Μουσικη

Ο Τζάστιν Μπίμπερ πούλησε τα δικαιώματα της μουσικής του

Πρακτική που έχουν ακολουθήσει ήδη πολλοί συνάδελφοι του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τζάστιν Μπίμπερ: Πούλησε για 200 εκατ. δολάρια τα δικαιώματα της μουσικής του

Ο Τζάστιν Μπίμπερ πούλησε τα εκδοτικά και μουσικά δικαιώματα της δισκογραφίας του στην εταιρεία Hipgnosis Songs Capital η οποία προχώρησε σε άλλη μια μεγάλη εξαγορά μουσικού καταλόγου συμφωνία.

Συγκεκριμένα η Hipgnosis Songs Capital απέκτησε τα εκδοτικά δικαιώματα (publishing) συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου του ως δημιουργός, τα δικαιώματα των ηχογραφήσεών του, ακόμη και τα συγγενικά δικαιώματα της μουσικής του: κάθε φορά που ένα τραγούδι του παίζεται δημοσίως, τα συγγενικά δικαιώματα θα καταβάλλονται στον ιδιοκτήτη της ηχογράφησης. Η Hipgnosis δεν αποκάλυψε τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά η Wall Street Journal είχε αναφέρει τον περασμένο μήνα ότι η συμφωνία θα ανέλθει σε ποσό της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπίμπερ είναι ένας από τους καλλιτέχνες με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας στο ενεργητικό του πωλήσεις άνω των 150 εκατομμυρίων δίσκων.

Η Hipgnosis και ο ιδρυτής της Μέρκ Μερκουριάδης έκλεισαν τη συμφωνία με τον Μπίμπερ μέσω της κοινοπραξίας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με τον κολοσσό ιδιωτικών επενδύσεων Blackstone. Ο Μερκουριάδης αποτελεί βασικό παράγοντα της τάσης εξαγοράς μουσικών καταλόγων, προσφέροντας πρωτοφανή μέχρι πρότινος χρηματικά πόσα για την απόκτηση καταλόγων τραγουδοποιών και παραγωγών και τελικά συνάπτοντας συμφωνίες με καλλιτέχνες, όπως ο Neil Young και οι Red Hot Chili Peppers.

Νωρίτερα το 2022, η Hipgnosis Songs Capital αγόρασε τα δικαιώματα του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ επί της δισκογραφίας του –ενός άλλου σχετικά νεαρού καλλιτέχνη– καταβάλλοντας ποσό λίγο μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπίμπερ ακολούθησε μια διαδομένη τάση κύριως μεταξύ των παλαιότερων καλλιτεχνών, όπως ο Μπρους Σπρίγκστιν και ο Μπομπ Ντίλαν οι κατάλογοι των οποίων συχνά θεωρούνται ασφαλέστερη επιλογή για τους επενδυτές.