Μουσικη

Γιατί το τραγούδι «Delilah» του Τομ Τζόουνς απαγορεύτηκε από την Ουαλική Ένωση Ράγκμπι;

Aποτέλουσε άτυπο ύμνο των οπαδών του σπορ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Toμ Τζόουνς: Το τραγούδι «Delilah» απαγορεύτηκε στο Principality Stadium από την Ουαλική Ένωση Ράγκμπι

Η επιτυχία του Τομ Τζόουνς «Delilah» έχει απαγορευτεί από το στάδιο Principality Stadium που διεξάγονται αγώνες όπως ανακοίνωσε η Ουαλική Ένωση Ράγκμπι (WRU).

Οι στίχοι του «Delilah» αφηγούνται την ιστορία της δολοφονίας της ομώνυμης γυναίκας από τον σύζυγό της, όταν αυτός έμαθε ότι εκείνη φλέρταρε με έναν άλλο άνδρα. Στη συνέχεια, ο σύζυγος ζητά από την Ντιλάιλα να τον συγχωρέσει, πάνω από το πτώμα της. 

Το «Delilah» είναι εδώ και χρόνια δημοφιλές ανάμεσα στους οπαδούς της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Ουαλίας, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν να το τραγουδάνε στο στάδιο μιας και δεν υπήρξε κάποια σχετική απαγόρευση. Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση αφορά αυστηρά την αναπαραγωγή του συγκεκριμένου τραγουδιού από τα ηχεία του σταδίου.

«Η WRU καταδικάζει την ενδοοικογενειακή βία κάθε είδους. Έχουμε ζητήσει προηγουμένως συμβουλές από ειδικούς επί του θέματος σχετικά με το θέμα της λογοκρισίας του τραγουδιού και γνωρίζουμε με σεβασμό ότι είναι προβληματικό και ενοχλητικό για ορισμένους οπαδούς εξαιτίας του θέματος του» αναφέρει η ανακοίνωση. 

Το «Delilah», γραμμένο από τον Μπάρι Μέισον και με μουσική του Λες Ρίντ κυκλοφόρησε το 1967 και το τραγούδησε ο Τομ Τζόουνς. Γνώρισε γρήγορα διεθνή επιτυχία και κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο Ivor Novello το 1968, φτάνοντας στο Νο 2 των βρετανικών charts τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Μαζί με μια άλλη από τις επιτυχίες του Ουαλικής καταγωγής Τζόουνς της δεκαετίας του ’60, το «Green, Green Grass of Home», ήταν το αγαπημένο των οπαδών στα τελετουργικά πριν από τον αγώνα των συμπατριωτών του διεθνών τα τελευταία χρόνια.

Ο εν ενεργεία διευθύνων σύμβουλος της Ουαλικής Ένωσης Ράγκμπι, Νάιτζελ Γουόκερ, έχει προειδοποιήσει ότι το μέλλον του αγώνα στην Ουαλία διακυβεύεται λόγω των ισχυρισμών για μισογυνισμό, σεξισμό, ρατσισμό και ομοφοβία που έχουν συγκλονίσει την οργάνωση.

Οι ισχυρισμοί για «τοξική κουλτούρα» στο WRU προβλήθηκαν σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, Στιβ Φίλιπς, την Κυριακή.

Μια ανεξάρτητη ομάδα εργασίας πρόκειται να συσταθεί για την αντιμετώπιση των καταγγελιών, με την Sport Wales –έναν οργανισμό που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Ουαλίας– να συμβουλεύει σχετικά με τη σύνθεση και την αρμοδιότητα της επιτροπής.

Το Six Nations ξεκινά στο Κάρντιφ το Σάββατο, όταν η ομάδα της Ουαλίας του Warren Gatland υποδέχεται την Ιρλανδία. Η Ουαλία φέτος αντιμετωπίζει επίσης την Αγγλία στο στάδιο Principality.