, ο Τζόνι Λόγκαν. Πολλοί από τους νικητές επιστρέφουν με αξιώσεις, άλλοι για την εμπειρία και τη χαρά της συμμετοχής -σίγουρα ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι μοναδική εμπειρία για κάθε καλλιτέχνη, είναι άλλωστε το μεγαλύτερο μη αθλητικό τηλεοπτικό γεγονός του πλανήτη. Για τη Σουηδή Loreen, όμως, νικήτρια το 2012 με το θρυλικό τραγούδι “Euphoria”, η ιδέα της επιστροφής στη σκηνή της Eurovision αρχικά ήταν ένα σενάριο που δεν ήθελε να ακούσει ούτε για αστείο, στην πορεία όμως και με την ίδια να έχει ανακαλύψει τί είναι αυτό που θέλει να μοιραστεί με το κοινό, η άρνηση έδωσε τη θέση της στην ανυπομονησία και την «τεράστια αγάπη», όπως μου λέει.

Loreen - Euphoria | Sweden 🇸🇪 | Live - Grand Final - Eurovision 2012

«Αναλογιζόμενη στην αρχή αυτού του ταξιδιού τι σημαίνει μια διαγωνιστική διαδικασία ξανά, δεν ήθελα να το κάνω με τίποτα. Δεν με τρόμαζε και δεν με τρομάζει το να χάσω, για όνομα του Θεού. Μόνο ο Τζόνι Λόγκαν έχει καταφέρει να κερδίσει δύο φορές. Φυσικά δεν θα με ενοχλήσει και να κερδίσω, αλλά η δυσκολία μου να το πάρω απόφαση δεν πήγαζε από αυτό. Τη στιγμή όμως που άκουσα το τραγούδι, ένιωσα ότι κάτι θα συμβεί με αυτό το κομμάτι. Το ηχογράφησα και ένιωσα ένα ισχυρό δέσιμο μαζί του. Δεν υπήρχε καν το πλάνο της Eurovision τότε, απλά ηχογράφησα το κομμάτι. Όταν μου είπαν να το καταθέσω στον εθνικό τελικό της Σουηδίας, είπα “όχι, αποκλείται. Γιατί να το κάνω;”. Μου πήρε αρκετές εβδομάδες να το πάρω απόφαση. Ως άνθρωπος, έχω ανάγκη την ύπαρξη ενός σκοπού για κάθε τι που κάνω, αλλά και να καταλαβαίνω γιατί κάνω ό,τι κάνω. Βρήκα τον σκοπό όταν συνειδητοποίησα πως θα ήταν υπέροχο όλα αυτά που ένιωσα και νιώθω από αυτό το τραγούδι να τα μετατρέψω σε μια αφήγηση, μια performance που θα σας κάνει να νιώσετε δύναμη, χαρά και ελπίδα».

Η τραγουδίστρια Loreen της Eurovision

«Ως ιστορία δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, είναι κάτι που έχουμε ακούσει εκατομμύρια φορές, ένα τραγούδι για την αγάπη. Η σημασία όμως της ιστορίας είναι να είσαι σε θέση να το αντιληφθείς όταν νιώθεις αληθινή, βαθιά αγάπη και να είσαι εντάξει με το γεγονός ότι αυτό μπορεί να είναι επώδυνο μερικές φορές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ανεξάρτητα από το αν η αγάπη που νιώθουμε αφορά σ’ έναν φίλο, έναν εραστή, έναν σύντροφο ή ακόμα και ένα πράγμα ή έναν στόχο, πρέπει να δίνουμε χώρο στο συναίσθημα αυτό. Να το αφήνουμε να κυλάει μέσα μας, να μας σημαδεύει σαν τατουάζ, να του δίνουμε χώρο και χρόνο, ακόμα και αν μας πονάει. Κάποιες φορές είναι σημαντικό να βιώνουμε και τη δυσκολία. Άλλωστε οι δυσκολίες που ζούμε μας εν πολλοίς διαμορφώνουν. Από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα έχω δουλέψει πολύ σκληρά με την ομάδα μου για να στήσουμε όλο αυτό που βλέπετε και ακούτε: το τραγούδι και τη σκηνική του οπτικοποίηση. Κάθε φορά λέγαμε: “λίγο ακόμα” και όταν όλα ήταν έτοιμα, ένιωσα πραγματικά πολλή αγάπη για όλο αυτό που δημιουργήσαμε.

Είναι ακριβώς αυτό που λένε και οι στίχοι του “I walked through fire and through rain” (“περπάτησα δια μέσου φωτιάς και βροχής”) για να έρθω πιο κοντά σε όλους εσάς».

Loreen - Tattoo | Sweden 🇸🇪 | Official Music Video | Eurovision 2023

Στα προγνωστικά για φέτος, η Loreen με το “Tatoo” μοιάζει να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη με τα γραφεία στοιχημάτων να της δίνουν 39% πιθανότητα νίκης. Η ίδια, λίγες ώρες πριν ανέβει στην σκηνή του διαγωνισμού στο Λίβερπουλ για τον Α’ Ημιτελικό στον οποίο διαγωνίζεται, είναι ταπεινή μπροστά στο ενδεχόμενο να σηκώσει το βραβείο για δεύτερη φορά.

Η τραγουδίστρια Loreen της Eurovision

«Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στον τελικό του διαγωνισμού φέτος, νιώθω εκπληκτικά και είμαι ευγνώμων που αποτελώ μέλος αυτής της υπέροχης, πολύχρωμης, συμπεριληπτικής κοινότητας που ονομάζεται Eurovision. Έχει τις ίδιες αξίες με εμένα και είναι από τις λίγες γνωστές κοινότητες εκεί έξω που ο καθένας νιώθει ότι ανήκει, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φύλου, έθνους, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Όλα είναι αποδεκτά, όλα αγκαλιάζονται με σεβασμό. Η Eurovision είναι μια μοναδική πλατφόρμα που εκτός των άλλων, ενώνει τόσο κόσμο κάθε χρόνο, υπερασπιζόμενη συγχρόνως τα Δυτικά ιδανικά, την εναντίωση στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, την εναντίωση στον φονταμενταλισμό, προωθεί τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, των γυναικών, των ΑμέΑ, όσων έχουν ανάγκη. Είναι τιμή και απερίγραπτη χαρά να είμαι μέλος της και χαίρομαι αφάνταστα που εκπροσωπώ για δεύτερη φορά τη Σουηδία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ